Vil plukke hjerner med Kinect

Systemet kan muligens gjenkjenne ADHD og tvangstanker.

Suksessen har ikke latt vente på seg for Microsoft etter at de lanserte Kinect. Kirurger og pornoskapere har omfavnet teknologien på likt, noe som har ført til en salgsrekord av de ekstraordinære. Vi utviser fortsatt sunn skepsis, teknologien er tross alt rimelig ny enda, men det ingen skal komme her og si at den ikke er svært spennende.

Spillbloggen Kotaku har for eksempel plukket opp en historie av lokalavisa NECN. De har igjen fått nyss i at Universitetet i Minnesota ser ut til å kunne spare mange millioner på å bruke Kinect til forskning.

Fremtidens psykologtime?

I dette tilfellet skal bevegelseskontrolleren angivelig kunne hjelpe til med diagnosen av barn med atferdsvansker, da særlig ADHD og tvangstanker. Den avanserte spillkontrolleren har nemlig et sofistikert infrarødt kamera som gjør det smidig og billig å analysere oppførselen til pasienter uten at de gjøres oppmerksomme på det.

Eksperimentell teknologi

Bruken av Kinect til dette formålet er fortsatt i prøvestadiet, men eksperimenter viser allerede at Xbox 360-kontrolleren leverer et bedre resultat enn skreddersydd medisinsk utstyr som koster nesten tusen ganger så mye. Dette skyldes blant annet at tradisjonelt måleutstyr krever at man fester elektroder til barna, noe som kan gjøre målingene unaturlige. Dette ifølge barnepsykolog Sue St. Sexton ved universitetet.

Desto mer entusiastisk er professor Nikolaos Papanikolopoulos, ekspert på robotikk ved Universitetet i Minnesota. Han har hjulpet til med å utvikle det nye systemet, som baserer seg på et rom med flere Kinect-kamera utplassert.

– Nå kan vi gjøre noe vi egentlig hadde sett for oss tre år frem i tid, og det på grunn av teknologi som var ment for spillindustrien. Jeg tror ikke Microsoft har innsett at Kinect kan forandre medisin, humrer professoren.

Dette systemet er fortsatt eksperimentelt, og den opprinnelige artikkelen presiserer at det fortsatt er snakk om prototyper. Det er likevel ingen tvil om at dette lover svært godt for fremtiden, da særlig for de mange barna som sliter med udiagnoserte atferdsvansker og hvordan de lettere kan få hjelp fra tidlig alder av. Tiden vil vise hvor nyttig teknologien viser seg å bli.

Siste fra forsiden