Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte spill til mobil og nettbrett

Vi begynner spillåret 2017 med både strategi og action til mobilformatet.

1: Side 1
2: Side 2

Milkmaid of the Milky Way

Sjanger: Eventyr
System: iOS (Steam)
Utvikler: Mattis Folkestad

Last ned Milkmaid of the Milky Way: iOS. Pris: 44 kroner.

En ku under stjernehimmelen.

Det er norske Mattis Folkestad som har laget dette eventyrspillet. Det eneste som ikke er norsk, eller i hvert fall inspirert av norsk kultur, er dialogen i spillet. Alt foregår på engelsk, og til og med på stort sett alltid på rim. Litt synd at man ikke får det på morsmålet, men dette er ikke et stort hinder.

Her spiller man Ruth, en enslig budeie som bor i en fjellskrent i nærheten av en fjord. Hun er mutters alene, og det eneste selskapet hun har er kyrne hun passer på. Men ganske fort begynner det å skje merkelige ting på gården hennes, og dermed starter eventyret.

Spillet er velskrevet, og historien er god. Den holder ikke like høy kvalitet hele veien, men jeg kjedet meg aldri med verken historien eller områdene man befinner seg i. Den pikslete visuelle stilen er flott, og sammen med nydelig musikk skaper det en god stemning i spillet.

Dette er et pek og klikk-spill, og det å trykke og bruke gjenstander man finner er litt kronglete på en liten mobilskjerm. Bortsett fra dette er denne sjangeren ypperlig på en mobil, og dette gjelder også Milmaid of the Milkyway.

Breakout Ninja

Hopp og sprett!

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Tuomas Erikoinen

Last ned Breakout Ninja: iOS. Pris: Gratis.

Enda mer ninjamoro blant månedens utvalgte. Dette er et endeløst løpespill der man gjør masse kule ting som ninjaer gjør. Litt av det som gjør Breakout Ninja morsomt er at alt gjøres med en finger, ikke ulike for eksempel Super Mario Run.

Den lille ninjaen løper av seg selv, og du må trykke på skjermen til rett tid, så ordner han resten selv. Her hopper man over gjerder, flyvesparker fiender og en masse andre tøffe ting kun med et enkelt tastetrykk.

Les også
Anmeldelse: Milkmaid of the Milky Way

Det utviklerne har fått til som gjør det hele underholdende, og ikke ensformig, er flyten og animasjonene i spillet. Etter hvert som tempoet øker flyter man bare forbi landskapet, og legger fiendene bak seg i høyt tempo. Kontrollene er responsive og presise, og det er en fryd å jakte på neste toppscore.

Castle Creeps TD

Pass på begge veiene dine.

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Outplay Entertainment

Last ned Castle Creeps TD: iOS, Android. Pris: Gratis.

Castle Creeps TD er et ganske typisk tårnforsvarspill. Noen litt egne løsninger finnes det, men det er ingenting her som ikke er gjort før.

Du skal forsvare en eller flere ulike baner mot bølger av fiender. Du gjør dette ved å bygge tårn som spyr ut prosjektiler mot fiendene. Andre tårn setter ut dine egne tropper, og mye av taktikken går i å sette det opp slik at troppene dine holder motstanderen på en plass i nærheten av et annet tårn som skyter.

Du trykker og plasserer bygninger, tårn og helter på en intuitiv og enkel måte, og det fungerer godt. Alt i Castle Creeps TD fungerer akkurat som det skal, og det er nettopp dette som gjør det verdig en plass på listen. Til tross for lite originalitet fungerer alt i spillet slik det skal, og det er god opplevelse å spille det.

Super Mario Run

Mario endelig på telefon!

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Nintendo

Last ned Super Mario Run: iOS. Pris: 109 kroner.

Den verdenskjente spillfiguren får sitt aller første spill på mobilen. Super Mario Run er løpespill der figuren man styrer løper automatisk, og målet er å samle flest mulig mynter og stjerner på et brett før man kommer til målet. Mario hopper automatisk over fiender, men man kan få ekstra høyde ved å trykke til rett tid. Man trykker også på skjermen for å hoppe.

Super Mario Run er ikke et veldig vanskelig spill, selv om de senere brettene byr på en mye større utfordring enn de første. Det er imidlertid jakten på de ulike stjernene som gjør spillet så bra, og som viser hvorfor Nintendo er blant de aller beste når det kommer til plattformspill.

Først samler man fem stjerner i en farge, dermed låses neste gruppe med stjerner opp. Disse er vanskeligere å nå, men når man så endelig greier alle fem låses de svarte stjernene opp. Her blir man skikkelig utfordret, og det er nervepirrende moro når man må samle alle fem i et løp for å få det godkjent.

I tillegg til dette kan man utfordre venner i Toad Rally, der man skal samle flest mulig poeng og fans (Toads), slik at man kan bygge og utvide landsbyen.

Super Mario Run er kanskje ikke Mario-spillet alle hadde håpet på til mobil, men dette er et solid og underholdende spill.

The Binding of Isaac: Rebirth

Mørkt og dystert, og utrolig kult.

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Nicalis

Last ned The Binding of Isaac: Rebirth: iOS. Pris: 159 kroner.

Det var en stund tvil om vi i det hele tatt fikk se The Binding of Isaac til iOS, da Apple i første omgang nektet å selge det på sin App Store på grunn av tematikken i spillet. Men når har det endelig blitt godkjent, og dette er en fullverdig versjon av The Binding of Isaac: Rebirth. Her finner du flere spillbare figurer, over 100 unike fiender, 50 forskjellige sjefskamper og over 450 unike og ulike gjenstander.

Dette er vel et av de spillene det går an å spille lengst, og fortsatt finne nye ting som skjuler seg i spillet. Kontrollene på berøringsskjermen er den eneste åpenbare svakheten med mobilversjonen. De virtuelle stikkene man får er ikke optimale, men med litt trening så fungerer det godt nok.

Da er det bare å forberede seg på lengre pauser på doen, eller å gå glipp av et stopp eller to på toget, for dette er et fantastisk bra roguelike.

Trenger du flere spillanbefalinger til mobil eller nettbrett?
Sjekk hvilke ti spill vi trakk frem i november»

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden