Feature

Mobilspill (iOS, Android, Windows)

Månedens anbefalte mobilspill

Klassiske Transport Tycoon har funnet veien til mobilen i oktober.

1: Side 1
2: Side 2

Atter en måned har passert. Snøen har så smått meldt sin ankomst, vi har byttet regjering og en svenske er verdens beste fotballspiller.

I tillegg til dette har det også kommet massevis av spill til Android og iOS, mens Windows Phone fortsatt er som en liten lillebror å regne med. Vi har uansett funnet plass til spill til alle plattformene også denne gang.

De mest fremtredende spillene denne måneden er et teksbasert gåteløsingsspill fra vårt naboland i øst, samt et par gode PC-spill som har funnet veien ned i lommeformat.

Incredipede

Sjanger: Plattform
System: Android, iOS
Utvikler: Northway Games

Last ned Incredipede: iOS / Android. Pris: 23-28 kroner.

Incredipede ble sluppet til PC for ganske nøyaktig ett år siden. Nå har den rare skapningen blitt tilgjengelig til den mobile plattformen, med stort hell.

Spillet går i all hovedsak ut på å lede monsteret ditt fra et punkt til et annet. På vei mot målet står du ovenfor en rekke utfordringer, som øker i vanskelighetsgrad etter hvert som du kommer deg videre i spillet.

Dette gjør du ved å styre den rare skapningen med en rekke ulike knapper på skjermen. Kontrollene er enkle å lære seg, men kan være uhyre frustrerende til tider. Utover i spillet møter du verre og verre hindringer å forsere, i tillegg til de mange fruktene du gjerne skulle ha samlet inn på hvert brett.

Den visuelle stilen i spillet er fascinerende, brettene er godt laget og veldig varierte. Incredipede er et utfordrende, morsomt plattform-, fysikk- og gåteløsingsspill som helt klart fortjener en plass på mobilen.

Naargh!

Sjanger: Arkade
System: Windows Phone
Utvikler: MMdigital

Trykk fort!

Last ned Naargh!: Windows Phone. Pris: Gratis.

Naarhgh! er et av de mest frustrerende spillene jeg noengang har spilt. Jeg har ved flere anledninger vært noen små millisekunder fra å pælme min kjære telefon i veggen.

Heldigvis har jeg rukket å puste ut, samtidig som den intense følelsen av å slå min egen toppscore har hindret meg i å smadre telefonen i fillebiter.

Her skal du trykke på hodeskaller som tømmes for rødfarge. Du må rekke å trykke på alle før tiden er ute for å komme til neste nivå.

Hele prosessen kompliseres ved at det også finnes hodeskaller du ikke skal trykke på, da er det nemlig game over med en gang.

Den visuelle stilen er tegneserieaktig, og fungerer godt til formålet. Dette er derimot ikke et spill der hverken lyd eller grafikk har all verdens å si. Det er den hektiske, rive-seg-i-håret frustrerende jakten på neste toppscore, samtidig som man prøver å ikke koke over i prosessen.

Enkel, ukomplisert moro som passer utmerket til korte spilløkter.

Indigo Lake

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: 3 Cubes Research

Last ned Indigo Lake: iOS. Pris: 14 kroner.

Skytespill på mobilen er ikke nødvendigvis noe jeg har hatt gode erfaringer med så langt. Siktingen er ofte litt klønete, og har irritert meg nok til at jeg ikke har orket å spille en del spill i denne sjangeren på dette formatet.

Guffen stemning.

Indigo Lake er et herlig unntak, og har gitt meg troen på at også denne typen spill kan ha en plass på både mobiler og nettbrett. Det er derimot ikke en rendyrket skytespill, men minst like mye et eventyr der du utforsker, løser gåter og skvetter. Dette er et ubehagelig, skummelt og vellaget spill som blander flere sjangere sammen til en deilig miks.

Du befinner deg på en øde øy, og det eneste selskapet du tilsynelatende kan glede deg med er gufne, spøkelsesaktige jenter med langt, svart hår. Tenk filmen The Ring så skjønner du sikkert hvor jeg vil hen. Fin grafikk og et meget bra lydspor bidrar til den gufne stemningen på øye.

Styringen fungerer likt som de fleste andre spill i denne sjangeren. Du sveiper over skjermen for å styre kamera, mens bevegelser styres med den andre tommelen. Grunnen til at jeg tror dette skytespillet fungerer såpass bra, er at skytingen ikke er det sentralet temaet i spillet. Det er utforskingen, gåtene og gjenstandene du skal samle som er hovedfokuset.

Skumle spill er ikke dagligdags på mobilen, og i hvert fall ikke så bra som Indigo Lake er.

Device 6

Et nydelig spill.

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Simogo

Last ned Device 6: iOS. Pris: 28 kroner.

Device 6 er et av de mest fascinerende spillene jeg har spilt på en mobiltelefon noengang. Det er firmaet bak det genialet Year Walk, også et fremragende mobilspill, som treffer blink atter en gang.

Jeg har aldri spilt et lignende spill, hverken i utforming eller noe annet. Enkelt forklart er det et tekstbasert utforskningsspill, der du må løse gåter du møter på veien. Det unike er derimot utformingen, det visuelle designet, bruken av lyd og hvordan det hele smelter sammen til en fantastisk pakke.

I stedet for å dele opp teksten i sider, og gi gåtene en for en, blir alt lagt fram som et stort kart. Du følger teksten en vei, snur telefonen og blar deg deretter en helt annen retning. Du møter gammel tekst igjen fra en annen synsvinkel, noe som gir en veldig spesiell effekt. Teksteventyret er en utforskende reise, der du aldri helt vet hvor eller til hva du er på vei.

Satt sammen med bilder og et fabelaktig lydspor, som begge kan gi hint eller løsning på de mange gåtene underveis er Device 6 en fryd å spille igjennom. Gåtene er vanskelige, og i mange tilfeller krever de et våkent øye, ører på stilk og gjerne en notatbok ved siden av deg.

Device 6 er et av de beste spillene jeg har spilt så langt i år, uavhengig av sjanger. Dette må du gi en sjanse!

Costume Quest

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Double Fine

Last ned Costume Quest: iOS. Pris: 35 kroner.

Costume Quest er et av flere spill denne måneden som kommer fra andre plattformer. For cirka tre år siden kom det sjarmerende spillet på Playstation 3 og Xbox 360. Siden har det blitt laget en PC-versjon av spillet, før den mobile versjonen nå er ute.

Sjarmerende moro.

Spillets handling skjer på Halloween. Tvillingene Reynold og Wren skal ut og jakte godterier og kose seg, men et monster vil det annerledes. Den ene tvillingen blir kidnappet, og nå er det opp til deg å redde dagen.

Kampene i spillet er turbasert, og ganske enkle. Du kan gjøre ekstra skade ved å sveipe eller trykke til rett tid, og samtidig ta mindre skade ved å gjøre det samme. Kampene er ganske enkle, men byr allikevel på morsom underholdning.

Spillets store styrke ligger i sjarm, dialog og historie. Grafikken er leken og fargerik, og sammen med et lydspor komplementerer de historien flott.

Double Fine har vist i mange spill at de evner å skrive morsommme, annerledes og litt rare historier, og Costume Quest er intet unntak. Sjarmen renner nesten over, og jeg koser meg gløgg i påvente av Halloween med dette spillet.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden