Blogg

Omslagets makt

Det å spille handler i første rekke om en opplevelse vi får gjennom en skjerm, om innholdet på en liten skive. Hva er da som fascinerer så voldsomt med omslaget?

Darwinia er et fantastisk morsomt spill, enkel men nyansert strategi i en herlig retrohyllende grafisk stil. Men det er ikke bare de mange gode timene foran tastatur og PC-skjerm som gjør at dette spillet spesielt. Jeg elsker nemlig omslaget! Den delikate grønnfargen med elegante linjer i sølv. Stilrent, ryddig og oppsiktsvekkende.

Omslaget på et spill har makt, akkurat som forsiden på en avis. Langt i fra alle leser anmeldelser, sniktitter, førsteinntrykk, lesererfaringer og blogger. De går i butikken og kjøper – ferdig med det. Dermed er esken med tilhørende grafisk trykk førsteinntrykket, før spillet i det hele tatt er åpnet. Er man ute etter action er det tøffe karer og store våpen som er tingen, vil man ha fotball skader det ikke med Ronaldinho og Wayne Rooney som billedlige ambassadører. Et pent omslag selger med god eksponering, uansett kvalitet på produktet.

Mer garvede spillere går kanskje ikke i denne fella, de er mer bevisste på hva de vil ha og hva som er kvalitet. Likevel vil også erfarne gamere si at omslaget fanger, i hvert fall til en viss grad. Du har sikkert dine favorittomslag, akkurat som meg. Dessuten er det ingenting som slår hyllemeter på hyllemeter med spill i ditt eget hus. Stablet alfabetisk som det skulle være bøker av stjerneforfattere. Man vil ha varen "i hånden", at det bare ligger på maskinen holder liksom ikke.

Kanskje det er derfor enkelte savner de gode gamle spilleskene, som var store som biler og sårbare som nyfødte lam. Det var ikke alltid så mye innhold i boksene, men de ga en følelse av at du virkelig fikk valuta for de 500 kronene du måtte ut med i butikken. DVD-boksene er kanskje praktiske, men de gir ikke den samme kjøpergleden. Derfor er nok både utgivere og kunder glade for samleutgaver. Her får du ofte gigantiske og forseggjorte esker med diverse mer eller mindre ubrukelig innhold.

Spillbransjen tjener dermed noen ekstra penger ved å tilby litt krims krams i en stor pakke – men hva gjør vel det? Vi får en herlig eske som vi kan gi æresplassen oppå peishyllen. World of Warcraft er et glitrende eksempel her. Sett samlerutgaven ved siden av DVD-boksen, så skjønner du hva jeg snakker om. Det blir David mot Goliat – og denne gangen er det ikke jyplingen som vinner.

Har du et spesielt favorittomslag, eller en spilleske som ligger ditt gamerhjerte nært? Del det med oss i forumet da vel.

Siste fra forsiden