Sniktitt

Viva Piñata

Er du barnslig og har en gartner i deg? Rare jobber om dagen iherdig for at du skal få utløp for akkurat dette.

De fleste spillentusiaster har et eller annet forhold til Rare, et studio som har utviklet spill siden mediets spede begynnelse på starten av 80-tallet. De har allerede gitt ut Kameo: Elements of Power og Perfect Dark Zero på Xbox 360, to spill som kanskje be urettferdig behandlet fordi de av mange ble vurdert ut i fra forventninger.

I tillegg til et nytt kapittel i Banjo Kazooie-franschisen, jobber de om dagen med å ferdigstille Viva Piñata, et spill hvis assosiasjoner bringer oss til det spanske språk og Sør-Amerikansk kultur. Det later til å være en oppfatning om at dette er et barnespill, noe som må kunne sies å være en sannhet med modifikasjoner. Vi møtte blant annet produsent Chris Kimall på X06, som gav litt håp for oss andre også:

– Ja du kan si at hovedmålgruppen er barn mellom seks og elleve år, men vi ser for oss kvinner og hverdagsspillere som en sekundær målgruppe, forteller han.

Supernusselig

Man trenger ikke se så mye til spillet før man oppfatter dets harmoniske og barnevennlige estetikk. Det er en fargefest fra ende til annen, og de små pinãtaene er veldig nusselige.

I Viva Piñata blir du gitt en slags hersker/guderolle som skal styre over en hage. Du blir i starten av spillet tildelt en skitten og ekkel liten jordlapp som du skal omgjøre til et paradis som syder over av fine farger og lykkelige piñatadyr. For å gjøre dette må du vende jord, plante frø, vanne og vedlikeholde. Du må hente inn gartnere og annen ekspertise som er med på å utvide din flora og fauna.

Motivasjonen og hele målet med denne gartnervirksomheten er å tiltrekke forskjellige dyr som er utformet som en piñata til hagen sin. For at disse skal ønske å bo hos deg, må din hage inneholde de rette leveforholdene for disse dyrene, og gjøre dem glade. Nå har ikke jeg utdypende kunnskap om en piñatas biotop, men det kunne se ut som om dyrene ble større og stellet mer krevende etter hvert som hagen din vokser.

Lager barn

Allerede etter å bare ha banket flat litt av jorda på min kommende hage med en spade, kom noen små larver krypende inn. Når en piñata først kommer til hagen din, er den i svart-hvitt og er å se på som besøkende. Hvis hagen din er bra nok for den å bo i, vil han få farger i pelsen. Til sist, hvis de lille nurkene er veldig fornøyd med hagen de bor i, vil de parre seg og få avkom. Siden dette er et barnespill får vi ikke se obskøne scener hvor for eksempel hingstepiñataene harver over alt som er å finne i hagen. I stedet har utviklerne valgt å kalle det hele "romancing". To piñataer som har det så fint at de blir yre, går inn i huset du har satt opp til dem, og lager barn. Det hele animeres med at de to danser med hverandre inne i huset, og disse scenene er bortsett fra å være svært koselige, til tider også svært morsomme.

Spillet har en egen økonomi og pengeenhet. Pengene kan du få ved å for eksempel selge piñatas, gress og planter, og vil brukes ved at du kjøper deg nytt hageutstyr, frø osv. Du kan også kjøpe ting til dine piñatas og forme/kle på dem akkurat som du selv vil.

Kimall later til å være veldig fornøyd over mulighetene over Xbox Live, hvor man blant annet skal kunne bytte piñataer og se på andre sine hager. Det skal være et utall forskjellige piñatadyr, og alt kommer an på hvordan du dyrker og tilrettelegger hagen din. En ting man også blir nødt å passe på etter hvert som det spirer og gror, er hvordan de forskjellige piñataene skal leve omkring hverandre. Hønsepiñataer må naturligvis gå i en egen liten innhegning hvis du har en ulvepiñata i samme området.

Les også
Anmeldelse:

Frontes av TV-serie

Viva Piñata som spill blir også støttet opp av en egen TV-serie som allerede er i gang i Nord-Amerika om jeg ikke tar feil. Denne vil komme til Europa og Norge neste år og jeg ser en potensiell ny Pokèmon-feber i anmarsj.

Jeg synes spillet ser ut som et slags barnslig The Sims med mye potensiale. Selv om jeg ikke helt klarer å se at seksåringer automatisk skal få dreisen på dette, er det nok veldig sannsynlig at de vil være med å se på om mamma og pappa lærer dem. Spillet er til tross for intuitive og enkle kontrollere relativt avansert i form av at det har en egen økonomisk enhet og krever en smule innsikt i plante- og dyreliv som jeg er usikker på om de yngste er i besittelse av. Uansett kan dette være veldig god læring, eller supplement til annen læring på området.

Konklusjon

Viva Piñata ser ut til å bli et av årets aller søteste spill. Det vil bli regionbasert, noe som igjen betyr at den norske versjonen vil ha både norsk tekst og tale – en stor fordel, spillets hovedmålgruppe tatt i betraktning. Selv om det er myntet på barn, ser jeg ikke hvorfor de store, forutenom avanserte gamere, ikke skulle kunne ha glede av denne særdeles koselige tittelen.

Jeg ser en potensiell systemselger her. Spillet vil være klart til jul, og jeg tror det vil være mye lettere for pappa å overtale mamma om at et innkjøp av Xbox 360 vil være lurt hvis hun og minstemann får en titt på dette. Unnskyldningen er her, nå kan småbarnsforeldre nyte Gears of War, Pro Evolution Soccer 6 og hva det måtte være med god samvittighet.

Siste fra forsiden