Anmeldelse

Indiana Jones and the Emperor's Tomb

Fire år har gått siden LucasArts sist prøvde å erobre spillverdenen med Indiana Jones. Den gangen måtte de se seg slått av en kvinnelig arkeolog. Nå gjør de et nytt forsøk med "Indiana Jones and The Emperor's Tomb", som er tilgjengelig på PlayStation 2, PC og Xbox.

Side 1
Side 2

Var det noen som sa Lara Croft?
Nøkkelen til suksessfulle filmlisensierte spill som for eksempel "Aliens vs. Predator", ligger i å gjenskape stemningen fra filmene. Eventyr og action er fint, men hvor er humoren blitt av? Den glimrer dessverre med sitt fravær, og "The Emperor's Tomb" lider av dette. Indiana slenger en og annen kommentar som så smått får en til å trekke på smilebåndet, og han er meget påpasselig med å ikke miste hatten sin. Dette er uansett ikke nok, og det er vanskelig å bli engasjert i spillet. Med så mange likhetstrekk i både filmene og spillene er det ikke til å komme unna at Indiana Jones-spillene blir veid opp mot Tomb Raider-serien. De fleste er enige i at Tomb Raider-filmene ikke stiller i samme klasse som Indiana Jones-filmene, og spør du meg så stiller ikke Indy i samme klasse som Lara når det gjelder spill. Lara Croft ble skapt for spillverdenen, og ble såpass populær at hun etterhvert fikk sine egne filmer. Indiana Jones har gått motsatt vei, og dette merkes når en spiller "The Emperor's Tomb".

Kontrollsystemet er enkelt å sette seg inn i, og bevegelsene Indy kan utføre er lette å styre. Før du vet ordet av det banker du nazister med venstre hånd, mens du sjonglerer våpen med høyre hånd. Spillbarheten her er blant det bedre som finnes sammenlignet med andre titler på PlayStation 2. Den er helt klart det beste aspektet ved "The Emperor's Tomb". Varigheten på "The Emperor's Tomb" er ikke av de lengste, og etter en 12 til 15 timers spilling er en ferdig. Spillet tilbyr tre vanskelighetsgrader, men for de fleste vil det holde mer enn nok å spille gjennom en gang. Spillet er meget lineært. Det er kun en vei å gå, og kun en måte å komme seg dit på. Dette reduserer vitsen med å spille det om igjen.

Når det gjelder lyden så er ingen av de originale lydene fra filmene inkludert, med unntak av kjenningsmelodien fra "Raiders of the Lost Ark". Denne glir glatt over i spillets egen musikk, og dette fungerer bra. Lydene i spillet ellers er av en heller laber kvalitet, og hører ikke hjemme på en plattform som benytter seg av DVD-formatet. David Esch som står for stemmen til Indy gjør en godkjent jobb, men resten av persongalleriet presenteres med stemmer som er så dårlig utført at de ikke er ufrivillige morsomme en gang. En dame ved navn Mei Ying er det verste tilfellet i denne sammenhengen, og hennes stemme er på grensen til plagsom.

Flashback fra 1996
Grafikken er forferdelig dårlig etter dagens standarer, og det føles som en er tilbake i 1996. Kvaliteten på skjermbildet er kornete og utydelig, og minner mest om det første Tomb Raider-spillet på PlayStation. Som om ikke det er nok inneholder "The Emperor's Tomb" flere feil enn Tomb Raider gjorde. Listen er lang som et vondt år. Våpen forsvinner inn i veggen, eller inn i personene som bærer dem. Fiendene prøver å løpe igjennom stengte dører. Du får oppleve at Indiana tilsynelatende står i løse lufta, da steinen eller bakken han skulle ha stått på ikke er synlig.

Skal du hoppe for å gripe tak i en kant, må du plassere deg i nøyaktig rett vinkel ovenfor den dersom du skal klare det. Ønsker du å bytte kameravinkel i kamp, får fingrene det travelt. I hvertfall med tanke på at du kanskje også ønsker å bytte våpen samtidig. Grafikken gir i det hele tatt inntrykk av å være skapt med halvhjertet innsats, og den ser ut som om den er spikret sammen i hui og hast. Det forrige spillet i denne serien; "Indiana Jones and the Infernal Machine" skulle etter planen utgis på PlayStation, men denne ideen endte med å bli skrinlagt. Når en ser på dette spillet finnes det ingen grunn til å tro at vi gikk glipp av noe stort.

Konklusjon
Dette er et av de spillene en skulle ønske var bedre gjennomført enn det er, da det tross alt finnes potensiale for et bra spill her. "The Emperor's Tomb" virker rett og slett datert, og er ikke 2003 verdig. Hadde ikke navnet Indiana Jones vært inkludert i tittelen, er det vanskelig å tro at dette spillet ville fått noen særlig oppmerksomhet i det hele tatt. Denne arkeologen har nok en del å lære av sin kvinnelige kollega, før han er klar til ta over tronen. Kombinasjonen LucasArts og Indiana Jones bør uansett sørge for at dette spillet selger respektabelt bra, og vi har nok ikke sett det siste av denne serien. Det er å håpe at det neste eventyret blir seriøst forbedret.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden