Feature

Mobilspill (iOS, Android, Windows)

Månedens anbefalte mobilspill

Klassikeren Grand Theft Auto: San Andreas i oppdatert mobilformat er et av julemånedens høydepunkt.

Grand Theft Auto: San Andreas er ett av månedens mobilspill.
Rockstar Games
1: Side 1
Side 2

Julemåneden er kommet. Marsipanen bugner over i butikkhyllene, fedre over det ganske land har en puls på minst 170 på jakt etter den perfekte gaven til kona. Barn griner, mor kjefter, bestemor er mannevond og prisene er skrudd i taket.

Å jul med din glede, og alt som følger med. Selv om julen skal være en tid for avslapning og kos, så er det ikke gitt at det er noe man får oppleve i stresset opp mot den store dagen. Da kan det være godt å ha muligheten til å slå seg ned på en benk, koble av handlekaoset og spille litt mobilspill.

I starten av desember var det ikke all verdens med spill som kom, men det har virkelig dratt seg til med store, og gode titler nå, opp mot juleferien. En av de klassiske Grand Theft Auto-spillene er kommet til mobilen, sammen med en rekke andre meget gode spill.

Republique

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Camoflaj

Last ned Republique: iOS. Pris: 35 kroner.

Det begynner så smått å rulle ut noe Kickstart-spill. Requblique, fra utvikler Camouflaj er et av disse. Satt til en dystopisk, totalitær framtid der overvåkning av folket er overalt, følger vi historien til Hope.

Du er derimot en eller annen bak kameraene, og det er ikke du som styrer Hope. I hvert fall ikke helt. Du hopper i stedet mellom ulike overvåkningskameraer og andre elektroniske duppedingser. Du kan manipulere disse nesten som du vil, slik at du, sammen med Hope, får en bedre oversikt over situasjonen hun befinner seg i.

Republique er et snikespill, og det du i all hovedsak gjør er å trykke på skjermen dit du vil heltinnen skal gå eller løpe. Hun gjemmer seg bak gjenstander, i skap eller andre ting i håp om å ikke bli sett av de mange vaktene.

Historien er delt opp i flere kapitler, og vi blir servert et godt grunnlag for det som skal skje videre. Man får ikke vite all verdens, men jeg er i hvert fall meget interessert i å se hvilken retning utviklerne tar historien videre.

Grafikken er flott, kontrollene fungerer godt og stemmeskuespillet, da spesielt Hopes, er meget bra. Requblique er et kort første kapittel, og jeg gleder meg veldig til fortsettelsen.

Cut the Rope 2

Sjanger: Gåteløsning
System: iOS
Utvikler: ZeptoLab

Last ned Cut the Rope 2: iOS. Pris: 7 kroner.

Jeg hoppet aldri på Cut the Rope-hypen når den var på sitt aller verste. Jeg har senere testet fysikkgåtespillet, og koste meg med utfordringene man møtte, samt den barnlige og lekne visuelle stilen i spillet.

Cut the Rope 2 gir meg umiddelbart den samme gode, avslappede følelsen jeg fikk i eneren. Utfordringene er endret, det er vanskeligere, flere elementer er tatt med uten å måtte gjøre kompromiss.

Du skal igjen svinge repet og løse fysikkbaserte oppgaver. Denne gangen er det imidlertid hovedrollen Om Nom som svinges, sammen med mange andre, som sveipes rundt på skjermen i jakten på godbiter. Det meste du ser på hvert brett kan manipuleres, og den økte mengden med gjenstander gjør at spillet ikke føles like statisk som originalen er.

Det aller største minuset med toeren er at utvikleren, i likhet med mange andre om dagen, nærmest presser deg til å kjøpe gjenstander for dine egne penger i spillet. Du kan spille igjennom spillet uten å gjøre dette, men hvis du vil ha muligheten til å låse opp alle brettene ved å samle kløver, er du nødt til å kjøpe ballonger for egne penger.

Irritasjonen satt til side er Cut the Rope 2 en god etterfølger til eneren, og gir mange timer med fysikkmoro.

The Walking Dead: Sesong 2

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Telltale Inc

Last ned The Walking Dead: Sesong 2: iOS. Pris: 35 kroner.

Telltales mesterverk The Walking Dead gikk sin seiersgang gjennom spillpresse og fans ifjor. Den episodebaserte serien ble møtt med superlativer av de aller fleste som spilte serien.

Nå er andre sesong i gang, og utviklerne fortsetter i det samme, gode sporet. The Walking Dead er kanskje ikke et spill der spillingen nødvendigvis står i fokus. Som i originalen er det dialogvalg du i all hovedsak gjør. Du beveger deg kanskje litt rundt i noen områder, mens ulike knapper må trykkes for å gjøre noen handlinger.

Historien er viktigst i disse spillene, og det er også sant for andre kapittel. Underveis blir man møtt med det som føles som umulige valg, som har direkte inflytelse på hvordan historien løper videre. Bare det at valgene kjennes så viktige ut er testament til en historie som engasjerer.

Grafikken er den samme som forgjengeren, og likte du det da vil du også like den visuelle stilen i toeren.

Enn så lenge har vi bare fått ett kapitell i serien. Den gir et godt utgangspunkt for hva som skjer videre, selv om jeg skulle ønske opplevelsen var både lengre og mer fyldig. Men det er nok mer min egen utålmodighet enn en feil ved spillet som sådan.

Savant – Ascent

Sjanger: Plattform
System: Android, iOS
Utvikler: D-Pad Studio

Last ned Savant: iOS / Android. Pris: 14 kroner.

Det er det norske spillstudioet D-Pad Studio som står bak Savant – Ascent. Savant er også kallenavnet på en norsk musiker og DJ, som står bak lydsporet i spillet.

Savant er et rask, Ziggurat-type skytespill der du kan skyte hvor du vil på bølge på bølge med fiender som prøver å ta deg av dage. Du kan bevege deg mellom to ulike steder på skjermen for å dukke unna angrep monstrene måtte komme med.

Høres kanskje enkelt ut, men det er det ikke. Alt foregår i et skyhøyt tempo, fiendene er mange og spillet er lite tilgivende. Samtidig er det desto deiligere når du endelig får ting til å flyte litt i et brett. Det er deilig å plaffe ned fiende på fiende, hoppe unna monstre og se poengsummen øke.

Selv om D-Pad har greid overgangen til berøringsskjerm godt, så er det hakket vanskeligere å kontrollere med presisjon på et nettbrett eller telefon. I tillegg til dette kommer fingrene i veien for monstre, noe som kan bidra til litt kjipe dødsfall innimellom.

Utover dette er Savant et uhyre bra, utfordrende, frustrerende og vanskelig spill som virkelig er godt skrudd sammen.

Grand Theft Auto: San Andreas

Sjanger: Eventyr / Action
System: iOS
Utvikler: Rockstar Games

Last ned GTA: San Andreas: iOS / Android Pris: 49 kroner.

Sjæfen!
Rockstar Games

Hvis du hadde spurt meg for et par år siden om jeg noengang trodde at vi fikk se et spill som dette på mobilen hadde jeg vel trolig bare ledd. Så feil kan man ta, og bra er det.

Klassikeren fra Rockstar er kanskje det spillet i serien jeg likte best. Størrelsen, byen, figurene og all galskapen man kan finne på i San Andreas var rett og slett digg da det kom på PlayStation 2 i 2004, og det er fortsatt det på mobilen nesten ti år senere.

Grand Theft Auto: San Andreas er det nest største spillet i serien, og bare tanken på at alt finnes på mobilen er litt rar. Her kan du kjøre både biler, båter og fly. Du kan rekruttere gjengmedlemmer, hoppe, svømme, sprinte, skyte, tagge grafitti eller bare være en kul fyr på gata. Hele byen er åpen, og det er opp til deg å gjøre hva du vil.

Historien er fortsatt bra, stemmeskuespillet er suverent, og musikken er fortsatt fantastisk. Det å kontrollere alt du gjør og kan gjøre er spillets eneste svakhet. De har fått det til å fungere godt med litt forskjellige styringsmåter, samt autosikting, men det er styring som er spillets store irritasjon til tider.

Utover dette er Grand Theft Auto: San Andreas et særdeles bra spill, som har tålt tidens tann bedre enn mye annet. Med oppdatert grafikk på iOS, kan du fint sløse mange titalls timer i den store byen.

9
/10
The Walking Dead: Season Two
Den henrivende historien fortsetter.
9
/10
Grand Theft Auto: San Andreas
Penerer utseende, litt klønete kontroll, men fortsatt et forrykende godt spill.
8
/10
Republique
Lovende start på det som ser ut til å bli en spennende serie.
9
/10
The Room 2
Mer av eneren, og minst like bra.
7
/10
Territory Wars
Godt strategispill med innslag av sjakk og brettspill.
10
/10
The Wolf Among Us: Episode 1
Telltale har laget grunnlaget for et mesterverk i første episode.
7
/10
Heroes Of Dragon Age
Morsomt, men litt enkelt strategispill i Biowares kjente univers.
8
/10
The Inner World
Morsomt, lekent og flott eventyrspill.
7
/10
Cut The Rope 2
Mer moro med taukutting og andre gåter.
8
/10
Savant Ascent
Høyoktan skytespill som hadde nytt godt av mer innhold, men er ellers fantastisk bra.
1: Side 1
Side 2

Siste fra forsiden