Feature

Mobilspill (iOS, Android, Windows)

Månedens anbefalte mobilspill

Klassiske Transport Tycoon har funnet veien til mobilen i oktober.

1: Side 1
2: Side 2

Transport Tycoon

Sjanger: Strategi
System: Android, iOS
Utvikler: Origin8

Last ned Transport Tycoon: iOS / Android. Pris: 39-49 kroner.

Gode, gamle Transport Tycoon. En gang for lenge, lenge siden kan jeg minnes å ha spilt deg.

Det var vel på en tid der det omtrent ikke fantes gigabytes, pentium var det råeste på PC-fronten, og HD stod for hofteleddsdysplasi hos hunder. Bjørn Dæhlie gikk langrenn, Brundtland styrte landet og, som alltid med gamle dager, var alt bedre.

Transport Tycoon på telefonen er alt jeg hadde håper på, for jeg har gode minner fra dette PC-spillet fra oldtiden. Det å styre transporten i et stort land er en krevende affære, og dette er et strategispill der du må regne med å bruke mye tid på å tenke, lese menyer og tekst.

Spillet er delt opp i nivåer der du får flere mål du må nå før du får godkjent. I starten består disse i all enkelthet i å flytte mennesker fra her til der. Etter hvert får du økonomiske mål, og du må i tillegg til alt annet også tjene penger. Skulle ikke det holde, får du også tidskrav på deg.

Du styrer ved å sveipe, du zoomer inn og ut med to fingre, og du vrir kamera ved hjelp av to fingre, veldig likt kontroller vi allerede er kjent med. Kamerastyringen er ikke alltid den beste, men det fungerer stort sett bra.

Transport Tycoon er vanskelig, og det er tidkrevende akkurat slik strategispill var i gamle dager. Det har også tålt tidens tann veldig godt, og er et flott spill også i dette formatet.

Shadowrun Returns

Sjanger: Rollespill
System: Android, iOS
Utvikler: Harebrained Schemes

Last ned Shadowrun Returns: iOS / Android. Pris: 61-70 kroner.

Shadowrun Returns ble folkefinansiert gjennom Kickstarter, og så for første gang lyset i utgivelsestunnelen på PC for cirka tre måneder siden. Nå har det funnet veien til nettbrett og mobilverdenen, og gjør et godt inntrykk.

God stemning.

Dette er en rollespill med masse dialog og dialogvalg du som spiller må ta. I starten velger du kjønn, klasse og rase. Her finnes alt fra stutte dverger, via smekre alver til stygge troll. Alt sammen kastet inn i en «cyberpunk»-inspirert verden.

Kontrollene i spillet er gode, ved et enkelt trykk bestemmer du hvor din figur skal bevege seg. Alt du kan manipulere av ting i spillet vises tydelig, og et trykk vil sende deg i den retningen. Kampene i spillet er turbaserte, og du har alt fra magiske evner til sverdkjemping å velge mellom. Utover i spillet samler du en gjeng, der hvert enkelt medlem har sine styrker og svakheter.

Det eneste jeg har å utsette på et ellers veldig bra spill er at det føles veldig lineært til tider. Selv om verdenen er åpen, gis du i bunn og grunn lite valg til hva og hvordan du vil løse ting du møter på.

Til tross for dette er Shadowrun Returns et meget solid rollespill, med en interessant historie og utfordrende kamper.

The Cave

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Double Fine

Last ned The Cave: iOS. Pris: 35 kroner.

Enda et spill fra utviklerne i Double Fine. Denne gangen er det et spill fra geniet til Ron Gilbert, hovedarkitekt bak Monkey Island. I The Cave har du ikke bare en, men hele syv ulike hovedfigurer å velge mellom.

Flott grafikk.

Her finner du en ridder, arkeolog, tvillinger, monk eller en tidsreisende for å nevne noen. De har alle sin merkelige historie, sin egen historie og helt individuelle evne ingen av de andre heltene innehar. Hver helt har også sitt eget lille område i spillet som er låst til den figuren.

Du får velge tre av disse heltene, så starter spillet for fullt. The Cave er et plattformspill med en hel del gåter som må løses for å komme videre til neste område. Her må du plukke med deg tilsynelatende ubrukelige gjenstander, gi de til noen eller bare forsere ulike hindre i miljøet. Gåtene er ikke veldig vanskelige, og jeg skulle ønsket meg litt vanskeligere og mer varierte problemstillinger å møte på.

Etterhvert er du nødt til å bruke alle tre heltene for å forsere en hindring, og dette endrer seg jo helt etter hvem du har tatt med deg. Jeg ble flere ganger fristet til å spille gjennom spillet noen av de andre figurene, for å se hvordan det var.

Den store svakheten i The Cave er kontrollen. Det er ofte vanskelig å treffe akkurat der du vil, og flere gåter blir adskillig mer frustrerende enn de hadde trengt på grunn av dette. Jeg vil definitivt anbefale å spille dette på nettbrett, da skjermen på telefonen oppleves som veldig liten.

Jeg liker The Cave godt, jeg synes stilen og lyden i spillet er bra, jeg liker den underliggende humoren og settingen. Kontrollene kunne definitivt vært bedre, men alt i alt er dette et godt spill.

Samurai Siege

Sjanger: Strategi
System: Android, iOS
Utvikler: Space Ape Games

Last ned Samurai Siege: iOS / Android. Pris: Gratis.

Jeg har aldri blitt helt bitt av Clash of Clans. Det kryr av folk rundt meg, både kamerater og arbeidskollegaer som er hektet. Derfor var jeg skeptisk når jeg startet opp Samurai Siege, da det er liten tvil om hvilket spill det har latt seg inspirere av.

Bygg din landsby.

Samurai Siege er veldig likt Clash of Clans, og hvis du absolutt ikke liker denne type resurssamlende strategispill kan du like gjerne la dette spillet også ligge. Det er derimot små forbedringer og endringer gjort som gjør at jeg enn så lenge liker Samurai Siege ganske så bra.

For det første får virker det som om spillet beveger seg litt fortere frem enn nevnte konkurrent. Du får blant annet en ekstra byggearbeider ganske tidlig, som gjør at fremgangen kommer fortere. Utover dette er det lettere å bygge og oppgraderene murene dine, noe som gjør at det er lettere å fokusere på denne delen av spillet.

Samurai Siege oppfordrer i større grad til å krige mot andre spillere, og jeg tror kanskje hardbarkede spillere fra lignende spill vil ha glede av dette. Styring i spillet gjøres med velkjente trykk og sveip, og menyer i spillet følger en allerede godt utprøvd oppskrift.

Grafikken er bra, men er langt ifra mye bedre enn lignende spill. Jeg liker samurai- og ninjasettingen, og koser meg så langt med å ruste opp, krige mot andre og vente i dagesvis på at neste oppgradering skal bli ferdig.

Fist of Awesome

Sjanger: Action
System: Android, iOS
Utvikler: I Fight Bears

Last ned Fist of Awesome: iOS / Android. Pris: 24-28 kroner.

Se for deg en verden der store, slemme bjørner har tatt over kontrollen. Hva annet er vel da bedre enn å få en superkraft i form av en knyttneve, for så å bruke den knyttneven til å banke opp haugevis av slemme bjørner.

Tim Burr!

Dette er Fist of Awesome, et av de rareste spillene jeg har spilt på lenge. På mange måter er spillet en hyllest til de gode, gamle sideskrollende slåssespillene. Den visuelle stilen, volden og kampene er som snytt ut av nesa på Double Dragon på Amiga 500.

Kontrollene er ganske enkle, og fungerer godt. Man trykker på skjermen, og hovedfigur og helt Tim slår. Du trykker igjen, og Tim slår. Igjen. Og igjen, og igjen og igjen. Det kan bli vel repeterende, og veldig lite variert. Tim Burr har ikke bare slag, han kan også spe på med ballespark og flyvende spark.

Dette gjøres over flere ulike brett med navn som for eksempel Bearhatten, hvor vi også kan finne restauranten Bear Grillz. Det er mye humor i spillet, og jeg humret for meg selv ved flere anledninger.

Fist of Awesome er et rart spill. Du slåss mot alt fra rådyr til strippebjørner, det er voldelig, det er repetativt, men det er samtidig innmari morsomt.

Vil du ha flere tips til gode mobilspill? Sjekk ut våre anbefalinger i september.

1: Side 1
2: Side 2
Mobilspill

Les også

Siste fra forsiden