Sniktitt

Lego Indiana Jones: The Original Adventures

Nye eventyr i Legoland

Indiana Jones hopper etter Luke Skywalker i et nytt Lego-spill.

Med Lego Star Wars: The Complete Saga ble vi servert en meget sterk totalpakke som lot deg og en kompanjong reise gjennom Star Wars-universet som små Lego-figurer. Spillet var, og er fortsatt, svært underholdende, da spesielt om man er to om beinet når galaksen skal utforskes.

Det er imidlertid klart for et aldri så lite sceneskifte i det neste Lego-spillet. Denne gangen er det Indiana Jones' fantastiske eventyr som står for tur, og du kan hoppe og sprette deg gjennom alle de tre filmene som har kommet ut til nå.

Indy i Lego-fom

Vis større

Trailer: LEGO Indiana Jones: The Original Adventures #2

Stikkord:
  • action
  • xbox 360
  • playstation 3
  • plattform
  • lego
  • indiana jones
  • lego indiana jones
  • the original adventures


Historietro

Lego-versjonen av Indiana Jones følger stort sett historien i Raiders of the Lost Ark, Indiana Jones and the Temple of Doom og Indiana Jones and the Last Crusade. Noen kreative friheter har man imidlertid tatt, mest for å skape en så rund spillopplevelse som mulig. Et eksempel her er at nazistene er borte, og erstattet med fiender som bare ligner litt på nazister. Det er for øvrig en klar fordel å kjenne historien, for de humoristiske referansene er mange – da skader det ikke å ha det som skjedde i filmene i bakhodet.

Humor er i det hele tatt viktig i Lego Indiana Jones. Man kjører hardt med morsomheter i de mange flotte mellomsekvensene, og du skal være ganske kald for å ikke trekke på smilebåndet med jevne mellomrom. Enkelte ganger drar man imidlertid humoren litt vel langt, slik at det går fra morsomt til latterlig – men dette er unntakene som bekrefter en ellers god mororegel.

Mitt førsteinntrykk fra Lego Indiana Jones er at du kan bruke miljøene enda mer aktivt her i forhold til det som var tilfellet i Star Wars-universet. Du kan svømme, klatre, slenge deg rundt i lianer, løfte objekter (og kaste dem på fiender) og bruke ulike kjøretøy. Alt dette er bakt inn i flotte plattformorienterte brett. Her skal du samle små legobiter, skatter og spesialskatter. Sistnevnte gjør at du etter hvert låser opp nye brett, så det lønner seg å utforske miljøene skikkelig. Barnett College er et hovedkvarter i så måte, der du kan velge hvilke brett du skal spille og hvilke figurer som skal brukes.

Hm, hva skal Indy gjøre her?

Du kan nemlig låse opp over 60 ulike figurer i dette spillet, og alle har sine små spesialegenskaper. Enkelte kan nå steder på brett andre ikke kan, og gjenspillingsverdien er dermed høy. Likevel er det ikke tvil om at selve Indiana Jones er den aller største helten, det sørger pisken hans for.

Pisken er litt som poteten, den kan brukes til nesten alt. Indy kan slenge seg over dype kløfter, dra til seg skjulte brytere, og uskadeliggjøre fiender eller stjele objekter fra avstand med sin lærpisk. I tillegg kan vår helt plukke opp pistoler og andre skarpe våpen, og da får slemmingene virkelig kjørt seg. Kampene virker temmelig kaotiske i starten, spesielt om det er to som spiller. Her snakker vi ikke om taktikk og samhandling på høyt nivå, det er bare å trykke vilt. Siden du faktisk ikke kan lide en permanent død er denne enkle måten å løse kampene på helt grei, her er eventyret i fokus – ikke gladvolden.

Mysterier

Litt gåteløsning har man også klart å få med, og denne går som regel ut på å flytte objekter til riktige steder eller bli kvitt ting som står i veien for din progresjon. Lego Indiana Jones utnytter alle de tre dimensjonene på en flott måte, og det er herlig å kunne utforske hver krik og krok – spesielt hvis du må løse små mysterier for å komme deg til de vanskeligste stedene.

Krokodiller gjør kort prosess med våre helter.

Dessverre er det enkelte ganger litt uklart hvor du faktisk skal for å komme deg videre. Grønne tau mot grønn bakgrunn er eksempelvis ikke så lett å få øye på, og da kan det hende man blir surrende rundt litt lengre enn det som strengt tatt er nødvendig. I mørke seksjoner er det også vanskelig å oppfatte hva som er hvor, noe som resulterer i smertefulle og kroppsoppløsende fall for våre Lego-helter.

Les også
Anmeldelse: Lego Indiana Jones: The Original Adventures

Vi har vært inne på mellomsekvensene, og disse er ikke noe annet enn glimrende. Humoren er som sagt god, men filmklippene gjør en glimrende jobb med å drive historien fremover og kompletterer det som skjer på brettene. Det skader heller ikke at de er teknisk knallsterke, sjelden har jeg sett bedre legofiguranimasjon enn dette. Det eneste negative er at du ikke kan hoppe over mellomsekvensene du har sett tidligere.

Brettene er også visuelt slående. Miljøene er spennende og varierte. Et av de tidligere brettene tar deg høyt opp i fjellet, og det er flott å kjempe seg gjennom snøstormer og vade til hoften i snø. Jungelen er herlig frodig, ja det er nesten litt absurd at vi styrer små legomenn rundt i såpass visuelt sterke steder. Bruken av lys, skygge og speileffekter understreker en levende og flott verden.

Indiana Jones med en avansert pistol.

Det er ingen stemmegivning i Lego Indiana Jones, noe som faktisk er med på å understreke den fysiske humoren i enda større grad. Dessuten tror jeg spillet hadde virket rart om for eksempel Harrison Ford hadde hatt stemmen til Indy. Det hadde blitt en kollisjon av inntrykk. Musikken er slik vi kjenner den fra filmene, og miljølydene kan best beskrives som søte. Øret får nesten like godt betalt som øyet i dette spillet.

Den lokale flerspillerdelen er helt sentralt i Lego Indiana Jones. Du kan nyte eventyret sammen med en datastyrt figur, men spillet er enda bedre om du spiller sammen med en annen spiller. Brettene legger nemlig opp til samarbeid, da spesielt med de mange små gåtene. Spillet virker også å passe perfekt å spille sammen med den yngre garde. Hva er vel bedre enn å gjenoppleve Indiana Jones-universet sammen med en som ser det for første gang? Dette er virkelig et spill som passer like godt både for store og små.

Konklusjon

Lego Indiana Jones tar spillere med på en helt annerledes reise enn det vi opplevde i Lego Star Wars. Nå er du mye mer en del av miljøet rundt deg, og mulighetene er mange flere. Her kan du svømme gjennom fossefall og slenge deg fra tre til tre over dype raviner. Dessuten kan du oppleve å spille en Indiana Jones med enda mer tørr humor enn den Harrison Ford spiller på det store lerretet. Best av alt, spillopplevelsen kan når som helst deles med en annen, og alder spiller ingen rolle. Dette er like morsomt for alle!

Sniktitten er basert på erfaringer fra Xbox 360-versjonen. Lego Indiana Jones gis ut 6. juni på PC, Xbox 360, Playstation 3, Playstation 2, Wii, DS og PSP.

Siste fra forsiden