Rettssaken mot Oculus endte i milliardbot for VR-selskapet
(Bilde: Eirik Helland Urke, TU Media)

Rettssaken mot Oculus endte i milliardbot for VR-selskapet

Rift-skaperen ble funnet skyldig i brudd på opphavsrett og taushetserklæring.

Oculus ble onsdag dømt til å betale 4,1 milliarder kroner i erstatning til spillutgiver ZeniMax, som i 2014 saksøkte VR-selskapet for blant annet brudd på opphavsretten og en taushetserklæring i forbindelse med utviklingen av Oculus Rift. 

Oculus-grunnlegger Palmer Luckey må selv betale en stor del av milliardboten.
Oculus-grunnlegger Palmer Luckey må selv betale en stor del av milliardboten. Bilde: Oculus

Av den totale boten melder Polygon at Oculus selv må betale drøye 1,6 milliarder for brudd på taushetserklæringen og litt over 400 millioner for brudd på opphavsretten. Oculus-grunnleggerne Palmer Luckey og Brendan Iribe må betale henholdsvis 400 millioner og 1,2 milliarder for sine roller i saken.

Stjal ikke yrkeshemmeligheter

Tross den saftige boten kan Oculus likevel se på utfallet av rettssaken som en liten seier. Selskapet var nemlig også anklaget for å ha underslått yrkeshemmeligheter fra ZeniMax, men på dette punktet ble VR-utvikleren frikjent:

– Kjernen i denne saken var om hvorvidt Oculus stjal yrkeshemmeligheter fra ZeniMax, og her dømte juryen i vår favør. Vi er skuffet over noen av de andre aspektene ved dagens dom, men vi har ikke tenkt til å gi oss. Oculus-produkter er bygget med Oculus-teknologi, kommenterte en representant for selskapet til Polygon kort tid etter rettssaken.

Ifølge juryen skal Oculus ikke ha stjålet yrkeshemmeligheter.
Ifølge juryen skal Oculus ikke ha stjålet yrkeshemmeligheter. Bilde: Oculus

Representanten bekreftet også at Oculus vil anke boten, men at selskapet ser frem til å endelig legge denne saken bak seg.

ZeniMax var på sin side fornøyd med utfallet, og vil nå utforske muligheten for å få stanset salget av Oculus Rift:

– Vi vil se på hva vi kan gjøre for å sørge for at det ikke blir noen videre bruk av vår stjålne teknologi. Det inkluderer å be om en rettskjennelse som hindrer Oculus og Facebook [eier av Oculus, journ. anm] i å bruke datakoden som bryter med ZeniMax' opphavsrett, sa en talsperson for ZeniMax.

Langvarig krangel

Uenighetene mellom Oculus og ZeniMax oppsto i begynnelsen av 2014, noen måneder etter tidligere id Software-grunnlegger John Carmack begynte som teknisk direktør for Oculus Rift.

John Carmack spiller en sentral rolle i krangelen mellom Oculus og ZeniMax.
John Carmack spiller en sentral rolle i krangelen mellom Oculus og ZeniMax. Bilde: Oculus VR

Ifølge ZeniMax – som eier id Software – tok Carmack med seg diverse VR-teknologi før han forlot selskapet, som han angivelig skal ha brukt til å hjelpe Oculus med å bygge Rift-brillene

I sin dom konkluderte juryen at Carmack hadde tatt med seg kildekode og en USB-pinne som blant annet inneholdt ZeniMax' VR-teknologi da han forlot selskapet. Likevel ble hverken Oculus eller Carmack bøtelagt på dette punktet.

Oculus nekter fortsatt for beskyldningene, og har på sin side anklaget ZeniMax for å prøve å tjene noen raske penger på å saksøke det nå Facebook-eide selskapet. Som nevnt over planlegger Oculus å anke dommen, så vi har nok ikke hørt det siste i denne saken.

Kommentarer (1)

Forsiden akkurat nå

Til toppen