Rettssaken mot Oculus endte i milliardbot for VR-selskapet

Rift-skaperen ble funnet skyldig i brudd på opphavsrett og taushetserklæring.

Eirik Helland Urke, TU Media

Oculus ble onsdag dømt til å betale 4,1 milliarder kroner i erstatning til spillutgiver ZeniMax, som i 2014 saksøkte VR-selskapet for blant annet brudd på opphavsretten og en taushetserklæring i forbindelse med utviklingen av Oculus Rift.

Oculus-grunnlegger Palmer Luckey må selv betale en stor del av milliardboten.
Oculus

Av den totale boten melder Polygon at Oculus selv må betale drøye 1,6 milliarder for brudd på taushetserklæringen og litt over 400 millioner for brudd på opphavsretten. Oculus-grunnleggerne Palmer Luckey og Brendan Iribe må betale henholdsvis 400 millioner og 1,2 milliarder for sine roller i saken.

Stjal ikke yrkeshemmeligheter

Tross den saftige boten kan Oculus likevel se på utfallet av rettssaken som en liten seier. Selskapet var nemlig også anklaget for å ha underslått yrkeshemmeligheter fra ZeniMax, men på dette punktet ble VR-utvikleren frikjent:

– Kjernen i denne saken var om hvorvidt Oculus stjal yrkeshemmeligheter fra ZeniMax, og her dømte juryen i vår favør. Vi er skuffet over noen av de andre aspektene ved dagens dom, men vi har ikke tenkt til å gi oss. Oculus-produkter er bygget med Oculus-teknologi, kommenterte en representant for selskapet til Polygon kort tid etter rettssaken.

Ifølge juryen skal Oculus ikke ha stjålet yrkeshemmeligheter.
Oculus

Representanten bekreftet også at Oculus vil anke boten, men at selskapet ser frem til å endelig legge denne saken bak seg.

ZeniMax var på sin side fornøyd med utfallet, og vil nå utforske muligheten for å få stanset salget av Oculus Rift:

– Vi vil se på hva vi kan gjøre for å sørge for at det ikke blir noen videre bruk av vår stjålne teknologi. Det inkluderer å be om en rettskjennelse som hindrer Oculus og Facebook [eier av Oculus, journ. anm] i å bruke datakoden som bryter med ZeniMax' opphavsrett, sa en talsperson for ZeniMax.

Langvarig krangel

Uenighetene mellom Oculus og ZeniMax oppsto i begynnelsen av 2014, noen måneder etter tidligere id Software-grunnlegger John Carmack begynte som teknisk direktør for Oculus Rift.

John Carmack spiller en sentral rolle i krangelen mellom Oculus og ZeniMax.
Oculus VR

Ifølge ZeniMax – som eier id Software – tok Carmack med seg diverse VR-teknologi før han forlot selskapet, som han angivelig skal ha brukt til å hjelpe Oculus med å bygge Rift-brillene.

Les også
Nå har Oculus Rift fått en «lillebror»

I sin dom konkluderte juryen at Carmack hadde tatt med seg kildekode og en USB-pinne som blant annet inneholdt ZeniMax' VR-teknologi da han forlot selskapet. Likevel ble hverken Oculus eller Carmack bøtelagt på dette punktet.

Oculus nekter fortsatt for beskyldningene, og har på sin side anklaget ZeniMax for å prøve å tjene noen raske penger på å saksøke det nå Facebook-eide selskapet. Som nevnt over planlegger Oculus å anke dommen, så vi har nok ikke hørt det siste i denne saken.

Siste fra forsiden