Nintendo går mot nok et år med underskudd

Skuffende Wii U- og spillsalg får skylden for det labre resultatet.

Wii U-salget er ikke på topp.
Shutterstock, Nintendo

Etter at salget av Wii U og spill har gått mer trått enn forventet senker nå Nintendo prognosene for finansåret 2013. I utgangspunktet hadde selskapet forespeilet et nettooverskudd på 55 millarder yen, eller omlag 3,2 milliarder kroner. Nå har de snudd optimismen og senket forventningene dramatisk, helt ned til et forespeilet tap på 25 millarder yen i stedet, noe som tilsvarer 1,4 milliarder kroner. Dette melder Bloomberg.

Selv Mario er skuffet over resultatet.

Nintendo hadde i utgangspunktet håpet at 9 millioner Wii U-konsoller ble revet vekk fra hyllene, men forventer nå at 2,8 millioner er mer realistisk. På håndholdtfronten står det litt bedre til, men heller ikke her er tallene positive: Nintendo forventet å selge 18 millioner Nintendo 3DS-konsoller, men har nå redusert håpet til 13,5 millioner.

– Vi ser på smart-markedet

Ifjor banket Nintendo-sjef Satoru Iwata seg på brystet og sverget å snu den nedadgående trenden hos selskapet. Nå har han kommentert det skuffende resultatet, og forteller at Nintendo vurderer nå ulike tiltak for å sikre at tallene vipper over på den grønne siden av skalaen igjen.

Satoru Iwata ønsker å gjøre noen forandringer. Bildet er fra et GDC-foredrag i 2011.

– Vi vurderer en ny business-struktur. Med tanke på hvordan markedet for smarte enheter har utviklet seg ser vi selvfølgelig på hvordan vi kan bruke disse til å gagne spillsatsingen. Det er ikke så enkelt som å få Mario over på smarttelefoner, forklarte Iwata i en pressekonferanse i Osaka.

Den folkekjære sjefen vil dog ikke gjøre store forandringer i ledelsen på kort sikt som en følge av resultatet, melder Reuters.

Et år med stortitler

At resultatet er dårligere enn forventet kan virke overraskende. Nintendo hadde et godt år på slippfronten med flere stortitler. Kritiker- og fan-hyllede Wii U-spill som Super Mario 3D World, Pikmin 3 og The Legend of Zelda: Wind Waker HD fikk selskap av Nintendo 3DS-suksessene The Legend of Zelda: A Link Between Worlds, Bravely Default, Pokémon X & Y og Animal Crossing: New Leaf. Likevel sliter de med å snu den labre salgstrenden.

Det er heller ikke mange dagene siden de skrøt av å selge godt med Nintendo 3DS-spill, og ser man over tallene er det tydelig at spillsalget peker oppover, selv om det også da var tydelig at konsollsalget ikke kom til å nå de forventede målene.

I høst lanserte Nintendo en 3D-løs håndkonsoll.
Les hva vi synes om Nintendo 2DS »

Siste fra forsiden