Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Det norske spillet Size DOES Matter imponerer stort i august.

1: Ny side
2: Side 2

Skolen er igang, sommeren begynner å trekke seg tilbake og vi har endelig sett et ensifret antall tall på gradestokken.

Høstfargene tar snart over, utepilsen byttes mot en varm kopp kakao og man kan snart begynne å fyre i peisen. Jeg elsker høsten, og en stor del av æren for det er at det er en tid der det kommer enormt mange spill.

Nå har riktignok ikke mobilspillene tatt en nevneverdig pause i sommer, men uansett er er det noe med kalde høstdager, regn og hufsete vær som innbyr til spilling. August har dratt med seg en rekke gode mobilspill, og blant høydepunktene denne måneden er to avsluttende episoder fra Telltale.

Motorsport Manager

Sjanger: Strategi
System: iOS
Utvikler: Christian West

Last ned Motorsport Manager: iOS. Pris: 35 kroner.

Jeg er ikke veldig inne i motorsportens verden, men det hender jeg ser på litt Formel 1 hvis tilfeldighetene tilsier det. Derfor var det med lave forventninger til gode resultater jeg satte meg ned med Motorsport Manager.

Utvikler Christian West har imidlertid greid å balansere kompleksitet og valgmuligheter meget bra, og selv de mest uerfarne bil- og strategispillere kan gjøre det skarpt i dette spillet. Her skal man ta over all styring av et motorsportlag og styre alle aspekter på før, underveis og etter et løp.

Det eneste man ikke gjør er å styre bilen. Du starter på bunnen, med et trangt budsjett og må jobbe deg vei oppover. Avtaler må signeres, sjåfører må pleies og mekanikere må på plass. Underveis i løpene handler det om å kjøre inn i pitstoppen til rett tid, velge riktig dekk til underlaget og prøve å være smartere enn de andre lagene.

Motorsport Manager er et flott eksempel på et komplisert, men lettlært managerspill som kan by på timevis med moro.

Size DOES Matter

Sjanger: Arkade
System: iOS, Android
Utvikler: DOS Studios

Last ned Size DOES Matter: iOS, Android. Pris: 9 - 10 kroner.

Den norske gjengen fra DOS Studios har greid å lage månedens mest irriterende spill, men på en god måte. Size DOES Matter handler om å styre en blokk gjennom porter av ulik størrelse til et lydspor som passer perfekt til spillet. Blant artistene kan man nevne Chipzel, Eirik Suhrke, Savant, Philter, Jonas Eide and Cristian Voicu.

Musikken er ikke helt innenfor min dagligdagse smak, men til denne typen spill sitter det som støpt. Du kan flytte på og endre størrelsen til klossen slik at den passer akkurat med portene. I perfekt harmoni med musikken passerer man forhåpentligvis portene på rett plass med den rette størrelsen, og samler på den måten sammen poeng.

De første nivåene er greie nok, men etter hvert skrus tempoet og vanskelighetsgraden betraktelig opp, og det blir etter hvert et kaos av sveiping, banning og nesten-kasting av telefonen i veggen. Men jeg kaster ikke telefonen i veggen, nettopp fordi jeg veit at jeg skal greie det bare litt bedre neste runde. Og etter noen forsøk sitter sangen, og da også alle sveipene som skal til, og man er litt nærmere en god poengsum.

Size DOES Matter ser bra ut, høres fantastisk ut og er veldig underholdende å spille. En totalpakke den norske gjengen kan være stolt av.

Accidental Spelunking

GERONIMOOOOOOO!

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Oooweeooo

Last ned Accidental Spelunking: iOS. Pris: Gratis.

Jeg er glad jeg ikke er hovedfiguren i Accidental Spelunking. Han er langt ifra den mest grasiøse gruveutforskeren jeg har sett, og all den julingen han etter hvert vil få på vei nedover den endeløse gruvesjakten ser mildt sagt ubehagelig ut.

Spillet er enkelt i utforming. Figuren din faller nedover en sjakt, og ved å vippe telefon eller nettbrett til høyre eller venstre kan du styre figuren. Hele målet er å unngå alle de ulike hindringene som dukker opp, samtidig som du prøver å samle sammen flest mulig mynter på vei mot det uunngåelige smellet.

Med myntene kan du oppgradere utstyr som for eksempel lommelykten slik at den lyser sterkere og lenger, eller en rekke andre ting. Utvikleren har balansert myntinnsamlingen og kostnadene bra, og det er alltid moro å prøve å gjøre fallet bare litt lenger hver eneste gang man fyrer opp spillet.

Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Capcom

BAM! Du tar feil!

Last ned Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies: iOS. Pris: Gratis.

Den første bekjentskapet jeg fikk med den noe eksentriske advokaten var når forrige iPad-spill ble sluppet. Før den gang hadde jeg aldri spilt så mye som et eneste minutt av noen av spillene i den velkjente serien.

Jeg ble ikke bergtatt av forrige spill, men når jeg dro igang Dual Destinies for aller første gang var det noe helt annet. Den visuelle kvaliteten og stilen var bedre, naturlig nok ettersom dette er en nyversjon av et nyere spill. Samtidig synes jeg også historien, humoren og kvaliteten er enda høyere her.

Phoenix Wright er på mange måter mer en interaktiv fortelling, og det er ikke alltid du som spiller gjør så veldig mye. Innimellom alle rundene i rettsalen reiser man rundt og samler bevis, avhører vitner som kan si noe om saken. Deretter bærer det til rettsalen for å knuse løgner, smadre drømmmer og sende skurkene sporenstreks til fengsel.

Det hele handler om å finne brist og feil i forklaringer og bevis, og agere deretter. Det er ikke alltid like lett å finne den rette rekkefølgen på dette, noe spillet insiterer at man må gjøre. Dermed kan du ha rett løsning, men presenteres det feil kommer du ingen vei.

Phoenix Wright er en kul fyr, en veldig spesiell advokat og helt klart et spill jeg kommer til å spille mer av framover.

Surgeon Simulator

Slapp av, det er bare et lite kutt.

Sjanger: Simulasjon
System: iOS, Android
Utvikler: Bossa Studios Ltd

Last ned Surgeon Simulator: iOS, Android. Pris: 42 kroner.

I mine yngre dager drømte jeg om å bli lege. Det å tre på seg den hvite frakken, vite alt og redde liv akkurat som George Clooney gjorde på Akutten var lenge det eneste karrierevalget jeg så for meg.

Etter å ha tatt livet av en pasient etter en enkel øyeoperasjon, som medførte store blødninger, sviskader, avkappende øyenbryn og altfor mye blod kan jeg med trygghet meddele at jeg har gjort verden er stor tjeneste ved å ikke bli en kirurg.

Nå kan nok dette til dels skyldes spillets kontroller, som er upresise så det holder. Det er imidlertid med vilje, det er ment å være kaotisk, og du skal kløne til ting underveis. Humoren og underholdningen i spillet ligger i at du overhodet ikke greier å styre hvor laserkutteren peker, og dermed kutter over både det ene og det andre.

Man får forskjellige operasjoner som skal utføres, og ved å berøre skjermen plukker man opp og kontrollerer de ulike instrumentene og verktøyene som best man kan. Målet er å greie å gjennomføre en operasjon med så lite uhell som mulig, og naturlig nok at pasienten overlever. Det er ikke lett, uansett om det bare skal fjernes en liten føflekk så er mulighetene store for et blodbad av uante dimensjoner.

Surgeon Simulator er et useriøst, morsomt og underholdende spill som tlibyr blodig slaptick-humor til de som måtte ønske det.

1: Ny side
2: Side 2

Siste fra forsiden