Feature

Ukens nettutgivelser (uke 6)

Ukens heftige lanseringer

Darwinia+ er en av ukens mange digitale spillutgivelser.

Tro det eller ei, men det er fredag. Igjen. Det betyr en ny dose nedlastbare spillutgivelser, og denne uken har nettet hatt mye å by på. For en gangs skyld starter vi oppsummeringen på Xbox 360.

Darwinia+ (Xbox 360)

Xbox 360

Den britiske utvikleren Introversion har endelig fått Darwinia+ ut på Xbox Live Arcade. Og dette er ikke noen liten utgivelse; det inneholder nemlig oppdaterte Xbox 360-utgaver av to PC-spill, nemlig Darwinia og Multiwinia. Her foregår handlingen i et digitalt univers som befolkes av små 2D-figurer. Du må hjelpe disse "darwinianerne" å overleve virusangrep og borgerkriger, i Darwinias minneverdige enspillerkampanje og Multiwinias flotte flerspillermodus.

Frogger Returns (PS3 og Wii).

PSN

Husker du Frogger? Det eldgamle arkadespillet der du spiller en frosk som først må krysse en traffikert vei (froskenes ultimate fiende) og så må komme deg over ei stri elv? Nå har det kommet i en ny versjon for PS3. Denne har det fantasifulle navnet Frogger HD. Dette er så vidt jeg kan skjønne omtrent samme spill som Frogger Returns på Wii (se Wii-seksjonen).

Switchball (PS3, Xbox 360 og PC)

Så har vi hjernetrimmeren Switchball, som imponerte da den ble lansert på PC for noen år siden. Her må du rulle en marmorkule gjennom svevende labyrinter fulle av farer. Det er også mulig å forandre stoffet kulen er laget av; en tung stålkule kan hjelpe deg å presse hindringer ut av veien, mens en lett badeball kan sveve forbi hindringer om den fylles med helium. Lekker grafikk og et intelligent gameplay gjør dette til et gledelig gjensyn på PSN.

The Terminator (iPhone, PS3 og PSP)

Ukens første "minis"-spill, som fungerer på både PSP og PS3, er This is Football Management, et fotballmanagerspill som lar deg velge favorittlaget ditt fra de fire øverste divisjonene i England, og lede det til heder og ære. Sony har også lansert The Terminator på "minis"-tjenesten. Dette ser ut til å være et skytespill sett ovenfra, hvor du må spille Kyle Reese og redde John Connor.

Kurulin Fusion (PSP)

I tillegg har vi fått et par PSP-eksklusive titler. Det strategiske sportsspillet Blood Bowl finner du også i butikkene, men Kurulin Fusion finnes kun på PSN. Dette er et actionpreget hjernetrimspill i Tetris/Columns-stil, som blant annet kan skilte med et fire timer langt lydspor fra Final Fantasy-komponist Nobuo Uematsu. 100 nivåer i arkademodus og 30 nivåer i oppdragsmodus akkompagneres av flerspiller over trådløst nettverk.

Hele PSN-oppdateringen finner du hos Sony.

Frogger Returns (PS3 og Wii).

Wii og DSi

Ukens andre Frogger-spill er Frogger Returns for Wii. Frogger Returns følger samme struktur som originalen, men det er lagt til en del ekstra funksjoner og spillmoduser, samt 3D-grafikk. I tillegg til den klassiske motorveien må Frogger forsere både undergrunnsbaner og kloakksystemer. For å gjøre det hele litt enklere kan du plukke opp bonuser som gir den lille frosken spesielle egenskaper. Disse kan både reversere tiden eller gi Frogger midlertidig usårbarhet.

Overturn: Mech Wars (Wii).

Hvis du liker mektige kamproboter av typen som er så usedvanlig populære i Japan, bør du ta en titt på Overturn: Mech Wars. Her får du kontroll over tobeinte drapsmaskiner, og må kjempe deg gjennom en serie turneringer bestående av arenakamper. Du får nitten forskjellige våpen til rådighet, og kan i tillegg designe din egen personlige kamprobot.

Let's Golf (DSi, PSP og PS3).

Wii-eiere kan også spille Virtual Console-spillet Sonic & Knuckles. Storartet spill, men nå vil vi ha noe nytt til C64 snart, Nintendo!

På DSi har vi fått to nye Electroplankton-minispill, nemlig Rec-Rec og Lumiloop. Vi har også fått et nytt Sudoku-spill (gjesp). Mer interessant er golfspillet Let's Golf, som også er ute på "minis"-systemet til PSP og PS3. Dette er et fargerikt spill hvor søte animefigurer spiller golf.

Galcon Fusion (PC, Mac og Linux).

PC

Det har ikke vært like mye action på PC denne uken som det var i forrige uke, men vi har fått noen spennende utgivelser. Først ut er Galcon Fusion, en videreutvikling av det herlig strømlinjeformede romspillet Galcon. Her er målet å ta over alle planetene, ved hjelp av masseproduserte romskip. Spillkonseptet er usedvanlig enkelt, men skal vi dømme etter originalen blir det raskt vanedannende. Fusion-utgaven har forbedret presentasjon, en haug spillmoduser og nye typer flerspiller.

The Inlaws (PC).

Så har vi The Inlaws (også hos TryMedia), et humoristisk eventyrspill sentrert rundt en familie med store problemer. Spillet forsøker å etterligne de mange familiesentrerte komedieseriene på TV, og målet er å bruke alle de slueste triksene i boken for å få svigerfamilien til å like deg.

Spacework (PC og Mac).

Neste spill er Spacework, et actioneventyr med ren og lekker retropresentasjon. Her befinner du deg på Triton, og må utforske månen på jakt etter en monolitt. Du kan blant annet bruke jetpack for å navigere deg rundt i miljøene. Spillet kom til Mac sent i fjor, og er tilgjengelig i to versjoner (en rød og en oransje, uten at jeg har den minste idé om hva som er forskjellen).

Settlement Colossus (PC).

Hver uke kommer det cirka fem tusen skjult objekt-spill på de ulike portalene til PC, og som vanlig hopper vi over de fleste av dem. Men Settlement Colossus kan være verd å nevne, fordi det blander det vanlige skjult objekt-gameplayet med strategisk bybygging (samt hjernetrim). Hva blir det neste? Skjult objekt og førstepersons skytespill?

Flere slike skjult objekt-spill, samt andre fargerike småspill for hele familien, finner du på de vanlige stedene. Det vil for eksempel si PlayFirst, Big Fish Games, iWin og Reflexive Arcade.

Phantasmagoria (PC).

Litt nostalgi har vi også fått plass til. Good Old Games fortsetter sin Activision-måned ved å gi ut det en gang så banebrytende FMV-eventyret Phantasmagoria (skummelt!) og en pakke med de morsomme eventyrspillene Space Quest 4, 5 og 6 (hvor de første tre ble av vet vi ikke). Dessuten har de gitt ut det gamle mafiosospillet Mob Rule, som var en oppfølger til Constructor. GamersGate vil ikke være snauere, og har lagt ut det originale Mafia (en klassiker alle beordres til å spille), samt de klassiske sjangerblandingene Deus Ex 1 og 2 og Thief: The Dark Project og Thief: Deadly Shadows. I tillegg har de taktikkspillene Jagged Alliance og Jagged Alliance: Deadly Games (de to sistnevnte er riktignok ute på GOG også, litt billigere enn på GamersGate).

Bitworld (PC).

Gratisutgivelser

Tigsource-konkurransen Assemblee! har blitt nevnt noen ganger i denne serien, men nå er resultatene klare slik at du kan laste ned de aller beste spillene som ble laget i forbindelse med konkurransen (og disse er overraskende gode). Kort fortalt var dette en konkurranse der man først lagde "tilfeldige" grafikk og lydelementer, og så måtte spillkoderne sette disse sammen til fullverdige spill. Vinneren ble Bitworld, et tredimensjonalt rollespill.

Nettstedet Indiegames finner stadig nye japanske skytespill på nettet, og denne uken er det Ex -extra- som har fått plass i rampelyset. Dette er et vertikalt skrollende "SHMUP-spill" med fryktelig mange kuler på skjermen samtidig.

Til slutt tar vi med et lite flash-spill; Starfeld. Dette er en tøvete parodi på Mass Effect 2.

Flere nettutgivelser finner du i forrige ukes artikkel.

Siste fra forsiden