Anmeldelse

QPAD 5K

Stor, lett og deilig

Spiller du mye skytespill på PC? Da bør du prøve denne spillmusa.

Svenske QPAD har spesialisert seg på å lage musmatter, men har nå laget sin aller første spillmus. I et marked allerede fylt av gode produkter lanserer de lasermusa 5K, med tradisjonell USB-tilkobling.

Stor og klumpete, men veldig lett.

Så kan de klare å bringe noe nytt på banen og ta opp kampen med større produsenter som Razer, Logitech og Steelseries?

Som et luftskip

QPAD 5K er rett og slett gigantisk. Den er 13 cm lang og hele 9 cm bred, men til tross for sin enorme størrelse veier den kun 110 gram. Av alle store spillmus jeg har prøvd er denne utvilsomt den letteste.

Den svever fjærlett over musmatta som en luftputebåt, og du kjenner knapt noen motstand mens du flytter den. Det er hovedsakelig tre ting som gjør dette mulig: Fire store og hyperglatte «glids» på undersiden av 5K, at hele spillmusa virker å være bygget for å være ultralett og QPADs såpeglatte CT musmatte, som vi fikk med i testen.

5K har en stor utposning på høyre side, slik at ringe- og lillefingeren kan hvile der, for at de ikke skal røre ved underlaget og skape motstand. Den har også en mye mindre utposning på venstre side, som gjør at tommelen passer fint inn der, men får ingen ting å hvile på.

Spillmusa blir slik ergonomisk utformet, med vridde vinkler og skrå kanter. Bakenden av 5K er vridd mot høyre for å passe godt i håndflaten, mens fremsiden skrår seg ned mot venstre, tilpasset lengden på peke- og langefingeren.

Laget med et klart formål

Denne ergonomiske utformingen er likevel noe merkelig, for den er ikke laget slik at 5k først og fremst skal passe inn i hånden din, men at hånden din skal passe godt oppå musa. Med sin enorme bredde og store utposninger blir 5K derfor den spillmusa jeg har prøvd som styres mest av håndleddet og hele armen din, og aller minst av fingrene.

Gigantisk underside.

5K er utformet kun for høyrehendte og de med ganske store hender. Hånda mi ligger godt på musa, men jeg må si at passformen er litt underlig. Det er nemlig mer vanlig å ha den største utposningen på ergonomiske mus på venstresiden, for å støtte tommelen. Jeg trodde derfor at jeg hadde fått ei mus for venstrehendte med en gang jeg åpnet innpakningen.

Men denne litt rare utformingen virker ikke å være noen tilfeldighet. Den ergonomiske formen er nemlig tilpasset måten 5K er ment å brukes på. Med den lette vekten, de superbe glideegenskapene og passformen som oppfordrer til bevegelse av arm og håndledd, er 5K laget for store, lette og raske bevegelser.

Personlig foretrekker jeg mindre bevegelser med store utslag for pekeren, men samme hvor god ei spillmus er, blir den mer presis med større bevegelser, og dette virker å være poenget med 5K. Den er derfor svært godt tilpasset førstepersonsskytespill, hvor maksimal nøyaktighet er aller viktigst, og jeg tipper derfor denne kan bli en favoritt blant Counter-Strike-entusiaster.

God teknikk, men få valg

Programvaren som kommer med QPAD 5K lar deg selv stille inn funksjonene for fem av dens sju knapper. Fremst på musa har du de to standardknappene og rullehjulet, og på venstresiden ved tommelen har du to ekstra små knapper.

Bak hjulet ligger to andre knapper som kun har en funksjon. Når du trykker på dem bytter du mellom to moduser. Et hvor du kjører på høy DPI og et hvor du kjører på lavere DPI. Det kan være nyttig for mange å bytte mellom disse, slik at du får høy hastighet på muspekeren i spill og lavere mens du gjør andre ting på PC-en. Som vanlig kjører jeg personlig alltid på maks.

Få knapper.

Og maks er ganske mye på 5K. Du kan nemlig kjøre på hele 5040 DPI, og i tillegg skru opp akselerasjonen. Spillmusa blir dermed veldig rask og presisjonen synker ikke alt for mye under maksfart. I tillegg har du også tilgang på alle standardinnstillinger i programvaren, som hvor mye rullehjulet skal «scrolle» og hvor rask dobbeltklikkingen din skal være.

Du kan også stille inn makroer som inneholder flere funksjoner, men dette er egentlig kun aktuelt for de to knappene som ligger ved tommelen. De ligger godt plassert og begge kan lett trykkes på uten anstrengelser. Standardinnstillingen for disse knappene er frem og tilbake, noe som er veldig hendig under surfing på internett.

Utseendemessig synes jeg 5K er ganske stilig, med sitt friske blå lys, selv om selve formen på musa er ganske klumpete og rar. Den har også to små lys på venstre side, ett blått og ett rødt, som viser hvilket modus du har spillmusa i.

Ellers er det verdt å nevne at musmatta QPAD CT vi fikk med er svært god, i hvert fall hvis man overlever avgassangrepet som starter med en gang man åpner innpakningen, og vedvarer sterkt i flere dager etterpå. Jeg vil anbefale lufting av musmatta utendørs før bruk, da alle kjemikaliene den var behandlet med dunstet nok til å gi en fullvoksen elefant problemer.

Enkel programvare uten mange valg.

Konklusjon

QPAD 5K er et profesjonelt og godt produkt, spesielt med tanke på at den er utviklerens første mus. Den har en noe ukonvensjonell utforming og en enorm størrelse, men disse er begge elementer som passer godt inn i produktets planlagte bruksmåte. 5K har få knapper, noe som gjør den mindre ideell til massive onlinespill, men det gjør egentlig lite siden den virker å være myntet på skytespill.

5K er rask, presis og glir utrolig godt. Hvis du er høyrehendt, har ganske store hender og liker å bruke store bevegelser over musmatta for maksimal presisjon, er denne spillmusa et veldig godt valg. Det tar litt tid å bli vant til passformen, men når du har fått teken på det er QPAD 5K helt vidunderlig å flytte rundt på. Dette er en fullverdig konkurrent til alle andre spillmus i toppsiktet, og jeg håper svenskene vil fortsette å lage mange spillmus fremover.

Siste fra forsiden