Se høydepunktene fra nattens PlayStation-show

Store og lovende spill stod i kø for å vise seg frem hos Sony.

Uncharted 4: A Thief’s End.
SCEE

I natt var det Sonys tur til å vise frem sin spillfremtid, og pressekonferansen åpnet med en flott trailer fra Bungies nye storspill Destiny. Game of Thrones-stjernen Peter Dinklage var fortellerstemmen og han fortalte at menneskeheten nesten er drevet ut av universet av noen mørke skapninger, som nå er tilbake for å fullføre jobben. Spilleren er den skjebnebestemte helten som er jordas siste håp.

Traileren inneholdt mye skyting, ulike kjøretøy, noen halvmagiske evner og storslåtte kamper satt til svulstig musikk.

Destiny.

Sony har klokketro på spillet og uttalte at «Destiny skal definere denne generasjonens spill». De har også sikret seg en rekke avtaler med Bungie som blant annet gjør at spillet havner på PlayStation 4 først, og at spillet får konsollekslusivt innhold.

Ved lansering vil det komme en PlayStation 4-pakke som inneholder en hvit maskin med 500 GB harddisk, hvite kontrollere og Destiny. De som ikke klarer å vente til spillet er i salg i september, kan gelde seg til en betatest som starter 17. juli.

Destiny skal etter planen komme i salg 9. september.

Les også: Her er alle Xbox-avsløringene fra E3 »

Monstre, fugler og ny utvidelse

Sony har også en rekke konsolleksklusive spill å friste med, og et av disse er mystiske The Order: 1888. Vi så en kar med velstelt ansiktshår som tilsynelatende jaktet på noe skummelt. Han fant en zombie-lignende skapning som gnafset på et lik, men når det ble oppdaget transformerte monsteret seg til noe som minnet mer om en slags varulv.

Dette monsteret virket å være i overkant mektig, og selv om mannen fyrte løs med det han hadde av skytevåpen så det ut til å ha begrenset effekt. Hvem som kan seirende ut av kampen ble ikke avslørt. The Order: 1886 lages av God of War-studioene SCE Santa Monica og Ready at Dawn, og kommer etter planen ut i februar 2015, kun til PlayStation 4.

The Order: 1888.

De som foretrekker litt mindre voldelige spill lot seg kanskje imponere av den nye tittelen Entwined. Spillet omhandler to sjeler som elsker hverandre, men som ikke kan være sammen. Det så ut til å ha en unik stil og man styrte de to sjelene som på det nivået vi fikk se så ut som to fugler. Sjelene ble kontrollert med hver sin analogstikke og ved å samle opp krefter kan de to sammen skape nye effekter. Spillet er tilgjengelig til PlayStation 4 nå, og kommer til PlayStation 3 og PlayStation Vita senere.

Utviklerne i Sucker Punch viste oss et nytt, frittstående eventyr i Infamous-serien. Dette har fått navnet Infamous: First Light, og følger en ny protagonist som heter Abigail Walker. Du trenger ikke Infamous: Second Son for å spille det, men Sony lovet at de som har begge spillene vil få tilgang på unikt innhold. First Light blir tilgjengelig for nedlasting på PlayStation 4 i august.

Sackboy og vennene hans

LittleBigPlanet er en av Sonys mest kjente serier fra forrige generasjon, og ikke overraskende skal de artige tøyfigurene også ta steget over på den nye konsollen i LittleBigPlanet 3. Spillet har fått et skikkelig ansiktsløft sammenlignet med sin forgjenger, og i tillegg til å se flottere ut har en rekke nye evner og figurer dukket opp. Sackboy får nemlig med seg en vennegjeng i form av Oddsock, Toggle og Swoop.

LittleBigPlanet 3.
Bloodborn.

Oddsock ser ut som ja, en sokk, og han er en rask figur som har evnen til å hoppe fra vegg til vegg. Toggle er en skapning som kan veksle mellom å være stor og liten. I stor form er han tung og sterk, mens som liten kan han snike seg gjennom trange passasjer. Swoop ser ut som en liten fugl som kan fly og også plukke med seg ting i klørne sine.

Disse nye evnene har blitt tatt i bruk til å skape nye utfordringer i spillet, og utviklerne lover kreativ og familievennlig underholdning. Det er også nå mulig å spille opp til fire spillere i samarbeidsmodus, og vi fikk se hvordan man kan bruke de ulike nye evnene til å hjelpe hverandre frem.

Sony kunne fortelle at det har blitt laget over 8,5 millioner brett til LittleBigPlanet 1 og 2, og at alle disse vil være tilgjengelig i det nye spillet. Sackboy og vennene hans dukker opp på PlayStation 4 i november.

Les også: Se alle spillene EA avslørte i går »

To litt forstyrrende opplevelser

På den helt andre skalaen finner vi Bloodborne. Det er det nye prosjektet fra From Software som tidligere har laget blant annet Armored Core, Demon Souls og Dark Souls. Videoen viste en tilsynelatende mørk og mystisk fantasiverden. Den inneholdt mye blod, store kniver og skrekkfremkallende skapninger. Gjør deg klar til skumle monstre og mye blodflyt når dette kommer ut en gang i 2015.

En blodsprut kommer sjelden alene er det forhåpentligvis ingen ordtak som sier, men i natt var dette tilfellet. I tillegg til Bloodborne fikk vi se kultspillmakeren Suda51 sitt nye prosjekt Let It Die. Han har tidligere stått bak blant annet No More Heroes, Shadows of the Damned og Killer is Dead. Det nye spillet hans ser ut til å være et slags kampspill, og vi fikk se en rekke ubarmhjertige våpen som tok livet av folk på bestialske måter. Det så litt ut som en kryssing av Mortal Kombat og Saw-filmene. Let It Die kommer eksklusivt til PlayStation 4 i løpet av 2015.

Far Cry 4.
Dead Island 2.

Far Cry 4

Far Cry 4 kan også skilte med sin del med voldelige scener. Hos Sony fikk vi for første gang oppleve hvordan spillet foregår i praksis. Nydelige omgivelser i Himalaya ble servert, med høye fjelltopper, bratte stup, og smale fjellveier. Spillets hovedperson plukket på et tidspunkt opp en klatrekrok som han brukte til å traversere bratte fjellsider og svinge seg over store juv.

Bilkjøring i høy fart stod også på menyen i Far Cry 4 og hovedfiguren kunne skyte gjennom frontruta mens han kjørte. I det han kjørte utfor et stup kastet han seg ut av bilen og fløy til trygg grunn ved hjelp av en vingedrakt. På et tidspunkt dukket det opp en ny spiller som hjalp hovedpersonen, og det så med andre ord ut til at man kan samarbeide med venner selv i spillets historiemodus.

Sony avslørte også at venner som ikke eier spillet kan kaste seg inn og hjelpe deg, og at denne funksjonen kun blir tilgjengelig på PlayStation 4. Far Cry 4 kommer i salg 18. november.

Les også: Ubisoft gav oss store forventninger »

Spillbonanza

Sony skjøt fra hofta og viste en stor mengde spill gjennom sin pressekonferanse. Vi fikk blant annet se joggende zombier i California som introduserte Dead Island 2. Humor later til å bli en del av opplevelsen, og samarbeid med andre spillere skal stå i fokus. PlayStation 4-utgaven vil kunne skilte med eksklusivt innhold.

Nettopp eksklusivt innhold er noe Sony tilsynelatende har jobbet mye med, og de avslørte en rekke tilbud til sine fans. Blizzard kunne avsløre at Diablo 3 vil tilby Sony-unikt innhold ved å trekke inn monstre fra The Last of Us, mens Battlefield Hardline vil ha en konsolleksklusiv beta til PlayStation 4. Enkelte figurer til Disney Infinity 2.0 vil bare være tilgjengelig på Sony sine plattformer.

Svenske Paradox fortalte at de er i gang med å lage mange konsolleksklusive titler til PlayStation og i samme åndedrag ble Magicka 2 ble annonsert. Det ble også en rekke Devolver-spill. Blant annet vil Broforce, Not a Hero og Titan Souls finne veien til PlayStation-plattformene.

Sony satser også hardt på spill som bruker den såkalte «free to play»-modellen. Det vil si at det i utgangspunktet er gratis å spille, men at man må betale for å låse opp enkelte deler eller funksjoner av spillet. Blant titlene vi fikk se som dukker opp på Sonys plattformer i løpet av det neste året var Kingdom Under Fire II, PlanetSide 2, Pain, Fat Princess: Piece of Cake, Guns Up! og Neverwinter.

Nye og gamle prosjekter

En av nyhetene som skapte mest begeistring i sosiale medier var Tim Schafer og hans Double Fine, som skal bringe den gamle eventyrklassikeren Grim Fandango til nye plattformer. Mange husker Manny Cavallera, Glottis og de andre figurene i spillet, og det blir spennende å se hvordan de gjør seg på nye konsoller.

ABSÜ.

Ikke like gammelt er det kritikerroste Journey, og noen av utviklerne bak det spillet har startet et nytt selskap ved navn Giant Squid. De jobber nå med ABSÜ, som ifølge traileren betyr noe sånn som «Å kjenne vannet». Det så ut som en estetisk opplevelse ikke helt ulikt Journey, bare at det foregikk i havet blant hvaler og sjøanemoner.

No Man's Sky.

Derfra gikk turen videre til et annet spill som ikke bare lar deg utforske havet, men også resten av universet. No Mans Sky av Hello Games var et av de mer ambisiøse prosjektene vi fikk se. Her kan du utforske et angivelig uendelig univers med planeter, romstasjoner, vegetasjon og dyreliv. En person vandret rundt på en fremmed planet hvor dinosaurer herjet, før vedkommende satte seg i et romskip og fløy avgårde ut i verdensrommet. Utviklerne fortalte at hver spiller starter på en egen planet, og den første spilleren som oppdager noe nytt vil få sitt navn knyttet til den oppdagelsen.

Sony nevnte også så vidt sitt prosjekt med VR-briller. Project Morpheus skal være spillbart på E3-messen og nye demoer skal være tilgjengelig for publikum. Forhåpentligvis får vi også teste dette i løpet av de neste dagene.

Youtube og strømming

Det var ikke bare spill Sony ville prate om på konferansen sin. Først ut var nyheten om at PlayStation 4 får integrert Youtube-støtte slik at spillere kan dele opptakene sine direkte til sin Youtube-kanal ved å bruke deleknappen på kontrolleren.

De annonserte også at spillere som strømmer innhold til et publikum vil få flere måter å kommunisere med sine tilskuere. De som ser på skal nå kunne komme med tilbakemeldinger, og prate direkte til den som strømmer.

PlayStation Now er Sony sin tjeneste for strømming av spill, hvor abonnenter vil få tilgang på et stort spillbibliotek. Denne vil slippes til betatesting allerede 31. juli, men dessverre bare i USA og Canada. Enkelte TV-apparater fra Sony vil også kunne støtte tjenesten, og da er alt du trenger en håndkontroller for å spille de aktuelle PlayStation-spillene.

Strømming er åpenbart i vinden, for TV-boksen PlayStation TV er også på vei til en butikk nær deg. Denne skal kunne strømme det som skjer på din PlayStation 4 til et hvilket som helst fjernsynsapparat i huset ditt. Boksen som allerede er ute i Japan vil komme til salg i løpet av året for 99 dollar i USA og 99 euro i Europa.

Ratchet & Clank-filmen.

Film og TV-serier

Sony gir seg ikke med å gi deg muligheten til å spille og se på TV, de vil også lage eksklusive TV-serier og filmer. Marvels tegneserieguru Brian Michal Bendis dukket opp for å fortelle om den kommende TV-serien Powers som er basert på tegneserien med samme navn.

Han formidlet at de hadde avtale om å lage to sesonger av serien, og at de som har PlayStation Plus abonnement vil få tilgang på serien helt gratis. Sony var nøye på å understreke at Powers foreløpig bare ville være tilgjengelig i USA så vi får vente og se om det etter hvert blir mulig å se det også her til lands.

I tillegg til TV-serier vil Sony også lage filmer som de tror PlayStation-spillere vil se. Vi fikk et glimt av en Ratchet & Clank-film som skal ha kinopremiere en gang i 2015. Samtidig annonserte de at en ny utgave av det originale Ratchet & Clank-spillet er under utvikling til PlayStation 4.

Storspill på rekke og rad

Sony avsluttet konferansen sin med å kaste rundt seg med storspill. Vi fikk blant annet se de første spillklippene av Mortal Kombat X, hvor kjente Mortal Kombat-figurer slåss i varierte omgivelser. De tok tidvis i bruk omgivelsene rundt seg, som å denge sin motstander med forbipasserende eller bruke greiner til å slenge seg i.

Nye supertriks var på plass og såkalte «fatalities» var mer brutale og grusomme ut enn noen sinne. Det er liten tvil om at fans av serien vil kjenne igjen stilen.

Grand Theft Auto V til PlayStation 4.

Det var flere spill her som mange dro kjensel på. The Last of Us kommer til PlayStation 4 29. juli, mens Rockstars megahit Grand Theft Auto V blir å finne på den nye konsollen i løpet av høsten. Sony fristet også med at de som har Grand Theft Auto V på PlayStation 3 eller Xbox 360 kan overføre sin spillprogresjon til PlayStation 4-utgaven.

En annen kjent serie som dukket opp er Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Den nye traileren viste en rekke bruddstykker fra spillet, og spekulasjonene om hvordan alt henger sammen er godt i gang i sosiale medier.

Der store skurker lurer er ikke Gothams beskytter langt unna. Batman gjorde sin inntreden i natt da vi fikk se hvordan Batman: Arkham Knight spilles. I tillegg til at flaggermusmannen flyr rundt i det som ser ut som en enorm utgave av Gotham, har han nå et nytt ess i ermet – sin Batmobile.

Bilen hans er særdeles rask, krenger seg rundt hjørner i høy hastighet, og kan transformeres til en krigsmaskin som pløyer gjennom stridsvogner som en kniv i bremykt. Bilen kan også kontrolleres med Batmans kommunikasjonsutstyr så det dukker opp der han trenger den, og han kan uproblematisk hoppe ut av den når han vil og velge å fly eller løpe til målet sitt.

Batman: Arkham Knight kommer ut i 2015, og Sony har sikret seg noen eksklusive oppdrag til PlayStation 4-utgaven.

Uncharted 4.

Nathan Drake er tilbake

I det Sony ville takke for seg mot slutten av pressekonferansen kom akkurat det som alle hadde ventet på – annonseringen av Uncharted 4: A Thief’s End. Det ble vist en filmsnutt hvor Nathan Drake tilsynelatende har blitt litt eldre, og ikke er like spretten som i sine glansdager.

Sjørøvere ser ut til å bli et tema, men stort mer informasjon er det ikke å få om spillet i skrivende stund. Det kommer ut i 2015, og noen spekulerer i at navnet indikerer at dette blir det siste eventyret til Nathan Drake.

Med den annonseringen var pressekonferansen slutt. Vårt team i Los Angeles er i dag i gang med å kaste seg over alle spillene som blir vist frem på E3 så følg med på Gamer.no de dagene og ukene for masse ny informasjon om våre oppdagelser.

Siste fra forsiden