Guide

Hvordan bli god i Rocket League

Lurer du på hvordan Rocket League fungerer?

Her er alt du trenger å vite for å komme i gang med det populære bilfotballspillet.

Psyonix

Har du sett kamper med biler som spretter vilt rundt på en fotballbane, som flyr rundt i luften i kamp om en ball? Har du ofte lurt på hvordan de profesjonelle spillerne makter å fly helt opp i taket på buret for å nå tak i en ball som ser helt umulig ut å treffe?

Rocket League har tatt e-sportverdenen med storm, og når spillet gjorde sitt inntog i Telenorligaen ble den større enn alle andre spill med unntak av Counter-Strike: GO umiddelbart. Enkeltheten i spillet, samt at man forstår hva som foregår ved første øyekast er nok noe av grunnen til dette.

Men selv om spillet er enkelt å forstå, er det vanskelig å mestre. Det skal legges ned mange timer før man klarer å kontrollere bilen i lufta, finne ut hvilken måte som er best å skyte ballen på, og lesing av spillet. Det er mange nyanser som skiller de beste og de nest beste. I denne guiden vil du få et innblikk i hvordan spillet fungerer, og hvordan du kan bli bedre.

Som fotball, bare med bil

Rocket League ble lansert av Psyonix i 2015, som en slags oppfølger til nisjespillet SARPBC. Det er enkelt nok å forstå, da spillet ligner veldig på tradisjonell fotball. Kamper kan spilles enten én mot én, to mot to, tre mot tre eller fire mot fire, men innenfor e-sport er det som oftest snakk om to lag på tre spillere.

I løpet av fem minutters effektiv spilletid prøver hvert lag å putte ballen i motstanderens mål, samtidig som de forsvarer eget bur. Laget med flest mål vinner, og hvis det enda er uavgjort ved full tid går kampen til en ekstraomgang på ubegrenset tid der det første målet avgjør vinneren.

I Telenorligaens sluttspill spilles både semifinaler og finale som best av syv, der målet er å være første laget til å vinne fire kamper. Rocket League er et hektisk spill, med små marginer som kan gjøre det vanskelig å dominere i kamp etter kamp. Selv om et lag vinner de tre første kampene er det derfor aldri helt avgjort før fløyta går for siste gang.

Ellers er det få regler å forholde seg til. Banen er innhegnet av et gjerde på alle kanter, og spillere kan kjøre opp på veggene og til og med i taket i en kort periode, før tyngdekraften tar tak. Ved å krasje inn i andre biler i høy hastighet kan man også eksplodere dem, slik at de fjernes fra spillbrettet og dukker opp igjen noen sekunder senere.

Valg av bil

Octane er spillets klart mest populære bil.
Psyonix

I Rocket League kan du velge mellom et stort utvalg av biler. Til å begynne med har du kun tilgang på et knippe av dem, mens flere kan låses opp gjennom spilling, ved å kjøpe nedlastbart innhold eller ved å åpne «loot»-kister. I motsetning til for eksempel Overwatch eller League of Legends spiller det imidlertid så godt som ingen rolle hvilken du velger.

Alle bilene kjører like fort og kan skyte ballen like hardt. Valget faller derfor utelukkende på hva du foretrekker, enten basert på utseende eller hvilken doning yndlingsspilleren din bruker. Hva som er populært har endret seg med årene, men per dags dato er det Octane og Batmobile man ser oftest.

Det skal sies at det er små forskjeller i for eksempel svingradius og hvordan ballen reagerer på å bli truffet av de ulike bilene. For å finne doningen som føles best for deg kan du enkelt og greit hoppe inn i spillets treningsmodus, kjøre rundt og prøve deg frem.

Du tjener ingen erfaringspoeng eller lignende for hver av bilene i Rocket League, så det gjør ingen ting om du ombestemmer deg.

Les også
Anmeldelse: Rocket League

Lær deg å fly

Å fly er veldig viktig å lære seg.
Psyonix

Har du nettopp hoppet inn i din første Rocket League-kamp og så tar en kikk på en profesjonell turnering, vil du raskt legge merke til én stor forskjell: nemlig at bilene flyr.

Ved å hoppe opp i lufta, peke nesa på bilen din oppover og deretter bruke boost kan du sveve rett til værs. Boost ligger for øvrig spredd ut over hele banen i form av gule skinnende felt eller bobler. Over bakken oppleves Rocket League mer som en flysimulator, og ved å styre bilen kan du fly opp, ned, frem og tilbake.

Konseptet er veldig enkelt, men krever hundrevis av timer å mestre. Det er nemlig én ting å ta av fra bakken, men en helt annen å faktisk navigere bilen for å treffe et bevegelig mål. Så snart du får teken på det blir det mye lettere å angripe ballen, og du slipper å vente på at den skal komme til deg.

Bare husk på at du trenger boost for å holde deg oppe, og så snart du går tom har du ikke noe annet valg enn å seile ukontrollert gjennom lufta helt til du etter hvert deiser ned i bakken. Før du letter bør du derfor sørge for å ha minst 20-30 boost, avhengig av hvor høyt og langt du ønsker å fly.

Bruk øynene

Fem tips for hvordan du kan bli bedre i forsvar. (Video: SubParButInHD)

En annen forskjell mellom nybegynnere og de som har spilt en stund er at veteranene gjør bevisste valg på banen. Dine aller første Rocket League-kamper vil trolig minne mest om god gammeldags møljefotball for småbarn. Alle løper desperat etter ballen, og det spiller ingen rolle hvilken vei kula går så lenge man klarer å få en fot på den.

Mens du enda blir kjent med den noe uforutsigbare fysikken i Rocket League, er det i grunnen ikke noe i veien for å jage ballen. Samtidig kan du øve deg på å veksle mellom spillets to kameravinkler, «ball cam» og «player cam», som lar deg henholdsvis se direkte på ballen eller se rett frem i kjøreretningen.

Som med bilene finnes det ingen rett eller gal kameravinkel å bruke, og en kombinaskjon av begge lar deg raskt få oversikt over både ballen og hva som skjer andre steder på banen. Vil du ta et steg videre i Rocket League-karrieren din er du nemlig nødt til å bruke øynene og bli flink til å lese kampsituasjonen.

Foran motstanderens nett er det for eksempel veldig nyttig å vite hvor du har medspillerne dine. Et koordinert angrep med presise pasninger er mye vanskeligere å forsvare seg mot enn én spiller som kommer alene mot mål. Gir du motspillerne flere ting å konsentrere seg om blir det vanskeligere for dem å gjøre riktige valg.

I forsvar er det like viktig å vite hvor motspillerne dine er, slik at du trygt kan klarere ballen. En velplassert ball som går forbi nærmeste motspiller vil i verste fall gi laget ditt litt tid til å reorganisere forsvarsrekkene, og kan i beste fall ende opp i motstanderlagets mål.

Rotasjoner

Roterer du godt, så slipper du en slik klynge.
Psyonix

Rotasjon er et begrep du vil høre ofte fra både spillere og kommentatorer hvis du følger med på Rocket League. Dette faller også inn under det å bruke øynene å lese kampsituasjoner, og går i hovedsak ut på å være på rett plass til rett tid.

I stedet for å suse febrilsk etter ballen til enhver tid, må du også gi lagkameratene dine en sjanse. Mister du ballen på motspillerens banehalvdel er det lurt å vende tilbake til eget nett, og la en medspiller komme fremover. Tilbaketuren er også en ypperlig mulighet til å plukke opp mere boost på veien.

Alle mann i angrep samtidig kan fort resultere i kontringer mot åpent mål, så sørg for at laget ditt til enhver tid har minst én spiller bak som kan rydde opp. Å ha noen i en fast keeperrolle er imidlertid ikke lurt, da det svekker laget unødig i angrep.

Mens forskjellige spillere vil foretrekke ulike spillestiler, har man ingen tydelig definerte roller i Rocket League – som keeper, stopper eller spiss. I stedet må alle jobbe sammen både foran og bak, ikke helt ulikt det nederlandske konseptet totalfotball. Alle i angrep når man kan og alle i forsvar når man må.

Trene, trene, trene

Rocket League-kommentator JohnnyBoi_i deler sine tips for å bli en bedre spiller. (Video: JohnnyBoi_i)

Skal du mestre de essensielle Rocket League-teknikkene er det bare én ting å gjøre; nemlig å trene. Skikkelige matcher mot andre spillere er naturligvis den beste måten å få kamperfaring, men for å utvikle mekaniske ferdigheter er treningsbanen din beste venn.

Rocket League har en ypperlig treningsmodus, som lar deg sette opp egne situasjoner eller laste ned øvelser skapt av andre spillere. Her kan du trene på alt fra enkle skudd og redninger, til langt mer avanserte ting som dribling, skudd fra veggen og det å fly opp ned.

Etter hvert som du får mer tid på hjula vil du bli flinkere til å vite hva som er mulig i enhver situasjon. Kan du nå den ballen før motspilleren? Er boostnivået ditt nok til å fly opp dit? Hvilken vei må du vinkle bilen for at skuddet skal gå i nettmaskene? Å være rask er nøkkelen til suksess i Rocket League, og jo mer du kan gjøre uten å tenke, jo bedre.

Er du mer interessert i skyting eller strategi?
Vi har seerguide til Counter-Strike: GO og League of Legends også.

Siste fra forsiden