Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte spill til mobil og nettbrett

Lever oppfølgeren til Monument Valley opp til forventningene?

Månedens vakreste og beste.
1: Side 1
2: Side 2

Sommerferie er like digg hvert eneste år, og med seg tar den bøttevis med is, solbrent hud og regnvåte trampoliner over det ganske land.

Hverken Google Play eller App Store ser imidlertid ut til å ta sommerferie, for også i juni måned har det rent inn med gode spill til mobil og nettbrett. Denne månedens liste har både gammelt og nytt, med spill som er bare noen dager gamle, samt et som er over 26 år.

Farming Simulator 18

Sjanger: Simulasjon
System: iOS, Android
Utvikler: Giants Software

Gårdsarbeid er ganske ålreit.

Last ned Farming Simulator 18: iOS,Android. Pris: 40 - 55 kroner.

Jeg har aldri vært en kjempefan av Farming Simulator-spillene på PC eller konsoll. De har sett uinteressante og kjedelige ut, og de lille jeg har spilt har ikke akkurat vist meg en annen side. Men mobilversjonen av Farming Simulator 18 har veldig fort blitt det spillet i serien jeg har spilt desidert mest.

Denne er naturlig nok forenklet ned en del sammenlignet med PC-versjonen av spillet, med smarte og gode løsninger for en mobilbruker. For de som ikke er kjent med spillet så skal man her drifte en bondegård, og det innebærer her i all hovedsak om å pleie dyrket mark med ulike kjøretøy.

Grafikken er ikke all verdens, men det fungerer greit. Kontrollene er gode, men de enorme knappene og grensesnitt-elementene tar litt vel stor plass på skjermen. Uansett er dette et trivelig og avslappende spill.

Framed 2

En veldig bra oppfølger.
Loveshack

Sjanger: Slåssespill
System: iOS, Android
Utvikler: Loveshack

Last ned Framed 2: iOS, Android. Pris: 55 kroner.

Det originale Framed var et friskt pust inn på mobilmarkedet når det kom for et par år siden. Det ble en stor suksess, og en oppfølger var nesten uungåelig. Nå har utviklerne i Loveshack gjort ferdig jobben, og det eneste som gjenstår å se er om det lever opp til det første spillet.

Les også
Månedens anbefalte mobilspill

Og det gjør det, nesten. Framed 2 foregår på samme måte. Du skal hjelpe en person rømme med en koffert, og du gjør dette ved å flytte rundt på en rekke tegneserieblokker som vises på skjermen. Dermed sniker du deg kanskje bak sikkerhetsvakten, i stede for å løpe rett på han.

Framed 2 er like intelligent, det er enda mer velpolert og vakkert, men det prøver også å bite over litt for mye. Det er fortsatt et meget bra spill, men det var noe med enkeltheten i originalen som gjorde det så velfungerende.

Yankai's Peak

Det er ikke så lett som det ser ut til.

Sjanger: Hjernetrim
System: iOS, Android
Utvikler: Kenny Sun

Last ned Yankai's Peak: iOS, Android. Pris: 33 kroner.

Yankai's Peak er kanskje et av de aller vanskeligste spillene jeg har spilt på mobilen. Det er da også naturlig nok et av de mest tidfredsstillende, men det er først når jeg greier å løse en av de nesten drøyt vanskelige nivåene utvikler Kenny Sun har laget.

Utgangspunktet er ganske enkelt: Du har en eller flere trekanter med ulike farger, og så skal du rotere og flytte på de til de lander på den matchende fargen. Det høres enkelt ut, men måten utvikleren har lagt opp og vridd på formelen er utrolig imponerende. Jeg har klødd meg i hodet mange kvelder i jakten på løsninger, som selvsagt er åpenbare når man først ser de.

Yankai's Peak er vellaget, det har en flott visuell stil og det er mye innhold å kose seg med. Et særdeles utfordrende, og samtidig meget bra hjernetrim-spill.

Phantasy Star II

Månedens eldste spill.

Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: SEGA

Last ned Phantasy Star II: iOS, Android. Pris: Gratis.

SEGA har gitt ut en rekke gamle klassikere på mobilen den siste måneden, og det finnes flere godbiter å velge mellom. Men akkurat når er det Phantasy Star II som har fanget min oppmerksomhet mest, og som har underholdt mest.

Dette klassiske rollespillet fra SEGA kom for første gang på Sega Mega Drive i 1991. Jeg jhadde denne konsollen i sin tid, men jeg har aldri tidligere spilt nevnte spill. Her skal du samle sammen en gjeng, kjempe mot mutanter og roboter, samle sammen utstyr og finne ut hva det er som egentlig skjer i et episk, og stort rollespill.

Kampene er turbaserte, og utviklerne har gjort en god jobb med å portere over kontroller og menyer i spillet. Alt fungerer veldig godt, og det eneste jeg egentlig ikke liker er at 11 år gamle Gøran aldri fikk oppleve dette spillet på konsollen det kom til i sin tid.

Monument Valley 2

Månedens vakreste og beste.

Sjanger: Hjernetrim
System: iOS
Utvikler: ustwo

Last ned Monument Valley 2: iOS. Pris: 55 kroner.

Monument Valley er kanskje et av de mest kjente og kritikerroste spillene som har kommet til mobil, og da hviler det naturlig nok mye forventninger når spill nummer to endelig kommer. Dette merkelige spillet handler om en mor og en datter, og deres reise gjennom ulike områder.

Men det handler om så mye mer, og måten utviklerne forteller historien sin, og hvordan de rører innom store og tunge tema er kanskje det mest imponerende med hele spillet. Monument Valley 2 starter i samme ånd som forgjengeren, men det bruker kort tid på å utvikle seg, og ustwo har ikke vært redd for å utfordre spillerene med nye ting.

Stemningen i spillet er fortsatt der, og den gjenkjennelige visuelle stilen er fortsatt like nydelig. Nivådesignet er fantastisk, og progresjonen og utviklingen i spillet er fabelaktig. Dette er ikke bare en oppfølger, det er et spill som uten tvil står støtt på egne bein. Utviklerne har truffet spikeren rett på hodet enda en gang, og dette er noe alle med en iPhone eller en iPad må oppleve.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden