Feature

Ukens nettutgivelser (uke 41)

Mengder av moro

Lucidity, et nytt LostWinds og Sprengmeister Simulator er blant ukens utgivelser.

Tiden er inne for nok en oversikt over ukens spillutgivelser på nettet. Som vanlig er det fryktelig mye å dekke, så vi har ikke tid til lange introduksjoner.

Xbox 360

Lucidity (Xbox 360 og PC).

Først ut på 360 er Lucidity, som også er lansert for PC. Lucidity handler om den lille jenta Sophie, som vandrer skjødesløst gjennom drømmelignende landskaper. Du styrer henne ikke direkte, men har istedet muligheten til å konstruere gjenstander som kan hjelpe henne forbi farlige områder. Avgrunner kan krysses med planker, spretterter kan slynge Sophie over fiender og vifter løfter henne opp i lufta. Med andre ord ikke helt ulikt klassiske Lemmings. Totalt skal Sophie ledes gjennom 30 historiedrevene brett, samt 15 bonusbrett.

South Park Let's Go Tower Defense Play! (Xbox 360).

Ukens andre 360-spill er South Park Let's Go Tower Defense Play!, som tydeligvis har tittet på japanske spill for navneinspirasjon. I dette spillet må du, som Stan, Kyle, Kenny og Cartman, forsvare den søvnige byen South Park. Dette gjør du gjennom en kombinasjon av snøballkasting og utplassering av forsvarsverker. Opp til fire spillere kan samarbeide, både lokalt eller over Xbox Live.

PSN

Comet Crash (PS3).

Vi begynner med PS3-spillet Comet Crash, som har fått en strålende mottakelse på andre siden av dammen. I dette spillet må du plassere ut forsvarsverker (i "tower defense"-stil), samtidig som du selv beordrer angrep på fienden. Dermed får spillet et offensivt preg som gjør at det skiller seg ut fra andre titler i sjangeren. Fiendene skal dessuten kunne reagere dynamisk på det du gjør. Om de blir for vanskelige å ta knekken på, kan du spille i samarbeidsmodus.

Digger HD (PS3).

PS3 har også fått Digger HD, en nyversjon av en PC-klassiker som dukket opp i 1983. Her får du kontroll over et kjøretøy som må komme seg helskinnet gjennom en underjordisk labyrint. Du kan også grave deg gjennom jordsmonnet, for å finne diamanter og bonuser. Nyversjonen har selvsagt fått seg en kraftig visuell og lydmessig ansiktsløftning, men selve gameplayet er det samme som tidligere.

Både PS3 og PSP-eiere kan dessuten laste ned A Bug’s Life, som opprinnelig kom ut til PlayStation. Dette er et fargerikt 3D-actionspill basert på filmen ved samme navn.

Mahjongg Artifacts: Chapter 2 (PSP).

Deretter har vi en håndfull "mini"-spill til PSP. Sudoku behøver sannsynligvis ingen introduksjon, så det hopper vi over. Yummy Yummy Cooking Jam (tidligere lansert på Wii og DSi) er et matlagingsspill, hvor du må lage og servere mat så raskt som overhodet mulig. I spillets karrieremodus er målet å bli byens beste kokk, og lage pizza og pølse for vampyrer, ninjaer og zombier. Sist ut er Mahjongg Artifacts: Chapter 2 (også tilgjengelig for PC), en fargerik versjon av det klassiske spillet Mahjongg, med en episk historiemodus inkludert.

Wii og DSi

LostWinds: Winter of the Melodias (Wii).

Wii-eiere har fått litt snadder denne uken, takket være LostWinds: Winter of the Melodias. Dette er etterfølgeren til LostWinds, og denne gangen må vesle Toku slite med snø og kulde. Utover å styre vinden (som du kunne i originalen) kan du nemlig skifte sesong fra sommer til vinter for å løse oppgaver og åpne opp nye veier. Toku har også lært seg å svømme siden sist, og med vindens hjelp kan han lage små stormer under vann for å knuse steiner og lignende hindringer.

Dragon Quest: Wars (DSi).

Deretter har vi Happy Holydays: Halloween, som lar deg sende Halloween-kort til vennene dine. Eh? Slutt å kaste bort tiden vår, Nintendo. Da er ukens Virtual Console-fangst litt bedre. Her får vi nemlig slåssespillet Final Fight 2 (SNES), hvor en gjeng tøffinger må kjempe seg gjennom betongjungelen i storbyen. Vi får også Wonder Boy III: The Dragon's Trap (Master System), en blanding av plattformspill og rollespill hvor vidundergutten har blitt forvandlet til en drage.

DSi har også fått et par nyheter denne uken. Dragon Quest: Wars er et taktikkspill i miniformat. Du skal sette sammen et lag fra seks klassiske Dragon Quest-monstre (Slime, Brownie, Dracky, Golem, Chimera og Healslime) med ulike egenskaper, og så krige mot et eller flere lag på en liten arena. Målet er ganske enkelt å enten banke opp de andre lagene eller flytte en av monstrene dine inn på deres startområde. Du kan enten spille mot datastyrte lag, eller utfordre venner og fremmede lokalt og på nettet.

Ukens andre DSi-utgivelse er Photo Clock. Pfft.

PC

Cannon Strike (PC).

Takket være PC-ens stadig krympende posisjon i spillbutikkene blir nettet viktigere og viktigere som distribusjonskanal for plattformen. Dette har russiske 1C forstått, og denne uken har de lansert et par nyheter på nettet. Først ut er Cannon Strike, et sanntidsstrategispill som blander taktikk og action. Her må du krige deg gjennom andre verdenskrig ved hjelp av små grupper soldater og kjøretøyer, og noen ganger får du direkte kontroll over stridsvogner (for hvis noe skal gjøres, er det best å gjøre det selv).

Planet Alcatraz (PC).

Det neste 1C-spillet er Planet Alcatraz, et rollespill som foregår på en fengselsplanet. Målet er selvsagt å komme seg bort fra planeten. I starten kontrollerer du kun én person, men etter hvert som du spiller kan du rekruttere nye medlemmer til den vesle gruppen din. Spillet beskrives som en sjangerblanding med både skyteaction og elementer fra eventyrspill og rollespill. Det skal være ikke-lineært og tilby stor frihet.

Fatale (PC).

Utviklerne bak The Path er tilbake med et nytt spill. Dette heter Fatale, og beskrives som en interaktiv vignett i 3D, inspirert av historien om Salome. Dette er prinsessen som i sin tid skal ha bedt om hodet til døperen Johannes på et fat, som belønning for å ha blidgjort kongen med sin lekre dans. Spillet skal være eksperimentelt, og utviklerne håper det vil stimulere fantasien og gi spillerne mulighet til å tolke handlingen på flere forskjellige måter.

Blaster Simulator (PC).

Deretter har vi fått en trio simulatorspill fra Tyskland. Først ut er Blaster Simulator (originaltittelen er det mye kulere Sprengmeister Simulator), som lar deg sprenge bort skyskrapere og andre store bygninger, helst uten å pepre omgivelsene med betongblokker og glass. Her loves vi avansert fysikk, som sikrer at bygningene kollapser som de ville ha gjort i virkeligheten, så det er med andre ord lurt å velge sprengladningenes plassering med omhu.

Rail Cargo Simulator (PC).

Neste simulator er Rail Cargo Simulator, hvor du får rollen som sjef på en jernbanestasjon med mye action. Her må du koordinere de ulike togene som kommer inn med varer, slik at leveringene blir gjort i tide. Underveis må du forholde deg til ulike problemer og utfordringer, og totalt har spillet 100 brett å by på.

Bungee Jump Simulator (PC).

Den siste av ukens tre simulatorspill er Bungee Jump Simulator, og tittelen forteller vel det meste. Kort fortalt: Du må utføre en serie farlige strikkhopp, og sikre at du ikke ender opp som kjøttkake. Selvsagt får du poeng for god utførelse, og spillet har onlinebaserte topplister slik at du kan måle styrke med hele verden. Spillet ser forresten ikke så veldig simulatoraktig ut, kanskje utgiverne har latt seg inspirere av Codemasters på åttitallet (da omtrent alt de lanserte hadde ordet Simulator i tittelen).

Tank Simulator (PC).

Mens jeg skrev om disse simulatorene, ble det like godt lansert en fjerde simulator fra samme serie. Her lønner det seg tydeligvis å være rask, for ellers blir jeg vel aldri ferdig med denne saken. Simulator nummer fire er Tank Simulator. Her får du, ikke overraskende, kommandere en stridsvogn rundt på slagmarken, og vi loves høy realisme, enorme 3D-landskaper, varierte nivåer og mulighet til å sette deg bak spakene på en Sherman Firefly og en Tiger.

Legie (PC).

Før noen rekker å gi ut nok en simulator, hopper vi over på Legie, et rollespill fra Tsjekkia. Her loves vi en kombinasjon av eventyrspill og tradisjonell grottekravler, og en mørk historie om "en vertshuseier, øl og djevelen", som foregår i middelalderbyen Jilemnice. Utviklerne skryter av et rollespill uten magi, alver og hobbiter, og ingen episke "redd verden"-oppdrag. Grafikken er ikke mye å skryte av, men konseptet er friskt og spillet er forhåpentligvis verd en titt.

Fortix (PC).

I forrige uke kom Fortix på PSP Minis, og nå er PC-versjonen ute (litt forsinket). Spillet bygger på konseptet arkadeklassikeren Qix. Her må du erobre land ved å dele opp spillområdet, samtidig som du passer deg for fiendene og deres katapulter. En ond ridder har tatt over et middelalderland, og din jobb er å ta det tilbake.

Bullet Candy Perfect (PC, Mac, Linux)

Liker du fargerike arenaskytere? Da er kanskje Bullet Candy Perfect noe for deg. Dette er en oppgradert versjon av det fornøyelige Bullet Candy. Og hvis du er fattig, slipper du unna med å betale en fattig dollar for spillet. Det gjør du hvis du er rik også, men du får lov til å betale mer hvis du vil.

Jeg må også minne om at Lucidity er lansert på PC, i tilfelle du hoppet over konsolldelen. Les om spillet i 360-delen, og last det ned fra Steam.

Deretter tar vi med et par "casual"-spill. Først ut er Island Realms, fra skaperne av Farm Frenzy. I dette fargerike strategispillet må du kolonisere en serie øygrupper, samtidig som du forsvarer deg mot innfødte som ikke er særlig glad for at du tar landet deres. Forståelig nok. Så har vi Aztec Tribe, et annet strategispill. Her må du hjelpe en søtere utgave av den blodtørstige aztekersivilisasjonen å kolonisere Sør-Amerika.

Red Baron 3D (PC).

Til slutt tar vi ukens mer nostalgiske utgivelser. Good Old Games lansert de en gang så banebrytende flysimulatorene Red Baron, Red Baron: Mission Builder og Red Baron 3D i én pakke, og de har også relansert det knallharde taktikkspillet Commandos og utvidelsespakken Beyond the Call of Duty. GamersGate har også fått noen retroutgivelser, inkludert en håndfull spill fra Strategy First (som Space Empires IV, Star Fury, Disciples II Gold og Jagged Alliance Gold). Du finner også en pakke bestående av de Settlers-aktige strategispillene Alien Nations og The Nations Gold på GamersGate.

For flere PC-utgivelser kan du blant annet stikke innom PlayFirst, Big Fish Games, iWin og Reflexive Arcade.

Gratisutgivelser

Truck Racing by Renault (PC).

Star Guard er et artig lite plattformspill med retrografikk, der du må "lede rommannen gjennom slottet og overvinne trollmannen". Her må du ha gode reflekser for å lykkes.

Liker du å leke med bilbane kan kanskje Slotbahn fra Japan være noe for deg. Her må du passe på å holde riktig hastighet, hvis ikke ryker du av i svingene.

Til slutt tar vi med Truck Racing by Renault, som vi skrev artikkel om i går. Dette er et racingspill der du får kjøre Renault-lastebil. Spillet har begrenset innhold, men det er moro å kjøre noen runder med 1100 hestekrefter under setet.

Sjekk også forrige ukes oppsummering, om du er i humør til det.

Siste fra forsiden