PS3-hack som åpen kildekode

Playstation 3 vidåpen for alle med et eksemplar av en fritt tilgjengelig USB-mikrokontroller.

Det er ikke mer enn rundt to uker siden det ble kjent at en fiks ferdig løsning for å kjøre ikke-godkjent programvare og kopierte spill på Playstation 3 var tilgjengelig.

Les også: PS3 åpnet for piratkopiering?

Løsningen baserte seg på en USB-enhet som skaperne skulle ha i underkant av en tusenlapp for. Senere har billigere kopier kommet på markedet, samtidig som Sony fortvilt har prøvd å gå rettens vei for å stoppe originalen. Den aller største utviklingen i saken skjedde likevel nylig, da en nyutviklet versjon av den nødvendige programvaren ble distribuert som åpen kildekode, som hvem som helst kan bruke og modifisere som de ønsker.

Alt man trenger er en "Teensy".

Kildekodepakken kalles PSGroove, og kan allerede implementeres i billige "Teensy"-mikrokontrollere med USB-tilkobling, noe som definitivt øker spredningen av hacken betydelig. Selgere verden over har allerede gått tom for den ellers fritt tilgjengelige varen.

Mobiltelefon som modchip?

Verre for Sony kan det bli om kodere lykkes med å lage en app til Iphone- og Android-telefoner. I så tilfelle kan millioner av smarttelefon-eiere verden over være en programvaresnutt og en USB-kabel unna en vidåpen PS3.

PSGroove-koderen har ikke ønsket å fremme piratkopiering, og gjorde derfor et grep for å ta bort akkurat den funksjonen fra koden, slik at den bare muliggjorde bruk av tredjepartsprogramvare. Grepet var nok likevel mer symbolsk enn noe annet, for det tok ikke mer enn noen timer før en annen koder lagde sin egen versjon av kildekoden til å tillate alt.

Å gå rettens vei kan neppe gi mer enn et plaster på såret for Sony nå som kildekoden er ute i det fri. Dermed gjenstår det å se om Sony kan stenge sikkerhetshullet i fremtidige versjoner av Playstation 3-programvaren, eller om vi kan forvente en blomstrende programutvikling til konsollen i tiden som kommer.

Playstation 3 er den av de dagsaktuelle konsollene det tok lengst tid for hackerne å knekke, men kan etter hvert også vise seg å bli den som hvem som helst kan klare å knekke på egen hånd, takket være noen linjer med kode.

Les også: De første detaljene om Sonys spillmobil
Les også: PS3-hack bekreftet

Siste fra forsiden