Anmeldelse

Phantasy Star Online: Episode I & II

Resirkulering! Nå som GameCube-en endelig har fått støtte for online-spilling, virker det noe paradoksalt at Nintendo ikke kan skilte med noen andre onlinespill enn det noe utdaterte Phantasy Star Online. Selv om Sonic Team, utviklerne bak spillet har valgt å slenge med et helt nytt eventyr kalt Episode II, er dette mer eller mindre det gamle DreamCast-spillet tilpasset Nintendo-konsollet.

Side 1
Side 2

For de uinnvidde, hvilket inkluderer meg selv etter som jeg aldri hadde hørt om spillet før GameCube-en kom, kan det beskrives som et tredjeperson-actionspill som kan spilles sammen med tre andre mennesker - verden over. Det er slettes ikke et massivt onlinespill. Det er altfor begrenset til det. Det finnes ingen ordentlige sosiale elementer som fungerer særlig bra, og du omgås rett og slett kun tre mennesker hvis du ikke befinner deg i lobbyen - et område hvor spillere kan møtes før de går videre inn i spillet. For trofaste tilhengere er det ingen tvil om at Phantasy Star Online er et spennende spill, men for oss som kan se litt objektivt på saken, er det ærlig talt lite å skryte av. Alderen både synes og føles, og spillet har et gameplay som føles alt for pre-pubertalt til at det kan appellere til mer intelligente spillere. Som første onlinespill til GameCube-en har det et snev av spenning og nyskapning i seg, og kan virke forlokkende for mange eiere av superkonsollet. Vi i Gamer.no spør: Er det verdt det? Egentlig ikke.

Rett på nett
Å få GameCube-en koblet til nettet var faktisk en smal sak, noe som stod i sterk kontrast til det som var forventet. Etter å ha plassert bredbåndsadapteren i konsollet, var det bare å koble den opp mot ADSL-modemet og sette i gang. Mange har spurt seg selv hvordan dette i det hele tatt er mulig. Om Telenor ADSL regnes som bredbånd eller "dial-up" (siden du i teorien ringer opp for å koble deg på). Dette medførte absolutt ingen problemer, og under oppsettet av spillet var det bare å fylle inn nødvendig informasjon slik som IP-adresse. Spillet kobler seg selv opp mot nettet, og alt du trenger å gjøre er å passe på at konsollet er koblet opp mot ADSL-modemet (om du bruker det) med en vanlig nettverksledning. Bruker du vanlig modem, kan du kjøpe en modemadapter i stedet for bredbåndsadapteren. Spillet krever at du kjøper en såkalt "Hunter's License", som rett og slett bare er en smart måte å si abonnement på. Den første måneden er gratis, men etter det må du altså betale i overkant av femti kroner måneden. En helt grei pris, men som dessverre ikke står helt i stil til den underholdningen du får igjen. Stort sett alle onlinespill i dag krever en fast, vanligvis månedlig betaling. Dette er for å kunne holde serverne i gang, opprettholde en god kundeservice, samt tilføre nytt materiale til spillet hele tiden. Phantasy Star Online har ingen kundeservice-representanter inne i spillet, og nytt materiale kommer kun i form av et par nye oppdrag som kan løses. Det er fullstendig minimalt, og derfor er det på sin plass å sette spørsmålstegn ved hvorfor en i det hele tatt må betale en månedlig avgift, og hvorfor den må være såpass høy. Økonomiske irritasjonsmomenter til side, det er naturligvis alltid gameplayet som teller. Dessverre for spillet, kan en godt si.

Phantasy Star Online kan spilles både offline og online. Det er det samme spillet, og forskjellen er rett og slett å kunne spille sammen med tre andre mennesker som ikke nødvendigvis må befinne seg i samme husholdning som deg selv. Det er likevel fullt mulig å spille "split-screen" med opp til tre andre spillere på samme konsoll, noe som på sett og vis gir deg den samme spillopplevelsen som over nett - uten alle de grusomme kommunikasjonsproblemene. Mer om det senere. En av spillets styrker er muligheten til å bruke figuren din både offline og online. Det vil si at du kan skape en figur, bygge den opp på egenhånd, for så å ta den med ut i den vide verden. Å skape en figur er relativt enkelt. Du velger først mellom å spille tre av spillets klasser: Hunter som er ekspert i nærkamp med sverdvåpen, Ranger som spesialiserer seg på distansevåpen slik som pistoler, og til slutt Force som spesialiserer seg i bruken av såkalte teknikker - Phantasy Star Onlines tolkning på magi. Der etter du tilpasser du ditt eget utseende. Her kan du være en kort og tykk fyr med blått hår, om du ønsker det. Du velger kroppsdimensjoner, hår, ansikt, farge på klærne og så videre. Til slutt velger du et passende navn før du blitt planetet i lobbyen - møtestedet for alle spillerne i Phantasy Star Online. Her kan du sprade rundt, møte nye mennesker og slå av en prat. Her kan du også danne eller delta i grupper med andre spillere, maksimalt tre, for der etter å tre inn det som formodentligvis skal være den morsomme delen av spillet.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden