Feature

Mobilspill (iOS, Android, Windows)

Månedens anbefalte mobilspill

Klassisk Mikke Mus-spill varmer på vei mot jul.

1: Side 1
2: Side 2

Star Wars: Tiny Death Star

Sjanger: Arkade
System: Android, iOS, Windows Phone
Utvikler: Ludosity

Last ned Star Wars: Tiny Death Star: iOS, Android, Windows Phone, Pris: Gratis.

Jeg har aldri helt falt for tårnbyggespill tidligere. Jeg har blitt fort lei, og har aldri greid å holde på lenge nok til å få spesielt mange etasjer.

Star Wars: Tiny Death Star er unntaket i så måte. Det er noe med blandingen av merkevaren og sjangeren, humoren og hvordan de har løst visse ting som har greid å hekte meg fast.

Som navnet antyder er det altså opp til deg å bygge opp dødsstjernen til imperiet. Du mottar ordre og oppdrag direkte fra øverste hold, og du har Darth Vader som passer at du gjør som du blir fortalt. Musikken og den visuelle stilen i spillet passer utrolig bra til merkevaren. Det har ikke tatt seg selv altfor seriøst, og har gitt alt et litt barnslig og uskyldig utseende. Uansett vil fans av serien kjenne igjen alle rasene, samt mange kjente personer fra filmene.

Du skal bygge etasje på etasje på Dødstjernen. Du må velge mellom ulike typer etasjer, alt fra spisesteder, leiligheter som skaffer flere folk, underholdning og militære avdelinger. I alle etasjene kan du ansette tre personer, som alle må bo i en av leilighetene du har. Du bestiller forsyninger, som tar alt fra ett minutt til flere timer å bli klare. Dermed kan du selge varer, som gir penger i kassa, som igjen kan brukes til nye etasjer.

Etter hvert som du begynner å få en del etasjer tar ting lenger tid å bygge, og det tar lenger tid å samle inn penger. Jeg har kommet meg opp til det nivået der det kan ta nesten en dag å få noe unnagjort. Det gjør at dette ikke er et spill du sitter med lenge av gangen. Du sveiper innom, bestiller varer der det er tomt, sjekker beholdningen og går ut igjen.

Star Wars: Tiny Death Star er et enkelt spill, som blander en kjent merkevare med en helt annen sjanger enn man er vant til på en veldig godt måte.

Bit.Trip Run!

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Gaijin Games

Last ned Bit.Trip Run!: iOS. Pris: 28 kroner.

Bit. Trip-serien er kjent for mange. Det siste spillet som kom til PC er en av mine absolutte favoritter. Nå har det kommet i lommeformat, og er nesten like bra.

Disse endeløse løpespillene finnes det mange av om dagen. Siden suksessen med Temple Run har veldig mange utviklere kastet seg på toget, og alle håper å få sin del av kaka. Bit. Trip Run! faller også inn i denne sjangeren, men det gjør det på sin helt egne, unike måte.

Her skal du styre Commander Video, eller en av hans kamerater, gjennom brett etter brett med utfordringer. Du skal hoppe, dukke, skli, blokke og danse deg vei gjennom brettene til en lydspor som er fantastisk. Det er her dette spillet skiller seg fra mange andre i sjangeren. I tillegg til løpingen er Bit. Trip Run! et rytmespill der musikken spiller en stor del hvert eneste brett.

Hver eneste gang du plukker opp en samlegjenstand kommer det en tone i perfekt harmoni med musikken. Spredt ut i brettet samler du inn store kors som gir musikken et lag til. Musikken øker og øker i intensitet utover i brettet, noe som gir en helt spesiell følelse. Måten utvikleren har innlemmet lydsporet i hvert brett er nydelig, og er en så stor del av opplevelsen at det blir trist om man ikke har lyden på.

Mobilversjonen av spillet sliter imidlertid med kontrollene. Du må sveipe, trykke og holde veldig presis i de senere brettene, og berøringsskjermen passer ikke ideelt til det formålet. Frustrasjonen er neppe langt unna, og noen ganger er det ikke bare din skyld at du bommet med noen millisekunder på det ene hoppet som sendte deg tilbake til sjekkpunktet.

Når du får det til å flyte er det derimot lite annet som kan måle seg. Hele spillet blir en herlig symfoni, der dine trykk er som en dirigents sveip med pinnen foran et orkester. Musikk og spill flyter sammen, og et perfekt fullført brett er en euforisk opplevelse.

Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Cornfox & Bros.

Last ned Oceanhorn: iOS. Pris: 63 kroner.

Store, vellagde eventyrspill på mobilen er ikke det man har blitt mest bortskjemt av. Oceanhorn lar plattform være plattform, og legger ikke begrensninger på seg selv hverken i størrelse eller kvalitet. Dette er på mange måter Zelda på mobilen, hvis du ser bort ifra merkevaren.

Likhetene er mange. Du styrer en ung gutt som reiser ut i den store verden på oppdrag. Du samler sammen hjertet for å få mer helse, du har sverd og skjold og verdenen man utforsker er ikke akkurat ulik den helt tydelige inspirasjonskilden.

Det som imponerte meg mest når jeg startet spillet for første gangen var grafikken. Oceanhorn er et av de aller peneste mobilspillene jeg har spilt. De frodige landområdene, de mørke hulene og seilturene du tar er rett og slett deilig å se på.

Gutten styres med en virtuell joystick med den ene tommelen, angrep og blokk brukes ved å trykke på to knapper med den andre. Kontrollene er gode, og etter kort tids spilling er det sjelden jeg ikke treffer det jeg skal. Kampene i spillet er helt greie, men kan være litt i det letteste laget til tider. Når du begynner å få til blokkingen, og greier å treffe den til rett tid så svimeslår du motstanderen. Dermed er det bare å svinge løs med sverdet til fienden faller. Det er ikke her du møter motstand, det er i alle de ulike gåtene du møter underveis.

Som i et Zelda-spill er det ikke alltid helt klart hvor du skal dra neste gang. Dialog med andre figurer i spillet viser vei, men det er opp til deg å finne ut av det. Når du så kommer til en grotte er det stort sett ulike variasjoner av områdegåter du skal løse. Flytt en stein hit, en annen dit og en vei åpner seg videre. De er ikke alltid like enkle, og det har vært flere ganger jeg har klødd meg godt i hodet.

Historien i Oceanhorn er god, grafikken er flott, kampene er bra og det er en herlig stemning gjennom hele spillet. Det blir sammenlignet med Zelda, og til tross for at det er enklere på mange måter, tåler det sammenligningen veldig godt.

Anomaly 2

Sjanger: Strategi
System: Android, iOS
Utvikler: 11 bit studios

Last ned Anomaly 2: iOS, Android Pris: 32-35 kroner.

Utvikleren av Anomaly-serien er et velkjent navn i denne sjangeren, og de er på mange måter selskapet som fant opp sjangeren. Også andre spill i rekken er et omvendt tårnforsvarspill, der du angriper en rekke tårn på vei mot et mål. Du har ingen direkte innflytelse på hvor tanksene dine kjører, men du må gjøre en rekke taktiske valg før og underveis på hvert nivå.

Din oppgave er å lede en konvoi med supertankser gjennom en rekke av fiendens tårn. Disse tårnene må ødelegges, du må redde sivile og andre militære, hente ut data som kan brukes mot fienden og mange andre oppdrag. Historien i spillet engasjerte mer enn jeg hadde forventet at den skulle.

Tanksene er ikke lenger bare en tanks, de har blitt mer like Transformers. Den vanlige tanksen du starter med kan for eksempel, ved at du dobbelklikker på den, forvandles til en robot med dobbel flammekaster som river i stykker fienden.

Mye av utfordringen i spillet går ut på å velge rett utstyr til jobben du har foran deg, og velge den rette ruten. De første oppdragene er forholdsvis enkle, men utover i spillet har disse valgene alt å si.

Underveis i brettene kan du samle en rekke bonuser du kan plassere på ruten til dine kjøretøy. En av de du bruker mest er reparasjon. Når du plasserer denne på ruten repareres kjøretøyet så lenge det er innenfor radiusen for reparasjonen. Dermed må du vurdere når, hvor og hvilke kjøretøy som må prioriteres slik at du ikke mister noen.

Sleng på en morsom flerspiller der en plasserer tårn, mens den andre styrer tanksene så har du mange timer med moro i Anomaly 2.

Football Manager Handheld 2014

Sjanger: Strategi
System: Android, iOS
Utvikler: Sports Interactive

Last ned Football Manager Handheld 2014: iOS, Android Pris: 70 kroner.

Mobilversjonen av de velkjente PC-spillene er enklere i utformingen, langt ifra like kompleks og dyp, men innehar samtidig alle de rette elementene som gjør at suget etter en kamp til er like sterk.

Ikke forvent flott grafikk og et lydspor som fenger, da har du kommet til feil spill. Her er det tekst, enkle farger og meny etter meny som skal blas gjennom. Som i PC-versjonen er du ansvarlig for din klubb. Du velger lag, du kjøper og selger spillere, du bestemmer taktikk og du kan uttale deg til pressen.

Det stikker imidlertid ikke like dypt som PC-spillet. Du har mindre kontroll på spillerne dine, du har mindre innflytelse på treningsopplegg, og det kan virke som om du generelt sett har mindre mulighet til å påvirke laget den ene eller andre veien.

Den aller største nyheten med årets versjon er muligheten til å lagre i nettskyen. Dermed kan du sitte hjemme på iPad-en, noe jeg synes gir den beste spillopplevelsen, lagre spillet der for så å fortsette spillingen på bussen på vei inn til jobb. En kamp til er aldri langt unna.

Football Manager Handheld 2014 gir en god, om enn litt enkel manageropplevelse. Menyene er litt kronglete, men grunnlaget som er lagt gjennom mange år med Football Manager blir fortsatt ivaretatt.

Vil du ha flere tips til gode mobilspill? Sjekk ut våre anbefalinger i oktober.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden