Ferske nettutgivelser (uke 15 og 16)

Tonnevis av moro

Hvis ikke du finner noe moro i dagens gigantartikkel, er det noe galt med deg.

Påskeferien er over, og vi sitter igjen med to ukers nettutgivelser som må presses inn i én artikkel. Best å bare komme i gang.

Xbox 360

Outrun Online Arcade (Xbox 360, PS3).

I det klassiske arkadespillet Outrun får du kjøre gjennom USA i en heftig sportsbil, og med ei vakker jente som passasjer. Outrun Online Arcade er en ny utgave av denne klassikeren, og har blitt lansert for Xbox 360 og PS3. Her får vi 15 heftige og fargerike baner, 10 forskjellige Ferrari-modeller, onlinespill for opp til seks førere og lekker 3D-grafikk. Nostalgikere kan også se frem til nye utgaver av minneverdige Outrun-låter.

Flock (Xbox 360, PS3, PC).

Flock, som er ute for Xbox 360, PC og PS3, gir deg kontroll over en UFO. Målet i dette hjernetrimspillet er å gjete en gruppe villfarne dyr tilbake til moderflokken, ved hjelp av ulike måter å manipulere dem på. Spillet kommer med 50 innebygde brett, og om ikke dette er nok får du mulighet til å lage dine egne ved hjelp av et redigeringsverktøy. Du kan også samarbeide med en venn i lokal flerspillermodus.

Puzzle Quest: Galactrix (Xbox 360, PC).

Puzzle Quest: Galactrix, som tidligere har kommet ut for PC, er nå også tilgjengelig på Xbox 360. Dette spillet tar den spenstige blandingen av rollespill og hjernetrim fra Puzzle Quest ut i det ytre rom, hvor spilleren får rollen som kaptein på et romskip som reiser på intergalaktiske eventyr. Kamp avgjøres ved hjelp av Bejeweled-aktige minispill, men i Galactrix er disse sekvensene langt mer kompliserte enn i originalspillet.

PS3 og PSP

Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic (PS3).

I tillegg til Flock og Outrun Online Arcade (se beskrivelse i Xbox 360-seksjonen) har PS3-eiere mye snadder å kose seg med. Først ut er Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic, et mildt sagt merkelig slåssespill. Her må du ta din kung fu-kjempe ut i store, todimensjonale miljøer, og banke skiten ut av motstanderne dine. Opp til fire spillere kan slåss på samme konsoll, så hvis du har noen venner du gjerne skulle gitt litt bank, er det bare å invitere dem over. Naturligvis loves vi mengder av kung fu-bevegelser, og vi får også spektakulære chi-angrep som kan aktiveres ved hjelp av den bevegelsessensitive Sixaxis-kontrolleren.

Worms (PS3).

Så har vi Worms, en ny versjon av den turbaserte krigsspillserien hvor sinte meitemarker gjør opp i ødeleggbare 2D-miljøer, ved hjelp av bazooka, miner, hagler og missiler. Worms for PSN er en forbedret versjon av Xbox 360-versjonen, og tilbyr mer grafikksnadder, en bedre fysikkmotor og fire nye våpen - inkludert hellige håndgranater, supersauer og betongesler. Opp til fire spillere kan kjempe mot hverande med hvert sitt meitemarklag, og spillet støtter både lokal og nettbasert flerspiller.

Hail to the Chimp (PS3).

Sist ut er Hail to the Chimp, et humoristisk strategispill der du må ta rollen som et av flere maktsyke dyr, og drive valgkamp for å bli den neste presidenten. Spillet fokuserer på flerspiller, og her må du benytte deg av både ærlige og skitne triks for å vinne. Underveis må du slåss, ta del i ulike minispill og alliere deg med andre spillere - før du dolker dem i ryggen når de minst venter det.

PSP-eiere får, som vanlig, en mengde spill som tidligere har blitt utgitt på UMD. Denne uken kom bilspillet Need for Speed: Most Wanted, og i forrige uke dukket hjernetrimmeren Lemmings, racingspillet Pursuit Force: Extreme Justice, snikeactionspillet Syphon Filter: Dark Mirror og plattformspillet Ape Escape opp på PSN.

Wii og DSi

Bubble Bobble Plus (Wii).

Jeg er alltid villig til å dele ut bank til en hver som er uenig i at Bubble Bobble (og da helst C64-versjonen) er tidenes plattformspill, og nå har Taito-klassikeren dukket opp i en Wii-utgave. Bubble Bobble Plus følger Bub og Bob, som har blitt forvandlet til dinosaurer og må kjempe seg gjennom en serie skjermer fulle av søte fiender for å finne kjærestene sine. Spillet har 400 skjermer, inkludert 200 skjermer kjent fra tidligere spill i serien. Vi loves også nye monstre og flere moduser, og Bub og Bob kan også få selskap av to andre helter, i den helt nye modusen for fire spillere.

Equilibrio (Wii).

Wii-eiere kan også laste ned Equilibrio, hvor målet er å navigere en ball gjennom utfordrende 2D-labyrinter. Dette gjør du ved å snu og vende på omgivelsene, slik at ballen ruller dit du vil (og da helst ikke på dødelige pigger og andre feller). Utviklerne skryter av et enkelt kontrollsystem, fem balltyper, 64 brett og mulighet for at opp til fire spillere kan delta på samme Wii. Equilibrio er forøvrig også tilgjengelig på den onlinebaserte programvarebutikken til iPhone.

Family & Friends Party (Wii).

Det siste nye Wii-spillet er Family & Friends Party, et festspill hvor spillerne blir delt inn i lag, og må kjempe seg gjennom ulike typer minispill. Noen av disse fokuserer på samarbeid, så det lønner seg utvilsomt å finne riktige lagkamerater. Family & Friends Party har allerede vært ute i USA en stund, uten at det har fått den helt store tilhengerskaren. Men trenger du nok en minispillsamling for Wii, har du altså muligheten.

Mixed Messages (DSi).

Wii-eiere kan selvsagt også laste ned noen Virtual Console-spill. Denne gangen er det to Sega Master System-titler som er tilgjengelige, nemlig det middelmådige plattformspillet Alex Kidd: The Lost Stars og det actionfylte krigsspillet Secret Command (hvor du styrer en Rambo-soldat sett ovenfra).

Om du har kjøpt DSi, kan du laste ned Mixed Messages, et flerspillerspill for opp til 21 personer. Her må du skrive en beskrivelse, som nestemann så skal tegne. Så skal nestemann tolke tegningen, og skrive en beskrivelse igjen - som neste spiller skal tegne. Slik fortsetter det til alle spillerne har deltatt.

PC

Som nevnt i Xbox 360-seksjonen er hjernetrimmeren Flock lansert på PC også. Men dette er ikke den eneste utgivelsen PC-spillere har fått de siste to ukene.

Braid (PC & Xbox 360).

Først ut denne gangen er PC-versjonen av det vi endte opp med å kåre til fjorårets beste enspilleropplevelse, nemlig plattform/hjernetrimspillet Braid. I dette kunstneriske spillet må du manipulere tiden på stadig mer intrikate måter for å lykkes, og spillet har hele tiden nye utfordringer å by på. PC-versjonen er så godt som identisk med fjorårets Xbox 360-versjon, men nysgjerrige spillere har allerede klart å grave frem et redigeringsverktøy som lar dem skape egne utfordringer.

Cogs (PC).

Om det er utfordringer du vil ha, bør du forresten ta en titt på Cogs. Dette er et hjernetrimspill der målet er å lage sammenhengende rør og tannhjulmekanikker, ved å flytte elementer rundt på spillbrettet. Cogs ser svært lekkert ut, og kan skilte med 50 varierte brett og tre forskjellige spillmoduser. Men vær oppmerksom på at dette er et vanskelig spill, ment for de tålmodigste av oss.

Demigod (PC).

I mai kommer Demigod til europeiske butikker, men allerede nå kan det kjøpes direkte fra utgiver Stardock. Dette er et strategispill inspirert av Warcraft III-modifikasjonen Defense of the Ancients. Her må du velge mellom flere mektige ledere, og dra ut på flotte arenaer for å knuse motstanderne sammen med hæren din. Spillet støtter opp til ti spillere samtidig (enten datastyrte eller menneskelige).

Open Fire Gold (PC, Mac).

Liker du å leke Rambo, bør du vurdere en titt på Open Fire Gold, som finnes til PC og Mac. Dette er et arkadebasert skytespill med realistisk fysikk og grafikk i 3D, hvor du spiller en topptrent soldat som må drepe så mange fiender som mulig før tiden går ut. Når du er ferdig kan du publisere poengsummen din på spillets nettsted.

Emotigedon (PC).

Ellers kan du ta en titt på Emotigeddon, et raskt arkadespill der målet er å gjenopprette balansen i en digital verden. Eller hva med det enkle men hektiske fiskespillet Fishing Craze? Om fisk ikke er noe for deg, foretrekker du kanskje Frogs in Love, en samling søte minispill. Og liker du fargerik hjernetrim kan du laste ned Alchemist's Apprentice og Golden Sub.

For flere PC-utgivelser av den lette sorten kan du blant annet stikke innom PlayFirst, Big Fish Games, iWin og Reflexive Arcade.

Gorky 17 (PC).

Nostalgiske PC-eiere kan stikke innom Good Old Games, for nok et lass med eldre utgivelser. Det kontroversielle skytespillet Postal er tjenestens ferskeste tillegg, og ellers kan du kose deg med innovativ sanntidsstrategi i Earth 2150 Trilogy, realistisk flippermoro i Pro Pinball: Big Race USA, grøss, rollespill og taktisk kamp i Gorky 17 (også kjent som Odium), taktisk skyting i Tom Clancy's Ghost Recon og futuristisk sjakk i Combat Chess.

Glasshouse (PC).

Gratisutgivelser

I løpet av de to siste ukene har det kommet massevis av gratis spillutgivelser. Først ut er Glasshouse, et studentprosjekt som ser svært lekkert ut. Dette er et tredimensjonalt action/hjernetrimspill hvor handlingen sees fra førsteperson, og på mange måter ser ut til å minne litt om Valves klassiske Portal (som også startet tilværelsen som et studentprosjekt).

Cross Fire (PC).

Liker du å bli drept av terrorister i førstepersons skytespill, vil du kanskje ha interesse av Cross Fire, et militærskytespill i samme gate som Counter-Strike. Dette er et lagbasert skytespill som er gratis å spille, men hvor du også kan kjøpe diverse utstyr for ekte penger. Cross Fire har lenge vært i beta, men nå er den ferdige utgaven lansert.

Seconds to Nothing (PC).

Var du på The Gathering i påsken, fikk du kanskje med deg at det ble arrangert en spillutviklingskonkurranse (i tillegg til de tradisjonelle demoscenekonkurransene). Det samme gjorde det på Breakpoint, et annet stort datatreff som ble arrangert for kort tid siden. Resultatene kan du laste ned fra demonettstedet Pouet. Breakpoint-konkurransen ble vunnet av Spidr (fra skaperne av skytespillet .kkrieger), mens The Gathering-konkurransen ble vunnet av Hyper Nario HD. Sjekk også vinnerdemoene fra de to treffene, og pass på å få med deg den heftige 4k-produksjonen Elevated.

Scarygirl (Web).

Konkurransetid er det også hos TIGSource. I Cockpit Compo har målet vært å lage kule spill hvor man ser handlingen fra en cockpit, og nå kan du laste ned og stemme på bidragene. Her er det 41 ferske spill å teste, så kom i gang.

Vi blir også helt nødt til å nevne Scarygirl, et usedvanlig lekkert plattformspill som spilles i nettleseren. Her får du heftig, håndtegnet grafikk og et svært hyggelig gameplay. Judith er kanskje ikke like lekkert, men vel verd å spille (uten at jeg vil fortelle mer om opplevelsen).

Vi tar også med at det taktiske strategispillet Zatikon (for PC, Mac og Linux) nå er helt gratis å spille, men utviklerne i Chronic Logic håper selvfølgelig at du betaler om du liker det.

Det var det, men vi er tilbake neste uke. Sjekk forrige artikkel for mer moro.

Diskutér artikkelen i forumet

Siste fra forsiden