Feature

Mobilspill (iOS, Android, Windows Phone)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Dette meget gode plattformspillet er blant våre favoritter i juni.

1: Side 1
2: Side 2

Sol, sommer, bading, grilling og varmt vær har vært hovedingrediensene denne flotte første sommermåneden i 2014. Mygg, gjødsel, pollen, veps og solbrenthet er noen gode grunner til ikke å bevege seg ut i solen, skulle du trenge det.

Under følger ti andre grunner til at du helst vil slippe sommeraktivitetene dine, og heller sitte å spille. Det som imidlertid er bra med lista er at dette er ti gode grunner til å ikke få i både pose og sekk. Mobilen og nettbrettet har blitt meget gode spillplattformer, og det kommer stadig nye, gode spill hver eneste måned.

I tillegg til en rekke gode mobilversjoner av kjente PC- og konsollspill har denne månedens store overraskelse vært superheltinnene i rosa, grønt og blått som leverer et meget solid og godt spill.

VVVVVV

Sjanger: Plattform
System: iOS, Android
Utvikler: Distractionware / Terry Cavanagh

Last ned VVVVVV: iOS, Android. Pris: 21 kroner.

VVVVVV er et plattformspill som får deg til å rive deg i håret, uavhengig av hvilken plattform du spiller det på.

Det kritikerroste spillet fra Terry Cavanagh, mannen bak Super Hexagon, ble for første gang sluppet til PC for hele fire år siden. Nå har det funnet veien til berøringsskjerm og mobilformat, og det takler forvandlingen nydelig.

Premisset er enkelt: Man styrer en kaptein som skal manøvrere seg gjennom nivå etter nivå med plattformutfordringer. Han løper til høyre eller venstre, men i motsetning til mange andre spill i sjangeren kan han ikke hoppe.

Du kan i stedet endre på gravitasjonen, slik at du ved å trykke svever opp og løper på taket i stedet for på bakken. Spe på med pigger, bevegelige plattformer og en rekke andre hindringer så får du en utrolig god og utfordrende spillopplevelse.

Historien er velskrevet, med en god dose humor og morsom dialog mellom de ulike figurene. VVVVVV er et av de aller beste plattformspillene jeg har spilt, og jeg anbefaler alle å gi det en sjanse.

Broken Age: Act 1

Sjanger: Eventyr
System: iPad
Utvikler: Double Fine

Last ned Broken Age: iOS. Pris: 70 kroner.

Kickstarter-spillet fra det velkjente spillselskapet Double Fine, med Tim Schafer i spissen, kom til PC tidligere i år. Broken Age høstet god kritikk fra både spillere og spillmedia, og ble hyllet som et meget godt pek-og-klikk-spill.

Nå har det funnet veien til Apples nettbrett, og det er en fullverdig måte å spille spillet på. Jeg har tidligere snakket varmt om hvor godt denne sjangeren passer til berøringsskjerm, og Broken Age er ikke et unntak. Kontrollene fungerer perfekt, og spillet ser nydelig ut.

I spillet følger man to separate historier. Den ene handler om den overbeskyttede gutten Shay, som er ensom på et romskip. Han sendes ut på barnslige, ufarlige oppdrag av datamaskinmoren sin, men det er først når han møter skikkelig fare at spenningen starter.

Den andre historien dreier seg om Vella, en ung pike utvalgt som landsbyens offer til monsteret Mog Chotera. Familien en henrykt, men ikke Vella som må finne en vei å ta livet av monsteret på før hun selv ofres.

Broken Age er gjennomgående vellaget, med gode gåter og en god flyt i historien. Fortellingen er interessant, dialogen er god og humoristisk, med veldig bra stemmeskuespill. Det eneste som plager meg er at jeg må vente på andre del.

Qvadriga

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Slitherine

Last ned Qvadriga: iOS, Android. Pris: 60-70 kroner.

Qvadriga gir seg selv et dårlig inntrykk første gangen man starter spillet. I stedet for en introduksjonssekvens der man lærer seg spillet mens man spiller må man i stedet lese flere sider med instruksjoner om hvordan alt fungerer.

Det er imidlertid når du er i gang med, eller allerede har dødd i ditt første løp, at spillet virkelig begynner å vise sitt potensiale. Her skal du styre en romersk vogn i kappløp rundt og rundt på en arena. Manøvrering rundt banen, riktig fart inn og ut av sving samt det å passe på motstanderne er alle ting man må gjøre underveis i løpet. Dette kan gjøres enten turbasert eller fortløpende mens vognene er i gang. Det er ustyrtelig morsomt, og veldig vanskelig.

Som om ikke det var nok, skal du i mellom alle løpene bygge opp din egen stall med kusker, samtidig som du kjører løpene med de. Du må sende de rundt i riket for å samle penger og erfaring, som brukes til å oppgradere utstyr, ryttere eller skaffe deg nye personer på laget. Denne delen av spillet er virkelig god, byr på en solid utfordring og varer i lang tid.

Det er morsomt å bygge opp laget, og enda morsommere å vinne løpene med rytterne etterpå. Et overraskende godt og dypt spill.

Tiny Striker

Sjanger: Sport
System: iOS, Android
Utvikler: Fat Fish Games

Last ned Tiny Striker: iOS, Android. Pris: Gratis.

Et fotballspill må med i disse VM-tider. Og hva passer vel da bedre enn et enkelt og kjapt arkade-type spill der alt du skal gjøre er å skyte ballen inn i mål. Her skal man styre en liten fotballspiller, og ved å sveipe mot målet skyter man ballen.

Sveiper du i en bue skrur du ballen. Hele poenget er å score, da forlenger du tiden du har. Når tiden er ute er spillet over. Med dette tidspresset hengende over hodet er det lett å bli stresset, og bomme på mål når du definitivt ikke burde det.

I tillegg kommer det en eller flere motstandere mellom deg og målet, samt en keeper som også skal overlistes. Scorer du mange mål begynner de også å bevege seg sidelengs for å gjøre oppgaven ekstra vanskelig. Styringen over ballens retning er presis og god, noe som definitivt trengs når vanskelighetsgraden skrus opp.

Tiny Striker er et veldig enkelt spill, men samtidig veldig morsomt. Det er perfekt til korte pauser i fotballkampen på TV, dobesøk eller andre ærend der du har et par minutter til overs å slå ihjel.

Powerpuff Girls: Defenders of Townsville

Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: Radiangames

Last ned Powerpuff Girls: Defenders of Townsville: iOS, Android. Pris: 24-28 kroner.

Søte jenter som virkelig kan slåss.

Dette er nok en merkevare jeg aldri hadde trodd jeg skulle anbefale et spill fra, men så feil kan man altså ta. De tre små jentene Bubbles, Blossom og Buttercup er tøffe og underholdende i dette todimensjonale actionspillet.

Radiangames har etter hvert vokst fram som en spillutvikler som leverer solide kvalitetsspill til mobilen. Denne måneden har de, i tillegg til dette spillet, også gitt ut Fluid SE. Forrige måned lanserte de det fargerike og flotte JoyJoy, et spill jeg fortsatt koser meg med.

De tre jentene må redde Townsville fra Mojo Jojo, som har greid å gjøre det slik at heltinnene våre ikke husker noe av hva de kan. Dermed må du litt etter litt plukke opp nye egenskaper. Det begynner med et enkelt slag, deretter flyving og utvikler seg derfra. Det er en god progresjon i spillet, selv om starten er litt i overkant treg.

Etterhvert fyker du rundt på det store kartet, utforsker alle rommene, bytter fritt mellom de tre jentene og moser fiender som prøver å stoppe deg. Månedens mest overraskende spill på lista, men også et meget godt mobilspill.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden