Momsgrensen forblir på 200 kroner

Før valget lovet partiene i den rødgrønne regjeringen at de ville heve momsgrensen for import av varer. Det skjer i så fall ikke i år.

Nå som Stoltenberg-regjeringen har lagt frem deres alternative stadsbudsjett var det mange som håpet at de skulle heve momsgrensen for import av varer fra utlandet. I dag er det slik at varer som koster over 200 kroner ikke kan importeres fra utlandet uten at kjøperen må betale moms og diverse gebyrer i tollen.

Dette er irriterende for spillkjøpere, som ofte ser utenlandske nettbutikker reklamere med gode tilbud på nye spill. Nye PC-spill koster for eksempel ofte ikke mer enn 18 britiske pund hos nettstedet Play.com, noe som med dagens kurser er cirka 206 kroner. Med moms og dyre fortollingsgebyr blir prisen raskt det dobbelte for norske kjøpere.

Før valget var alle tre partiene i det rødgrønne regjeringsalternativet for å øke grensen. Senterpartiet og Arbeiderpartiet ville øke den til 1000 kroner om de kom i regjeringsposisjon, mens SV var enig i at den måtte økes, uten at de ville uttale seg nøyaktig om hvor mye de ville øke den med.

- En endring vil ha en stor betydning for de norske næringsdrivende og et slikt forslag må uansett sendes på en bred høring, sier informasjonsrådgiver Frank Vatne i Finansdepartementet i en kommentar til Dagbladet.

Momsgrensen på 200 kroner har stått stille siden 70-tallet, på tross av at kroneverdien har sunket kraftig siden den ble fastsatt. 200 kroner i 1975 tilsvarer over 900 kroner i dag. Grensen er for alle varer, unntatt bøker.

Siste fra forsiden