Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte spill på mobil og nettbrett

August skulle vise seg å være en meget god måned for mobilspillere.

1: Side 1
2: Side 2

Høstkulda begynner å krype inn, og vi går på mange måter inn i det som nesten er høytid for spill. Høsten er som regel pakket med nye spill nesten hver uke, og det ene store spillet etter det andre står i kø for å imponere spillerne.

Mobilverdenen ruller avgårde i velkjent tempo også i årets siste sommermåned, og jeg har funnet en god miks av spill til enhver smak. Et par av spillene denne måneden er enormt bra mobilspill, og klatret kjapt inn blant mine favorittspill på denne plattformen.

Evergarden

Sjanger: Puzzle
System: iOS
Utvikler: Flippfly

Last ned Evergarden: iOS. Pris: 65 kroner.

Fabelaktig!
Gøran Solbakken/Gamer.no

Det er ikke veldig ofte det skjer, og det er ofte lang tid mellom hver gang, men noen ganger dukker det opp spill som forbauser, imponerer og skiller seg fra mengden på en måte få andre spill gjør.

Monument Valley, Florence og Device 6 er noen andre spill som havner i denne kategorien. Det samme gjør Evergarden, et spill som i bunn og grunn kun handler om å kombinere blomster, og så frø på et rutebasert brett.

Men Evergarden er så mye mer. Jo lenger ut i spillet man kommer, jo mer forstår man av hva det egentlig handler om. Og man ser hvor godt musikken og visuell stil passer sammen med oppgavene på skjermen. Evergarden er et spill jeg vil skrive minst mulig om, fordi det er oppdagelsen og utforskingen som gjør det så enormt bra.

Dette er et spill alle burde gi en sjanse, uansett om du liker sjangeren eller ikke.

Radiant One

Guffent.
Gøran Solbakken/Gamer.no

Sjanger: Eventyr
System: iOS (Windows, Linux, Mac og Xbox One.)
Utvikler: Fntastic

Last ned Radiant One: iOS. Pris: 33 kroner.

Les også
Månedens anbefalte mobilspill

The Radiant One er et spill du setter deg ned og med all sannsynlighet spiller ferdig før du reiser deg igjen. Det tok meg cirka 45 minutter å gjennomføre, og siden det er en lineær historie så er det ingen gjenspillbarhet.

Nå er kanskje ikke dette argumenter som høres positive ut, men i dette tilfelle så er de det. Radiant One følger historien om en nesten vanlig fyr ved navn Daniel. Det som gjør han ikke helt normal er at han kan styre drømmene sine. Og ting tar en sving mot det skumle når en eller annen ondskap tar kontrollen.

..når vi skal ut og røve..
Gøran Solbakken/Gamer.no

Det er guffent, men ikke med billige "jumpscares". Historien er bra, og det er fin variasjon i tingene man gjør underveis i spillet. Historien er akkurat passe lang, og tematikken de tar opp rundt familie, tap og traumer gjøres på en god måte.

Sneak Ops

Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: Noodlecake Studios Inc

Last ned Sneak Ops: iOS, Android. Pris: Gratis.

Jeg digger snikespill, og hvis det er et spill der jeg kan velge hvordan jeg skal angripe en situasjon, så går jeg alltid for sniking og luring fremfor noe annet.

I Sneak Ops har du ingen valg, her må du holde deg skjult, da du har svært små sjanser hvis du blir sett. Du beveger figuren din fra rute til rute, og du må snike deg unna synsvinkelen til kameraer, vakter og andre sikkerhetssystemer jo lenger du kommer.

Det er enkelt å lære, men byr på rikelig med utfordringer utover i spillet. Den visuelle stilen passer godt til styring, og hvis du blir sett har du fortsatt mulighet til å overleve. De korte brettene passer perfekt til kortere runder, mens det samtidig er innhold nok til mye spilling her.

Kings and Assassins

Sjanger: Brettspill
System: iOS, Android
Utvikler: Asmodee

Konge eller morder?
Gøran Solbakken/Gamer.no

Last ned Kings and Assassins: iOS, Android. Pris: 28 - 44 kroner.

Brettspill i mobilformat begynner å bli vanlig, men det er heller ikke uten grunn. Utviklerne i Asmodee har blitt særdeles gode til å tilpasse brettspill og reglene over til berøringsskjerm, noe også nye Kings and Assassins beviser.

Her skal du styre en av to sider. Enten er du kongen og hans riddere, som prøver å rømme fra slottet. Eller du er en snikmorder og "vanlige" folk, som prøver å stoppe og ta livet av kongen. For hver eneste runde i spillet har du en gitt mengde actionpoeng å bruke til å bevege deg, klatre, angripe og andre ting.

Kongen vet ikke hvem snikmorderen er for denne velger å angripe, og her ligger mye av spenningen. Det er en morsom katt og mus-lek som foregår, og det er alltid deilig når man greier å lure motstanderen. Styringen og den visuelle stilen passer utmerket til spillet, som er fornøyelig selv etter mange runder spilling.

Barbearian

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Kimmo Lahtinen

Last ned Barbearian: iOS. Pris: 99 kroner.

Bjørn barbaren.
Gøran Solbakken/Gamer.no

I Barbearian styrer du en bjørn. En utvalgt bjørn som skal representere sin art i en rekke prøvelser av den voldelige sorten, der man skal prøve å ta livet av alle andre fiender før du selv kampitulerer.

I starten er dette ganske så basic. Du har et standard angrep, og et spesialangrep med en tidsbegrensning. I så måte er den første tiden med Barbearian på grensen til litt for saktegående i starten, og for å virkelig få glede av alt må du investere litt mer tid enn normalt for et mobilspill.

Men når det første begynner å rulle skikkelig, og du begynner å få følgere med pil og buer, låser opp nye våpen, og det tilsynelatende enkle kampsystemet viser seg å være både dypt og komplekst begynner moroa virkelig å synke inn.

Det er utrolig mye man kan gjøre her, og det er en fryd å finne den neste oppgraderingen eller våpenet. Alt er satt sammen i en fin pakke, kontrollene er gode på berøringskjerm, og du får timesvis med god strategisk action.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden