PlayStation 4 er lansert i Norge

Men du skal ha flaks om du finner den i butikken.

PlayStation 4 er en elegant boks.
Audun Rodem/Gamer.no

Det virker som en evighet siden Sony først trakk sløret fra sin PlayStation 4 i februar, men nå er ventetiden endelig over og konsollen har kommet ut på det europeiske markedet. Mens konkurrenten fra Microsoft like godt sparer Norge til neste år har Sony heldigvis tatt oss inn i det gode selskap, og i her til lands er PlayStation 4 tilgjengelig fra første dag.

Ventetiden er over.

Om du ikke har forhåndsbestilt skal du likevel ha flaks om du klarer å få tak i en konsoll. De aller fleste butikkene er nemlig allerede utsolgt.

Vi har allerede tatt en titt på konsollen. Audun Rodem beskrev den som «bedre til spill og dårligere til mye annet» – det er en kraftplugg av en spillemaskin, men den har ikke de samme medieavspillingsmulighetene som forgjengeren og den kan ikke engang spille MP3-filer ved lansering.

Rodem var imidlertid svært fornøyd med den nye håndkontrolleren, som skal være langt bedre enn sin forgjenger. Mulighetene til å strømme spill via Twitch og Ustream ble også tatt godt imot, og vi har allerede sett hvordan amerikanske kjøpere har trykket denne muligheten til sine hjerter.

Lanseringsspillene

En spillkonsoll er ikke særlig mye tess uten gode spill. Vi har anmeldt tre PS4-eksklusive spill så langt, og for øyeblikket er det arkadeskytespillet Resogun, fra de finske skaperne av Stardust-serien, som gledet oss mest. Spillet byr på lekker og rask underholdning, og beviser at arven fra arkadehallene fortsatt er i live. Resogun er til og med helt gratis for medlemmer av PlayStation Plus.

Det barnevennlige Knack er ensformig og tidvis frustrerende, mens den grafiske mastodonten Killzone: Shadow Fall dessverre byr på nivåer som ikke er like artige å spille som de er å se på. Det har likevel en tendens til å være slik med helt ferske konsoller. Hvor mange av lanseringsspillene til PS3 regnes for eksempel som klassikere i dag?

Til gjengjeld har konsollen fått flere spill som også er tilgjengelig på forrige generasjon, men hvor versjonene til PS4 og Xbox One er bedre. På PlayStation-bloggen finner du en liste over spill som er tilgjengelige ved lansering, og her er alt fra Assassin's Creed IV med eksklusivt PS4-innhold til Call of Duty: Ghosts og nittitallsplattformeren Putty Squad. Gjengangere som FIFA 14 er selvsagt også på plass når den nye generasjonen starter.

Hvis du allerede er en flittig spillkjøper på PSN kan det faktisk være du har noen gratis PS4-spill som venter på deg. Escape Plan, Flower, Fl0w, Sound Shapers og Doki-Doki Universe har alle fått PS4-versjoner, som er gratis om du eier dem på PS3.

Totalt skal det være over 180 spill under utvikling for konsollen.

Andre tjenester

Selv om PlayStation 4 er en spillkonsoll først og fremst, har den støtte for flere ulike medietjenester over nettet. I Norge kan du bruke Vidzone, Netflix og Viaplay for å se film, samt musikktjenesten Music Unlimited. IGN har også en egen tjeneste på konsollen.

For å sørge for at de første dagene etter lansering går så glatt som mulig har Sony midlertidig slått av noen funksjoner på PlayStation Network. Det de har fjernet er muligheten til å se hva som er nytt hos vennene dine, og hva vennene dine eventuelt har bedrevet i spill du titter på. Disse funksjonene skrus på igjen innen få dager.

Det er også verd å nevne at man nå må ha et PlayStation Plus-abbonement for å spille på nettet. Dette gir også tilgang på ulike tilbud og gratis spill. I tillegg til det tidligere nevnte Resogun er det litt skuffende plattformspillet Contrast gratis for PlayStation Plus-kunder ved lansering, og man får også en gratis pakke nedlastbart innhold for Assassin's Creed IV.

Vi ser tilbake på originale PlayStation:
Slik ble Sony verdensleder på spill »

Siste fra forsiden