Podkast

Retro Crew

Utvikleren som revolusjonerte eventyrspillene

Vi dykker ned i historien om den gamle storutgiveren Sierra.

Roberta Williams. Bilde hentet fra manualen til Roberta Williams Anthology
Sierra

I forbindelse med at Activision nå har gjenoppvekket merkenavnet Sierra fra de døde, snakker vi om hvordan ekteparet Ken og Roberta Williams bygde opp det som skulle bli av de viktigste spillstudioene på 80 og 90-tallet.

Eventyrspillenes gamle konge

King's Quest introduserte AGI-spillmotoren og representerte noe helt nytt.

Det er kanskje Lucasarts' eventyrspill som ble de mest populære, men det var Sierra som skapte den grafiske eventyrsjangeren. De tok de gamle teksteventyrene fra 70- og tidlig 80-tallet og bygde videre på konseptet. I King’s Quest kunne du spasere rundt med piltastene og det var faktisk en liten revolusjon i seg selv.

Senere kom så klart resten av Quest-spillene, deriblant serier som Police Quest, Space Quest og ikke minst Gabriel Knight – Josteins favoritt-eventyrspill noensinne. Og la oss ikke glemme Leisure Suit Larry!

For å høre lydfilen direkte må du ha Adobe Flash installert og javascript aktivt. Du kan imidlertid laste ned og spille av filen i MP3-format herfra: Last ned lydfilene i stedet.

Dette er en kort introduksjon til hvem Sierra var og hvorfor de var så viktige. Senere kommer vi selvsagt til å snakke mer om enkelte spill fra dem – men det må bli en annen gang.

Leisure Suit Larry var basert på et teksteventyrspill som het Softporn Adventure.

I studio denne gangen finner vi Ketil Espenæs, Are Ness Fløgstad, Stian Askeland og Jostein Hakestad.

Gått glipp av tidligere episoder?

Retro Crew er et nettradioshow som dedikeres til gamle spill, konsoller og maskiner, laget av Rad Crew i samarbeid med Gamer.no. Du kan blant annet treffe gjengen på Facebook. Her er de tre forrige episodene:

– Lara Croft er en av spillhistoriens største ikon
– Metal Gear Solid skapte den morderne snikesjangeren
Det er 19 år siden meitemarkene først slengte bananbomber på hverandre

Hver episode er tilgjengelig gjennom iTunes-strømmen og RSS-strømmen til Rad Crew, og du kan laste den ned som MP3-fil.

Siste fra forsiden