Nytt om EA og Ubisoft

Electronic Arts har fortalt at de ønsker å holde mulighetene åpne for et mulig kjøp av Ubisoft, og de to selskapene skal allerede være i samtaler om hva de skal gjøre nå.

Før jul kjøpte spillindustriens største uavhengige selskap, Electronic Arts, nesten 20 prosent av aksjene i franske Ubisoft, en utgiver som har vært på vei fremover i den siste tiden, og har svært godt omdømme i industrien. Ubisoft var raske med å kalle EA sitt aksjekjøp for fiendtlig, og har i lang tid prøvd å finne ut hva de skal gjøre for å fortsatt forbli uavhengige.

I forrige uke fortalte Wall Street Journal at de to selskapene var engasjert i samtaler, og det ble spekulert i om disse var de første forberedelsene på et fullstendig oppkjøp fra EA sin side. Naturligvis ønsket ingen av sidene å kommentere samtalene i detalj, men EA fortalte nettstedet GameSpot at dette kun var samtaler av den typen man kunne forvente mellom ledelsen i et selskap og selskapets største aksjeeier.

Det britiske nettstedet Gamesindustry.biz peker imidlertid på tegn som tyder på noe annet. Blant annet skal EA-sjefen Warren Jenson ha sagt på en investorkonferanse avholdt nylig at EA generelt er helt åpne for oppkjøp, og at slike oppkjøp vil fortsette å være en del av selskapets vekst. I forhold til Ubisoft-situasjonen sa han at det var en stor del aksjer på markedet, og at EA følte det var viktig at det var de som eide den. Utover dette holder selskapet alle mulighetene åpne.

Om EA finner på å kjøpe hele Ubisoft må de punge ut med 1.3 milliarder dollar, da aksjeverdien til Ubisoft har mer enn doblet seg siden EA først kjøpte 20% av selskapet. Dette er en temmelig stiv pris som er langt høyere enn det analytikere flest mener Ubisoft er verd, men med tanke på at EA har 2.9 milliarder amerikanske dollar på bok og skryter av rekordhøye overskudd, er det langt fra umulig for dem å kjøpe hele Ubisoft om de ønsker det.

Gamesindustry.biz peker imidlertid på en annen interessant ting, nemlig at EA kan ha kjøpt aksjene spesifikt for å holde dem unna konkurrenter. Det er nemlig klart at en rekke store og mektige underholdningsselskaper (slik som Walt Disney Company, Viacom og News Corporation) ønsker å kjøpe seg inn i spillindustrien, og nå har i det minste Electronic Arts forhindret at et av dem får et bein innenfor Ubisoft.

Som vi sa innledningsvis ser nemlig Ubisoft ut til å være på fremmarsj, og dermed ville det være et yndet mål for oppkjøp fra et større selskap som dermed vil kunne bruke Ubisofts fordeler til å bli en virkelig trussel mot EA sin posisjon i spillindustrien.

Siste fra forsiden