Anmeldelse

MLB 10 The Show

Storslagen sportsklassiker

Det å slå en ball er langt vanskeligere og morsommere enn du kanskje tror.

1: Side 1
2: Side 2

Irritasjonsmoment

En ting som irriterer meg stort med utespillerne er at veldig mange utfører en kasteanimasjon uansett hva du har tenkt å gjøre. Om du har lyst til å løpe til nærmeste base for en såkalt «foot out» kan akkurat denne forsinkelsen blir skjebnesvanger, og det er noe Sony bør kikke på før neste års utgivelse.

Klar for det meste.

Erfaring med spillerne gjelder også når man er i angrep, det vil si når det skal slås. Hvis man lykkes er dette det aller morsomste i MBL 10 The Show, i hvert fall når det gjelder kortsiktig og umiddelbar belønning. I motsatt fall kan man bli uhyre frustrert om man bommer på hver eneste ball, men det skjer ikke med litt trening og smart tenking.

Slagmannen har også en rekke hjelpemidler for å lette litt på presset. Du kan raskt og enkelt gjette hva slags kast som kommer, og i hvilken retning av slagsonen det vil komme. Dette garanterer ikke treff, men hvis du treffer når du ha rettet riktig vil slaget bli bedre og muligheten øker for en legendarisk «home run». Et slikt slag går ut av spilleområdet og sikrer at alle på basene kan gå hjem. Det betyr opptil fire poeng om basene er fulle, en såkalt «Grand Slam home run».

Slike slag er det store målet, men veldig sjeldent realiteten. Som slagmann må du hele tiden tenke taktisk, og ikke minst lese kasteren. Blir du kjent med ham kan du raskt få et overtak i spillet. Du skal nemlig ikke slå på alt, da taper du i lengde. Vurder hva slags kast han kommer med, og hvilken rekkefølge. Da kan du med ett gå til første base titt og ofte som resultat av fire kast utenfor sonen som du ikke slår på.

Se opp!

Andre ganger du bare slå, men igjen lønner det seg å tenke. En såkalt «bunt», der du bare lar ballen treffe kølla og sprette kort langs bakken kan få deg til første base om den er velberegnet. Når du har én slagmann ute og én løper i posisjon til å score går du for en «sacrifice fly». Da slår du ballen høyt i lufta og basemannen tar den. Det betyr at han som slår er ute, men løperen kommer til hjembasen med poeng. Husk at løperen da må stå på sin base til ballen er fanget, hvis ikke er også han ute.

Røveri

Akkurat som det datastyrte laget kan også du stjele baser, et nyttig verktøy når situasjonen er presset. Igjen kan «bunt» være et veldig nyttig verktøy til dette. Mulighetene for å styre flere løpere på en gang er for øvrig veldig store. Knappekombinasjonene er mange og du må holde hodet kaldt, hvis ikke er det uhyre lett å tabbe seg ut. Her kan du hoppe opp langs vegger, slenge deg etter baller og skli etter baser. Igjen er timingen alt!

Utenfor banen er det først og fremst statistikkbiten som skinner. Her får du statistikk for absolutt alt, noe som er til god hjelp når du skal velge lag. For de som har lest boken Moneyball er det ekstra morsomt med denne statistikken, der viste nemlig Oakland Athletics hvordan man kan samle sammen et vinnerlag basert kun på statistikk, uten å speide i det hele tatt. Fascinerende er bare forbokstaven.

Animasjonene er fantastiske!

Det visuelle i MLB-spillene har alltid vært helt i toppen av sportsspillsjangeren. Årets utgave er intet unntak. Alt av lisenser er på plass, drakter og arenaer er dermed akkurat som de vi kjenner fra virkeligheten. Spillerne ligner selvsagt på seg selv, men man har en liten vei å gå opp til stjernen på dette området – Pro Evolution Soccer. Grimaser og fakter fra spillere gir likevel fin innlevelse, og du deler dermed dine gleder og frustrasjoner med datafigurene.

Animasjonene fortjener også en stor honnør. De største spillerne kjenner du igjen på bevegelsene, og alt er bare så herlig naturtro. Kameraføringen er for øvrig helt glimrende, og det er som å se en kamp på amerikansk TV (inklusiv litt reklame). Jeg er spesielt imponert over de supersakte reprisene, noe som er en stor bonus i et spill som går såpass kjapt som MLB 10 The Show. Jeg er imidlertid ikke så glad i det som stort sett er et rotete brukergrensesnitt, og du må trykke alt for mye på X-knappen for å hoppe over informasjon og mellomsekvenser.

De tre kommentatorene gjør i utgangspunktet en god jobb, og fremstår som dynamiske på kort varsel i forhold til det som skjer. Du får også mye bakgrunnsinformasjon om spillerne og klubbene, samt en haug med spennende statistikk. Slikt liker vi jo! Likevel ligger det hele tiden en fare for gjentagelse fra kommentatorene og noen av de bløte vitsene er mer irriterende enn underholdende.

Alt kan skje i baseball.

Det er også verdt å nevne at MLB 10 The Show kommer med en fyldig flerspillerdel, der du blant annet kan kjøre på med kamper mot venner og ukjente over nett. Selv om jeg foretrekker sofaflerspiller (for to), er det ingenting i veien for å fyre opp en kamp over PSN også. Flyten opplever jeg som god, men igjen blir det litt vel mye trykking. Jeg savner imidlertid norske motstandere, kanskje det blir et par av de etter denne anmeldelsen?

Konklusjon

Hvis du er ute etter et litt annerledes sportsspill kommer MLB 10 The Show meget varmt anbefalt av meg. Det er ikke enkelt og du må jobbe for belønningene, men én home run forsvarer nesten alene prislappen, følelsen du får da er unik i sportsspillsammenheng. Hårene reiser seg på nakke og rygg og et småfårete smil brer seg om ansiktet. Dette er et av mange «wow-øyeblikk» i dette spillet.

Dybden, mulighetene og de autentiske rammene gjør dette til et pliktkjøp for de som er interessert i baseball. Her har du en tittel som virkelig belønner den som investerer mye tid og engasjement. Jeg mener alle sportsspillentusiaster bør ha MLB 10 The Show i hylla si – helst på en av æresplassene.

Merk: MLB 10 The Show er ikke i ordinært salg i Europa, men kan skaffes fra flere internasjonale nettbutikker. Vær oppmerksom på momsgrensen på 200 kroner. PlayStation 3 er sonefri på spill. Spillet kan også kjøpes på Platekompaniet.no.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden