Feature

Mobilspill (iOS, Android, Windows Phone)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Kom mai, du skjønne milde, med alle dine flotte spill i lommeformat.

1: Ny side
2: Neste side

Mai er en av mine favorittmåneder. Våren biter skikkelig fra seg, gresset sprenger opp fra den vinterkalde bakken og pollen flyr i store skyer rundt oss.

Sommervarmen begynner å komme, og selv i vårt kalde land oppe i nord kan man greie å bli solbrent på kremhvite legger og overkropper. Grillen blir dratt fram, og forkullede pølser og koteletter fortæres i hopetall.

Mobilen blir en stadig mer aktuell spillplattform, og kvaliteten de siste månedene har vært upåklagelig. Også mai har hatt sine høyedepunkter, der alt fra velkjente indiespill til originale mobilperler står igjen som spill vel verdt å sjekke ut.

Bridge Constructor Medieval

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Headup Games

Last ned Bridge Constructor Medieval: iOS, Android. Pris: 14 kroner.

Hvis du skal bygge en solid bro som tåler mer enn to mennesker samtidig, er ikke jeg mannen for jobben. Det har blitt veldig tydelig etter å ha spilt Bridge Contructor Medieval en god stund.

Uansett har jeg kost meg med dette brobyggerspillet fra Headup Games. Det er noe frydefullt og spennende ved å sette samme et makkverk av en brokonstruksjon, for så å vente i intens spenning mens troppene forsøker å passere uten å ende opp i bunnen av ravinen midt oppi en nedsablet kvisthaug.

Når du bygger en bro velger du materiale, trykker og drar for å plassere de ulike delene. Deretter tester du om konstruksjonen holder. Kontrolloppsettet og brukergrensesnittet fungerer veldig godt, og det er lett å lære seg.

Historien tar seg selv veldig lite høytidelig, og er til tider riktig så morsom. Bridge Contructor Medieval er et morsomst og avslappende byggespill.

Doug Dug

Grave grave grave.

Sjanger: Arkade
System: iOS (Android kommer snart)
Utvikler: The Electric Toy Company

Last ned Doug Dug: iOS. Pris: 14 kroner.

Jeg skal innrømme at jeg har rukket å bli såpass gammel at jeg husker det gode, gamle spillet Dig Dug fra mine barndomsår. Dermed kilte det litt i nostalginerven når jeg så Doug Dug på mobilen min, et spill som helt klart henter inspirasjon fra den gamle klassikeren.

Målet med spillet er i all hovedsak det samme. Du styrer en graveglad dverg som er på jakt etter skatter av alle slag. I motsetning til Dig Dug stopper imidlertid ikke graving like fort i Doug Dug, men du fortsetter dypere og dypere ned under bakken. Denne dvergen hører ikke på rådene som sier at man ikke skal grave for dypt.

Vilkårlig genererte områder og en utømmelig tørst etter juveler og verdifullt materiale gjør at man hele tiden vil nå enda litt lenger ned. Dvergen styres ved å sveipe i den retningen man vil grave. Jord forsvinner fortere enn metaller, og i tillegg til monstrene du møter på er det ras du må passe deg for.

Doug Dug er et godt spill som hele tiden frister deg til å nå bare litt lenger ned under jorda i jakten på edelsteiner og andre godskaer.

OTTTD

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: SMG Studios

Ikke akkurat uten blod og gørr.

Last ned OTTTD: iOS, Android. Pris: 18 - 21 kroner.

Tårnforsvarspill er utrolig populært i mobilformat. Det har etter hvert dukket opp et hav av spill i denne sjangeren, med ganske variert kvalitet. OTTTD (Over the Top Tower Defence) er et av de bedre som har kommet på lang tid.

Litt av grunnen til det er at det overhodet ikke tar seg selv seriøst. Det vet hva det er, og er ikke selvhøytidelig i det hele tatt. Humoren og historien i spillet er klisjefylt til det ekstreme, og er underholdende og god. Det spares heller ikke på gørr og guffe når motstanderne dine plaffes ned i hopetall.

OTTTD har alle de vanlige elementene man forventer av et spill i denne sjangeren, med noen få ting som gjør det litt mer spennende. I tillegg til å plassere ut tårn og bygninger langs veiene før fiendene kommer kan du styre tre helter rundt på kartet. Disse heltene kan hjelpe til å ekspedere fiender og reparere tårn, samtidig som du må passe på at de ikke dør selv. Det gir kampene en litt mer aktiv følelse, og forhindrer at man bare blir sittende å se på.

Spillet ser flott ut, kontrollene er bra og OTTTD oser av kvalitet.

Magazine Mogul

Sjanger: Strategi
System: Android
Utvikler: Kairosoft

Kjent og kjær stil.

Last ned Magazine Mogul: Android. Pris: 26 kroner.

Det var en periode der denne artikkelserien ikke gikk en eneste måned uten et spill fra Kairosoft. Til tross for at spillene er basert på den samme formelen hver gang er det noe som gjør at spillene fra den japanske spillutvikleren bare fungerer.

I Magazine Mogul er lite forandret, men ikke at det gjør noe. Den samme visuelle stilen er på plass, de store, stygge menyknappene er på plass og musikken er lett gjenkjennelig. Denne gangen er det opp til deg å styre et lite lokalt magasin. Her skal du sette sammen gode vinklinger, sørge for at du har med de rette annonsørene og tjene mest mulig penger på hver utgave som gis ut.

I tillegg til dette er du med å styre byen Sunny Vale mot storhet med din plass i bystyret, som gir spillet litt ekstra krydder. Magazine Mogul er akkurat så detaljstyrt at man føler at man har nok innflytelse på det som skjer, men samtidig såpass enkelt at det ikke krever all verdens med tid eller hjernekraft å få hjulene til å rulle.

Og det er utrolig tilfredsstillende å vinne hovedpremien for beste magasin år etter år, når du endelig har kommet deg dit.

CastleStorm

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Zen Studios

Det regner død fra himmelen.

Last ned CastleStorm: iOS, Android. Pris: Gratis

Der OTTTD er et mer klassisk tårnforsvarspill er Castle Storm en salig blanding av flere ulike sjangre. Du skal forsvare ditt eget tårn mot horder av fiender som et tårnforsvarspill. Samtidig er det et litt Angry Birds-type spill der du skyter ulik ammunisjon fra en svær kastemaskin mot fiendens slott.

Og som om ikke det er nok har du også en enkel spillmodus der du kjemper mer direkte med en av dine figurer. Alle de tre ulike måtene å spille på er greie hver for seg, men det er når alle tre blandes sammen i et nivå at det virkelig blir moro.

Frenetiske bytter mellom å fyre av svære kanonkuler mot motstanderens slott, for så å sende presten din til å lege troppene, og se de hakke ned motstanderne før du igjen hopper tilbake til kastemaskinen og river i stykker motstanderne. Det er hektisk og utrolig underholdende.

Historien er humoristisk, spillet ser veldig bra ut og det oser av kvalitet fra ende til annen. Det eneste som trekker ned er at kontrollen med berøringsskjerm er tidvis upresis og vanskelig. De virtuelle knappene er ikke alltid enkle å treffe, spesielt midt i kampens hete, og det kan ødelegge ganske mye.

1: Ny side
2: Neste side

Siste fra forsiden