Nintendo PlayStation

Nå er den supersjeldne Nintendo PlayStation solgt på auksjon

Auksjonen resulterte i en mye lavere sum enn eieren kunne fått for et par år siden.

En av verdens mest sjeldne spillkonsoller er nå solgt.
Audun Rodem, Gamer.no

I desember rapporterte Gamer.no at den ekstremt sjeldne spillkonsollen Nintendo PlayStation skulle auksjoneres bort. Nå er maskinen solgt, og som ventet ble ikke prisen direkte lav.

Som Forbes melder endte det vinnende budet på solide 300 000 dollar, cirka 2,8 millioner kroner, hos Heritage Auctions. Ikke en dårlig sum det, men den tidligere eieren fortalte til Gamer.no at den kunne gått for mye mer da vi snakket med ham for et par år siden.

– Jeg ble nettopp tilbudt noe i nærheten av en million dollar for denne greia, fortalte Terry Diebold til Gamer.no i sammenheng med at vi fikk prøvespille den sjeldne maskinen.

Det var entreprenøren og spillsamleren Greg McLemore som sikret seg maskinen, som nå skal inngå i en stor samling bestående av blant annet 800 arkademaskiner. McLemores plan er å få på et plass et permanent museum, hvor hele samlingen skal stilles ut.

Unikt samarbeid

Nintendo PlayStation, som avbildet av Heritage Auctions.
Heritage Auctions

– Jeg er interessert i å dele min lidenskap for spill. Et av mine fokusområder er spillbransjens evolusjon, deriblant hvordan tidlige arkadespill inspirerte dataspill og hvordan tidlige dataspill influerte senere innovasjoner. Jeg tror Nintendo PlayStation passer godt inn i dette fokuset, sa samleren til Forbes.

Nintendo PlayStation var resultatet av et samarbeid mellom Sony og Nintendo på begynnelsen av 90-tallet, som innebar at Sony skulle utvikle en tilleggskonsoll til Super Nintendo som skulle bruke CD som format, kalt Super NES CD-ROM.

I tillegg innebar avtalen at Sony skulle lage en hybridkonsoll som skulle kjøre både det optiske formatet og Nintendos cartridge-baserte spill – en maskin som senere fikk kallenavnet Nintendo PlayStation.

Da Nintendo oppdaget at avtalen ga Sony kontrollen over lisensieringen inngikk imidlertid Nintendo i hemmelighet en mer lukrativ avtale med Sony-konkurrenten Philips. Konflikten mellom Sony og Nintendo ble aldri løst, og førstnevnte endte som kjent med å gå sin egen vei med PlayStation-plattformen.

Mens konflikten pågikk ble det imidlertid produsert 200 prototyper av Nintendo PlayStation, hvorav alle unntatt én konsoll ble destruert. Denne ene maskinen endte opp i hendene på en fyr ved navn Terry Diebold, som intetanende kjøpte den for en billig penge på en auksjon i 2009.

Hele historien om Nintendo PlayStation kan du lese i vår feature-artikkel om maskinen.

Les også: Den sjeldne Nintendo PlayStation-prototypen har blitt testet – og den virker! »

Siste fra forsiden