Ukens nettutgivelser (uke 50)

Spill for store og små

Nå kan du låse deg inn på datarommet med nok et lass ferske spill.

Det triste med nettdistribuerte spill er at de er litt stusselige som julegaver. Men du kan jo alltids kjøpe noen i gave til deg selv, hvis du synes du har vært snill nok til å fortjene det.

Qix++ (Xbox 360).

Xbox 360

Ukens Xbox 360-spill er Qix++, som bygger på konseptet fra arkadespillet Qix. Her er målet å avgrense så store deler som mulig av spillarealet, mens du holder deg unna fiender. Taito lover oppdatert grafikk og lyd, samt 16 utfordrende brett og en flerspillermodus for opp til fire spillere.

Pixeljunk Shooter (PS3).

PSN

Mens 360-eierne ikke har det helt store utvalget denne uken, har PS3-eiere fått flere nye spill. Ukens største nyhet er utvilsomt Pixeljunk Shooter, som har fått mye positiv omtale. Dette spillet er et todimensjonalt romskytespill sett fra siden, hvor du må navigere deg gjennom en serie hulemiljøer og redde savnede piloter. Underveis må du manipulere omgivelsene dine og kjempe mot mektige sjefsfiender. Hvis du trenger hjelp kan du spille i samarbeidsmodus med en venn.

Hyperballoid HD (PS3).

Så har vi Hyperballoid HD. Dette er et fargerikt brikkeknuserspill (Breakout-klone), hvor målet er å sprette en ball for å renske skjermen for brikker. Her får du mengder av bonuser og spesialegenskaper, massevis av brett og detaljert grafikk. Spørsmålet er selvsagt om spillet har det som skal til for å utfordre Shatter, som ble lansert på PSN tidligere i år.

Neste spill er Buzz! Junior: Dino Den, en samling minispill med et dinosaurtema. Dette spillet er basert på fjorårets PS2-utgivelse med samme navn, men jeg har ikke funnet noen informasjon om hva som er endret i PS3-utgaven. Sist ut er skytespillet Call of Duty: Classic, som nå er tilgjengelig for alle.

Heracles: Chariot Racing (PSP).

PSP har fått noen butikkspill (se hele PSN-oppdateringen hos Sony), samt tre nye mini-spill. Først ut er Heracles: Chariot Racing, som også er tilgjengelig på Wiiware og PS2. Her får du ta del i kappløp med hestevogner. Spillet foregår i en mytologisk versjon av oldtidens Hellas, hvor helten Heracles utfordrer alt fra fabelvesener til greske guder, i tre forskjellige mesterskap.

Let's Golf (PSP).

PSP har også fått Let's Golf, som sjokkerende nok er et golfspill. Her får du spille golf i fargerike 3D-miljøer, med søte, animeinspirerte avatarer. Spillet er allerede ute for iPhone, hvor det har fått god kritikk. Kort fortalt skal det tilby en brukervennlig og underholdende golfopplevelse, med pen grafikk.

Sist ut (i alle fall for oss nordboere; britene får to andre spill også denne uken) er Dynogems, som også stammer fra iPhone. Dette er et hjernetrimspill som blander gameplayet fra Bust a Move og Columns. Du styrer en dinosaur som må unngå å bli knust av synkende fargede blokker, ved å kombinere dem før de når bunnen av skjermen.

Tales of Monkey Island: Ep. 4 (Wii og PC).

Wii og DSi

Wii-eiere kan endelig laste ned den fjerde episoden av Tales of Monkey Island. I The Trial and Execution of Guybrush Threepwood anklages vår stakkas pirathelt for en hel rekke lovbrudd han for en gangs skyld ikke er skyld i, og alle straffes med døden. Samtidig sprer LeChuck-pesten seg utover Karibien. Kan Guybrush bevise sin uskyld og samtidig rekke å redde piratene fra pesten?

Rubik's Puzzle Galaxy: Rush (Wii).

Så må vi ha litt hjernetrim, med Rubik's Puzzle Galaxy: Rush. Her må du tenke så det knaker for å arbeide deg gjennom 70 nivåer med hjernetrim. Med hjelp av Wii-kontrollen må du lede fargede kuber til utgangene i områder fulle av samlebånd, portaler og mye mer. Om dette blir for mye for deg kan du løse originale Rubik's Cube i fire forskjellige størrelser, og spille flere kubistiske minispill.

Pallurikio (Wii).

Ukens siste Wiiware-spill er Pallurikio, et todimensjonalt plattformspill hvor du spiller en stakkar som har blitt forvandlet til en rund ball. Nå må han hoppe og rulle gjennom mer enn 50 nivåer, fulle av hindringer og farer. Spillet kan skilte med avansert fysikksimulering blandet med klassisk plattformspilling, og det skrytes også av stor variasjon og flere moduser.

Picturebook Games: The Royal Bluff (DSi).

Wii-eiere kan også laste ned Alex Kidd in Shinobi World, hvor du må slåss deg forbi horder av ninjaer. Dette spillet kom opprinnelig til Sega Mega Drive.

DSi har fått to utgivelser denne uken. Hell's Kitchen vs. er et arkadepreget kokkespill der du må imponere den sinte mesterkokken Gordon Ramsay, mens Picturebook Games: The Royal Bluff er et interessant hjernetrim/brettspill der spillerne legger fargede mynter på bordet, samtidig som de forsøker å gjette hvilke farger motstanderen bruker. Her kan du spille mot datamaskinen eller opp til tre venner.

PC

Tales of Monkey Island: Ep. 5 (PC).

Mens Wii-eierne fikk det fjerde Tales of Monkey Island-spillet denne uken, har PC-eierne fått det femte og siste spillet i serien. I Rise of the Pirate God har Guybrush forlatt de levendes verden, men det hindrer ham selvsagt ikke i å løse intrikate nøtter ved hjelp av fantasifulle kombinasjoner av ting han plukker opp (i ekte Askeladden-stil). Og livet etter døden blir alt annet enn fredelig, for LeChuck planlegger å ta over verden (igjen), og det er tilsynelatende bare Guybrush som kan stoppe ham.

Emberwind (PC).

Neste spill ut er Emberwind, et plattformspill med lekker 2D-grafikk. Her spiller du en liten gnom som må redde byen Grendale fra onde CandleFinger og hans gremlinhorder. Underveis må du bekjempe horder av fiender, ved hjelp av massevis av eksplosive våpen. Du må også fly mellom nivåene på din magiske snøugle (en referanse til Amiga-klassikeren Agony?).

Irukandji (PC, Mac og Linux).

Så har vi et par vertikalt skrollende romskytespill. Det første av disse er Irukandji, som kun har ett eneste brett å spille gjennom. Til gjengjeld kan du låse opp stadig nye skip, og fokuset er på å få høyest mulig poengsum, ikke bare overleve helt til den gigantiske fiendekrabben på slutten. Spillet, som er ute på PC, Linux og Mac, koster bare én eneste dollar, men du står fritt til å betale mer.

Kino One (PC).

Det andre skytespillet er litt mer tradisjonelt. Kino One følger Flash Brannighan (broren til Zapp, tydeligvis) som må bekjempe det onde Solak-imperiet. Dette gjøres ved hjelp av et nylig oppdaget romskip fra det ytre rom. Spillet har fem store nivåer, massevis av utysker som må skytes og en serie arkadeinspirerte minispill (Ping, Tacman, Spacerocks, Invaders from Space og Break'n). Kino One kan kjøpes hos Direct2Drive.

SFG Soccer (PC).

Fra rommet hopper vi ned på gresset, med SFG Soccer. Dette spillet er tilgjengelig på Xbox Live Indie Games, men ikke her til lands. Derfor er det hyggelig at det nå har dukket opp på PC. Her får du spille tredimensjonal arkadefotball, og utviklerne skryter av et intuitivt kontrollsystem og en karrieremodus med 64 lag og fire divisjoner. PC-versjonen lar deg også redigere lagene dine.

Kingdoms (PC).

Så reiser vi tilbake i tid, til middelalderen. I Kingdoms må du bygge din egen middelalderby og forsvare denne mot angrep. Du kan bygge tolv forskjellige typer bygninger, og må kjempe deg gjennom 18 ulike nivåer. Målet er å overvinne Lord Griffenwalds onde horder.

Neste spill på listen er Anka, et eventyrspill hvor du må hjelpe en ung gutt som heter Anka. Han har hatt et fint liv med familien sin, men det blir det en brå slutt på. Du må hjelpe han å løse mysterier for å få orden på sakene igjen.

Fluttabyes (PC).

Så har vi Fluttabyes, et "match-3"-spill hvor de vanlige edelsteinene byttes ut med fargerike sommerfugler. Du må kombinere fire eller flere slike for å fjerne dem fra spillbrettet. Fluttabyes kan kjøpes fra GamersGate.

Vi tar også med ItzaZoo, et barnespill der de små må tegne forskjellige ting for å løse oppgaver. Og til slutt: Liker du søte gårdbrukerspill kan du teste Tropical Farm, der du må drive gård i tropiske strøk.

The Manhole (PC).

Som vanlig avslutter vi PC-delen med noen nostalgiske utgivelser. Denne uken har det taktiske krigsspillet Combat Mission: Beyond Overlord dukket opp på Good Old Games, sammen med The Manhole: Masterpiece Edition. Sistnevnte er et eventyrspill for barn, laget av folkene bak Myst.

Gratisspill

Capcoms actionspill Dark Void lanseres snart, og mens du venter kan du prøve flash-spillet Jetpack Attack. Dette er et todimensjonalt actionspill der du får fly rundt med jetpack, og det inkluderer verktøy som lar deg designe dine egne spillområder.

Jetpack Attack (web).

Et annet artig flash-spill er Mountain Maniac, der du spiller en skogsgubbe som må ødelegge alt han kommer over. Spillet kommer fra skaperne av det herlige Dino Run, noe som lover godt.

Til slutt har vi Planet Mule, et strategispill for PC, Mac og Linux. Som navnet tilsier er dette en nyutgave av det klassiske spillet M.U.L.E. Spillet skal være svært tro mot originalen fra 1983, men fokuserer på flerspiller over nettet (og spillerne tar turene sine samtidig i stedet for å måtte vente på hverandre). Som før er dette et strategisk spill der du må tjene deg rik på motstandernes bekostning, ved å utnytte ressursene på en fremmed planet.

Det var det for i dag, men sjekk forrige ukes artikkel om du fortsatt ikke er fornøyd.

Siste fra forsiden