The Witcher 3-utvikleren går i strupen på spillnøkkelbutikk

– Vi vet ikke hvor nøklene kommer fra.

CD Projekt Red

Spillutvikleren CD Projekt Red går nå hardt ut mot spillnøkkelbutikken Green Man Gaming, og anbefaler kundene sine om å ikke kjøpe The Witcher 3 fra butikken.

– Jeg ber fansen pent om å ikke kjøpe noe via Green Man Gaming på dette tidspunktet. Vi har ikke solgt nøkler til dem, og vi vet ikke hvor de kommer fra, forteller leder for forretningsutvikling hos CD Projekt Red, Rafał Jaki på studioets forum.

The Witcher 3: Wild Hunt kommer om to uker.

Ifølge Jaki har CD Projekt Red jobbet med Green Man Gaming tidligere i forbindelse med lanseringen av The Witcher 2, og sier at de på det tidspunktet var en godkjent partner. I Denne omgangen har selskapet av en eller annen grunn valgt å ikke selge spillnøkler til Green Man Gaming, og de aner derfor ikke hvor de stammer fra.

Selv slenger han ut en tanke om at nøklene kan komme fra en nVidia-kampanje der man får med en spillkode om man kjøper et grafikkort. Særlig spesielt er det at Green Man Gaming selger nøklene 35 prosent billigere enn den satte prisen.

– Vi har tatt kontakt for å høre hvor de har fått nøklene fra, men til nå har vi ikke fått noe svar, sier han.

The WItcher 3: Wild Hunt er det etterlengtede tredje spillet i storserien om monsterjegeren Geralt of Rivia. Det store sandkassespillet skal sette et punktum for eventyrene til helten, men ikke før det byr på et gedigent rollespilleventyr. Lanseringen er allerede 19. mai.

– Nøklene er legitime

Til nettstedet GameSpot har Green Man Gaming forklart deres side av saken. Ifølge spillnøkkelbutikken er det riktig at de ikke har handlet nøklene direkte fra CD Projekt Red selv, men at de er legitime. I praksis skal de ha gått til tredjeparter og godkjente salgskanaler for å få nøklene, og hever at studioet derfor får inntekter fra salget. De hevder også at de selv selger nøklene med tap.

Green Man Gaming selger The Witcher 3 billig.

– Vi, i likhet med millioner av kunder, er store The Witcher-fans, og vi har vært spente på lanseringen av spillet. Vi tror at CD Projekt Reds ønske om å støtte opp om sin egen plattform ved å jobbe med utsalgssteder som ikke er i konflikt med deres, er viktigere enn å møte publikums etterspørsel. Derfor tok vi valget om å gå forbi dem for å sikre at vi kan levere produktet til våre kunder, lyder uttalelsen.

CD Projekt Red er en del av selskapet CD Projekt, som også eier nettbutikken GOG.com. Det er denne plattformen Green Man Gaming tror at studioet ønsker å få styrket ved å unngå å samarbeide. Green Man Gaming er likevel ikke fremmed for å jobbe med CD Projekt Red i fremtiden, og har ingen planer om å slutte å selge spill fra utvikleren.

Problemet med spillnøkler

Foreløpig er det altså ord mot ord mellom CD Projekt Red og Green Man Gaming. Det er vanskelig å vite hva som er riktig i denne saken, mest fordi CD Projekt Red hevder at de ikke får noe igjen for nøkkelsalget. At nøklene kan stamme fra uhumske kilder er ikke umulig, men det er noe som i så fall må bevises.

G2A.com er et slikt nøkkelsted som gjenselger nøkler.

Litt av problemet skyldes en utvikling de siste årene der enkelte nettbutikker tilbyr nøkler som rent ut er stålet.

I januar begynte Ubisoft å deaktivere det de omtalte som ulovlige spillnøkler som hadde blitt solgt fra gjensalgsnettsteder som G2A og Kinguin. Dette er nettbutikker som – i motsetning til Green Man Gaming – lar brukerne selge spillnøkler selv. Det viste seg at de deaktiverte nøklene hadde blitt kjøpt via EA-butikken Origin med falske kredittkort. Til slutt endte de likevel opp med å aktivere nøklene igjen til de fleste.

At nøkler er så lette å misbruke har vært et problem for andre også.
Wadjet ville gi bort The Blakcwell Deception, men måtte stoppe tilbudet »

Siste fra forsiden