Feature

Nyhetsåret 2010: juli – desember

Her er andre del av vår gjennomgang av fjorårets største nyhetsbegivenheter.

1: Side 1
2: Side 2

Som vanlig har vi tatt en titt i nyhetsarkivet vårt for å finne ut hvilke saker som preget året som har gått. Vi gikk gjennom den første halvdelen av året på tirsdag, og nå er det på tide med en titt på det siste halvåret. Vi begynner selvfølgelig med sommermåneden juli:

Blizzard var i rampelyset.

Juli

Juli er ofte preget av agurknytt, men ikke i 2010. Det hele braket løs da Blizzard – utvikleren bak spill som World of Warcraft og Starcraft 2 – krevde at brukerne av selskapets Battle.net-system måtte offentliggjøre sine fulle navn hvis de ville poste på systemets forum. Dette mildt sagt kontroversielle systemet het Real ID, og skulle iverksettes i forbindelse med lanseringen av Starcraft 2, men resulterte i høylydt kritikk, og det tok ikke lang tid før Blizzard måtte snu.

Steam-eierne Valve fikk også føle nettets vrede, etter at deres antijuksesystem feilaktig utestengte hele 12000 spillere fra Modern Warfare 2. Heldigvis ble feilen oppdaget og rettet, og de uheldige brukerne fikk alle en kopi av Left 4 Dead 2 som kompensasjon.

Rollespillveteranene Bioware brukte måneden på å annonsere Dragon Age 2, som så ut til å følge i Mass Effects fotspor. Rollespillelskere kunne også glede seg over nyheten om en ny utgave av Divinity 2, samt ferske detaljer om det neste spillet fra Morrowind-designer Ken Rolston. På MMO-fronten fikk det etterlengtede Final Fantasy XIV endelig dato (noe utgiver Square Enix sannsynligvis angrer på i dag), mens den lukkede betatesten av Biowares The Old Republic kom i gang.

Dragon Age 2 ble annonsert.

Spillgigant Electronic Arts kunngjorde actionrollespillet Darkspore, og gav oss detaljer om det spennende Alice-prosjektet. Rivalen deres, Activision, fortalte at de hadde satt bilspillekspertene hos tradisjonsrike Bizarre Creations til å lage et nytt James Bond-spill. Ellers ble det klart at Double Fine Productions, studioet bak Psychonauts og Brütal Legend, hadde en rekke prosjekter på gang. Den anerkjente filmregissøren Guillermo Del Toro jobbet også med noe mystisk i samarbeid med THQ, og rapporter fra Japan røpet at Metal Gear Solid-veteran Hideo Kojima jobbet med et eventyrspill.

En av månedens mer bisarre nyheter kom fra den amerikanske delstaten Maryland, som valgte å hedre Civilization-skaper Sid Meier med en egen merkedag.

August

I august var høydepunktet Games Convention-messen i Tyskland, og rundt denne kom det naturligvis en rekke spennende spillkunngjøringer. Vi fikk for eksempel høre om BioShock Infinite, som tar serien fra undervannsbyen Rapture til en svevende metropol. Andre annonseringer inkluderte skytespillet STALKER 2, strategispillet Might & Magic Heroes VI og rollespillet Neverwinter. Microsoft så ut til å gjøre alvor av uttalelsene om større satsning på PC, ved å kunngjøre en ny flysimulator og et nytt spill i Age of Empires-serien. Samtidig kom de med norsk lanseringsdato for Kinect.

Siste Halo-spill fra Bungie.

Microsoft kunne også meddele at Halo: Reach var ferdigutviklet, en måned fra lansering. Kort etter ble det lekket ut på internett, men de som dristet seg til å spille det før lansering ble straffet hardt.

Spennende rykter fikk vi flere av i august. Først hevdet mannen bak stemmen til Duke Nukem at han hadde gjort opptak for et DotA-prosjekt hos Valve, og så dukket det passende nok opp rapporter om at Borderlands-utvikler Gearbox hadde tatt over utviklingen av Duke Nukem Forever. Det ble også snakket om et nytt rollespillprosjekt fra Bethesda – kunne ventetiden på The Elder Scrolls V endelig være over?

Tidligere på året hadde Ubisoft sagt at sin kontroversielle kopibeskyttelse var kommet for å bli, men dette var det tydeligvis delte meninger om innad i selskapet, for PC-versjonen av strategispillet R.U.S.E. droppet denne til fordel for Steam. Bioware hadde også en liten snuoperasjon, for på tross av sine tidligere benektelser kunngjorde de Mass Effect 2 for PS3. Ellers fikk vi nok en utgivelsesdato for Gran Turismo 5, mens skytespillet Crysis 2 ble utsatt til 2011. Crysis-utgiver EA røpte også at de jobbet med et annet skytespill, nemlig Battlefield 3.

Black Ops kostet flesk å lage.

Activision skrøt av at Call of Duty: Black Ops kom til å bli det mest påkostede spillet deres noensinne. På den andre enden av budsjettsskalaen fant vi det vesle enmannsprosjektet Minecraft, som hadde opplevd utrolig suksess, med nesten 50 000 solgte kopier – og det var bare begynnelsen.

September

I september hadde vi to spillmesser, nemlig PAX i USA og Tokyo Game Show i Japan. PAX var først ut, og der dukket ingen ringere enn Duke Nukem opp. Ryktene var altså sanne; Gearbox hadde tatt over Duke Nukem Forever, og spillet kommer i år (tror vi, trallala). På Tokyo Game Show fikk vi endelig bekreftelsen på at PS2-klassikerne Ico og Shadow of the Colossus kommer til PS3 i oppgraderte versjoner. Vi fikk også vite mer om det neste spillet fra samme utviklere, The Last Guardian. I tillegg fikk vi blant annet nyss om et nytt Devil May Cry-spill og en japansk storsatsning fra EA, nemlig Shadows of the Damned.

MMO-spillet APB var bare noen måneder gammelt i september, men hadde allerede hatt en vanskelig periode. Utviklerne hadde brent av enorme pengesummer på spillet, og på tross av dette ble det lansert i uferdig stand. Resultatet var at både utviklerstudioetog spillet ble lagt ned. Men det tok ikke lang tid før det dukket opp rykter om at spillet kunne bli reddet.

Det var noe muffens med GOGs avskjedsvideo.

PC-markedet har vært i kraftig endring i de siste årene, og i september ble det klart at nedlastbare PC-spill passerte butikkspill i forhold til volum, i alle fall i USA. Men dette så ikke ut til å redde den trivelige spillportalen Good Old Games, som plutselig ble tatt ned. En beskjed på nettstedet indikerte at butikken var stengt for godt, men snart dukket det opp rykter om at det hele bare var et PR-stunt. Og ganske riktig; uken etter ble butikken relansert med et rollespillbrak – takket være titler som Baldur's Gate-serien og Planescape: Torment.

Ellers fikk vi den vanlige blandingen av rykter og nyheter. Killzone 3 fikk dato, et Michael Jackson-MMO ble avslørt, vi hørte rykter om et nytt Tomb Raider-spill, og Valve begynte å snakke om en overraskelse (som alle håpet var et nytt Half-Life-spill, på tross av DotA-ryktene fra august). Vi hørte også på nytt snakk om PSP2, men Sony – som lanserte Move for PS3 denne måneden – fortsatte å holde seg tause. Nintendo hadde også litt å by på, nemlig en forbedret kontroller til Wii.

Konsolleier Microsoft var også i media, etter å ha svartelistet en hel amerikansk småby fra Xbox Live. Grunnen? Byens navn, Fort Gay, kunne visstnok virke støtende. Selv ikke borgermesteren klarte å få dem til å ombestemme seg, men etter at saken fikk oppmerksomhet i pressen valgte giganten heldigvis å snu.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden