Feature

Ukens nettutgivelser (uke 45)

Lys opp mørket med spill

Denne uken har gitt oss alt fra grafikktunge skytespill til mareritt med nakne damer.

November er sannsynligvis årets kjipeste måned. Det er en kald og guffen vintermåned preget av gråfarger og brunfarger. For hver dag som går blir det mørkere og mørkere, og den varme julestemningen (som redder desember fra å være et eneste langt mareritt) er fortsatt langt unna. Det eneste positive med november er at det kommer fryktelig mange spill. Her er nettutgivelsene fra månedens første uke:

Xbox 360

Wallace & Gromit (Xbox 360 og PC).

Et av poengene med episodebaserte spill er at de individuelle episodene skal lanseres ved jevne mellomrom. Dette ser man ikke helt ut til å ha forstått på Xbox Live, for denne uken fikk vi tre individuelle episoder av Telltales Wallace & Gromit-serie på en og samme dag. Dette er episode 2, 3 og 4, og alle er tradisjonelle eventyrspill som følger den eksentriske oppfinneren Wallace og hans minst like oppfinnsomme hund, Gromit. Episodene er også ute på PC.

PlayStation Network

Spot the Differences! (PSP).

For PS3-eiere er denne ukens oppdatering rimelig tynn; de får bare dele PSX-spillet Party Time with Winnie the Pooh med PSP-folket. Disse får også tre spill som også er ute på UMD, nemlig rollespillet Dragoneer's Aria, actionspillet Star Wars Battlefront: Elite Squadron og Ghostbusters-spillet. PSN-uken avsluttes med PSP Minis-spillet Spot the Differences, hvor du må studere to bilder og finne forskjellene mellom dem. Her er det 4800 forskjeller å finne, så skjerp falkeblikket.

Wii og DSi

Tales of Monkey Island Episode 3 (Wii og PC).

Nintendo har nok en solid oppdatering å by på, med tre nye WiiWare-spill, tre nye DSiWare-spill og ett nytt Virtual Console-spill. Sistnevnte er Fighting Street, som er navnet Street Fighter fikk på Turbographx. Det første Street Fighter-spillet er egentlig ikke noen klassiker, men er kanskje verd en titt hvis du lurer på hvordan serien startet.

Manic Monkey Mayhem (Wii).

På PC har vi allerede fått episode fire av Tales of Monkey Island, mens Wii-eiere nå endelig får episode tre, Lair of the Leviathan. Her slukes Guybrush Threepwood av en gigantisk sjøku. Nå må han selvsagt komme seg ut igjen, men det blir ikke lett. Inne i sjøkuen finner han også en gruppe late pirater som tar livet med ro i mageregionen, samt den legendariske utforskeren Coronado de Cava.

Bomberman Blitz (DSi).

Deretter har vi Manic Monkey Mayhem, fra Code Monkeys. Dette er et spill hvor åtte ulike apekatter slåss ved å kaste bananer på hverandre. Apene står på små podier, og må prøve å få rivalene til å falle ned. Sist ut for WiiWare er Uno, en ny utgave av det svært populære kortspillet. Denne utgaven inkluderer støtte for nettbasert flerspiller for opp til seks spillere, mulighet til å skreddersy reglene og en mesterskapsmodus.

På DSi begynner vi Bomberman Blitz, hvor målet som vanlig er å sprenge deg vei gjennom labyrintaktige omgivelser for å ta knekken på vennene dine. Opp til åtte spillere kan eksplodere hverandre, lokalt eller online, og spillet inneholder haugevis av nivåtyper, bonuser og (forhåpentligvis) moro.

Deretter har vi to mindre utgivelser, nemlig Electronic Arts' utgave av Sudoku (som skilter med pen presentasjon og haugevis av nøtter) og A Little Bit of... All Time Classics: Family Favorites (fem spill fra butikkutgivelsen 42 All Time Classics).

PC

Shattered Horizon (PC).

Dette har vært en relativt rolig uke på konsoll, men på PC fortsetter rushet som vanlig. Vi starter med Shattered Horizon fra skaperne av 3D Mark. Shattered Horizon er et flerspillerfokusert skytespill for PC, hvor handlingen foregår på ulike romplattformer og asteroider i bane rundt jordkloden etter en ulykke som sprengte store deler av månen i fillebiter. Her er det ingen tyngdekraft, og spillerne er derfor utrustet med rakettryggsekk. Resultatet er fullstendig bevegelsesfrihet, og muligheten til å lande på alle overflater. Spillet har svært heftig grafikk, men husk å sjekke minstekravene før du kjøper.

Gratuitous Space Battles (PC).

Vi holder oss utenfor jordens atmosfære, med Gratuitous Space Battles, et spill der du får utkjempe store slag i verdensrommet. Her er imidlertid ikke fokuset på ting som basebygging eller direkte kontroll av enhetene dine. I stedet starter du med å designe dine egne romskip (ved hjelp av en haug ulike komponenter) og arrangere dem i flåter. Så gir du dem ordre, og sender dem i kamp. Deretter er det bare å vente og se om ordrene dine holder mål når skipene dine møter fienden.

Sacraboar (PC).

Mer strategi, om enn av en helt annen sort, får vi i Sacraboar. Dette er et sanntidsstrategispill der målet er å få tak i motstanderens hellige villsvin ("capture the pig", som utviklerne sier). Spillet har 89 ulike oppdrag, "skirmish"-modus med 18 vanskelighetsgrader og, selvfølgelig, støtte for flerspiller over LAN og nettet. Sacraboar er tilgjengelig på alle de store distribusjonskanalene (selv om nettstedet ikke er oppdatert til å reflektere dette).

The Void (PC).

For et par uker siden skrev vi om The Void, et unikt og spennende spill der handlingen foregår i en fargeløs verden hvor sjelen din har havnet etter døden. Til nå har spillet kun vært tilgjengelig via utenlandske nettbutikker, men nå er det også mulig å kjøpe digital kopi på GamersGate. The Void er alt for vanskelig å forklare til at det holder med dette ene avsnittet, men hvis du ikke er redd for å prøve noe nytt bør du ta en titt. Vær obs. på at spillet inneholder nakenhet (ooh, skummelt!).

Doom Rails (PC).

Deretter har vi et spill jeg ikke har hørt et kvekk om før denne uken, nemlig Doom Rails. I dette eksplosive actionspillet kjører spillerne rundt på et nettverk av berg-og-dalbaner, og gjør sitt beste for å skyte hverandre i fillebiter. Spillet har en enspillerkampanje og flerspiller for opp til åtte spillere. Ellers loves vi en haug ulike nivåer, kjøretøyer og våpen.

Vampire Hunters (PC).

Neste spill på den lange PC-listen er Vampire Hunters (utgitt i andre deler av verden som Vampire World), en blanding av eventyr og rollespill. Historien foregår i og rundt et havnområde i en fiktiv by. Vampyrjegeren Ivan blir kverket av sitt eget bytte, og kameraten Bernard bestemmer seg for å hevne ugjerningen. For å finne morderen må han utforske havna og de nærliggende områdene, inkludert et gammelt lasteskip, og en fiskerlandsby. Når du utforsker skal du plukke opp gjenstander, snakke med folk og løse gåter som i et tradisjonelt pek-og-klikk-eventyrspill. Skulle du komme over noen vampyrer blir det selvsagt slagsmål.

Tales of Monkey Island Episode 4 (PC).

Fra skumle vampyrer hopper vi til lystige pirater, i Tales of Monkey Island Episode 4: The Trial and Execution of Guybrush Threepwood. Her anklages vår stakkas pirathelt for en hel rekke lovbrudd han for en gangs skyld ikke er skyld i, og alle straffes med døden. Samtidig sprer LeChuck-pesten seg utover Karibien. Kan Guybrush bevise sin uskyld og samtidig rekke å redde piratene fra pesten?

Extreme Truckers (PC).

Liker du lastebiler? Da bør du vurdere å ta en titt på Extreme Trucker. Her får du kjøre lastebil på smale og sølete jungelveier som snirkler seg oppover høye fjell, over islagte innsjøer i nordområdene og gjennom tørre og stekende varme ørkener. På disse veiene må du kjøre med tunge og ofte ekstremt store laster. Du må frakte alt fra vindmøller til eksplosive kjemikalier, og totalt er det mer enn 30 forskjellige ting å frakte, med over 25 forskjellige lastebiler. Spillets demo inneholder hele fullversjonen, som du låser opp ved å betale.

Guns of Icarus (PC).

Guns of Icarus er et spill hvor en eller flere spillere får i oppdrag å forsvare en zeppeliner mot en haug fiender som forsøker å stjele lasten. Dette steampunk-spillet kan spilles direkte i nettleseren (ved hjelp av web-utgaven av 3D-motoren Unity), og du kan prøve det gratis. For å få ubegrenset tilgang må du imidlertid betale noen kroner.

Elementals: The Magic Key (PC).

Deretter har vi Elementals: The Magic Key, som leverer en blanding av skjulte objekter, brettspill og hjernetrim. Skjulte objekter finner vi også i Wisegal, hvor du må hindre sønnen din i å bli med i mafiaen. Vi loves en farlig atmosfære og smarte minispill.

Vi tar også med en trio spill som kom før denne uken, men som ikke har blitt nevnt i denne serien tidligere. Først ut er City Bus Simulator 2010, som har et veldig selvforklarende navn. Her skal du kjøre buss, enkelt og greit. Deretter har vi Cricket Revolution, et cricketspill som satser på realisme fremfor lekker grafikk. Dette er visstnok det første pakistanske spillet som har blitt lansert på verdensbasis. Sist ut er League of Legends (LoL), et kommersielt spill fra skaperne av DotA. Dette skrev vi om i en annen artikkel, i forrige uke.

Pac-Man (PC og alle andre formater).

Noen nostalgiske utgivelser har vi også fått. GOG har fått DRM-frie utgaver av Majesco-spillene Psychonauts og Advent Rising, mens Steam har fått hele Massive Assault-serien (ikke særlig billig, riktignok). Steam har også fått Earthworm Jim-spillene, som allerede er tilgjengelig DRM-fritt og billigere fra GOG. Til slutt har kan de ekstra nostalgiske stikke innom Big Fish Games og laste ned Pac-Man.

Gratisutgivelser

The Ball (PC).

I går lanserte Epic Unreal Engine 3 for massene. For å se hva som kan gjøres med UDK, kan du ta en titt på et par gratis eksempelspill. Whizzle er et sideskrollende skytespill som foregår i farlige undervannsmiljøer, mens The Ball er et action/hjernetrimspill som startet sin tilværelse som en modifikasjon for Unreal Tournament 3.

Codex: Cruising on Broadway Extra (PC).

Husker du Spectrum-spillet Cruising on Broadway? Det gjør TCK også, som har laget en nyversjon med originalskapernes velsignelse. Dette er et enkelt arkadespill der du må fargelegge labyrinter uten å bli drept. Spillet er gratis, men utviklerne setter pris på om du donerer litt penger hvis det faller i smak.

Dwarf Fortress & Stonesense-verktøyet (PC).

Dwarf Fortress er et vanvittig spennende og omfattende spill, som nok lider litt under det faktum at all grafikken er ASCII-tegn. Nå har noen smartinger lansert et verktøy som visualiserer spillet mens du spiller, slik at du kan se dvergefestningen din i en fargerik og lekker utgave.

Telltale har gitt ut fem forskjellige spill på ulike plattformer denne uken, men de vil fortsatt ha mer oppmerksomhet. For å feire at Wallace & Gromit er 20 år har de gitt ut den første episoden i sin episodebaserte serie gratis. Men du må laste den ned før mandag 9. november.

Husk forresten å sjekke spillene som er med i neste års Independent Games Festival. Totalt er det over 300 spill med, og selv om en stor del er kommersielle og/eller uferdige, er det også mye gratis snadder som kan lastes ned nå.

Vi tar også med en ny norsk spillportal, Ruula.no, hvor du kan spille en haug (over 5000, faktisk) web-baserte spill helt gratis.

Flere nettutgivelser finner du i forrige ukes oppsummering.

Siste fra forsiden