Store endringer hos OnLive

Gamle OnLive er nedlagt, og overtatt av et nytt selskap.

På fredag dukket det opp rapporter om at skyspillingselskapet OnLive var konkurs, og at de ansatte måtte gå. Kort etter kom selskapet med en offisiell uttalelse til nettstedet The Verge, der de bekreftet deler av ryktene men samtidig forsikret alle om at de vil fortsette virksomheten sin.

Det som har skjedd skal være følgende: OnLive har gått gjennom en form for konkursprosess hvor selskapets eiendeler har blitt solgt til et nyoppstartet selskap – som fortsatt vil operere under OnLive-navnet. Det nye selskapet vil sikre kontinuerlig drift av OnLives tjeneste, og har også ansatt «en stor prosentandel» av det gamle selskapets ansatte. Uheldigvis for selskapets aksjonærer, er OnLives gamle aksjer ikke verd en krone lenger.

Ingen har sagt noe konkret om hvorfor OnLive har gjort dette, men den rettslige restruktureringsprosessen selskapet har benyttet seg av, som kalles «Assignment for the Benefit of Creditors», er laget for å hjelpe selskaper som har store økonomiske problemer ved å overføre eiendelene deres til et annet selskap for å kunne drifte virksomheten mer effektivt. Dette gir dem også beskyttelse mot kreditorer.

Det er med andre ord grunn til å tro at OnLives ikke har opplevd den økonomiske suksessen de hadde håpet på, eller at de har drevet virksomheten med tap i håp om å kunne overbevise en større aktør i markedet om konseptets potensiale, og dermed bli kjøpt.

OnLive fortsetter virksomheten.

Ny teknologi

OnLive, som ikke offisielt er tilgjengelig i Norge enda, benytter seg av «streaming»-teknologi for å tilby brukerne spill via nettet. Der tradisjonelle spill kjøres på maskinvaren din, kjøres OnLives spill på en serverpark hos selskapet. Så overføres skjermbildet til det, omtrent som når du ser en video på Youtube. Teknologien skal være rask nok til at du kan kontrollere spillet uten å merke store forsinkelser i det som skjer på skjermen.

Fordelene med denne typen spilling er at spillene du kjører ikke er avhengig av din maskins spesifikasjoner, og at du dermed kan kjøre grafikktunge PC-spill på nettbrettet ditt. Samtidig er du selvsagt avhengig av en god nettforbindelse. Grafikken bærer også til en viss grad preg av komprimering.

Gaikai, som er den andre «store» tilbyderen av skyspilling, ble nylig solgt til Sony for hele 2,2 milliarder kroner.

Ifølge OnLive er er investeringsselskapet Lauder Partners den første investoren i det nye selskapet. OnLive håper å få flere investeringer etter hvert, og om det lykkes vil de ansette flere folk – inkludert gamle ansatte.

For kundene skal ikke prosessen få noen konsekvenser, men det er nok flere som har begynt å undre seg over hva som ville skjedd med spillene de har kjøpt over tjenesten om OnLive hadde lagt ned. Når all spilling og lagring foregår på nettskyen mister kundene alt om tjenesten forsvinner.

Les også: Sniktitt: OnLive
Les også: Kommentar: Tordenskyer i horisonten

Siste fra forsiden