Anmeldelse

Wii Sports Resort

Wii Sports fortsetter

Flere aktiviteter. Større presisjon. Wii Sports har tatt turen til Wuhu-øya.

Det første Wii Sports ble intet mindre enn en braksuksess verden over. Folk spilte nå tennis og bowling i sine egne stuer, med sine egne kropper. Wii Sports skulle vise til en lys og revolusjonerende spillfremtid på Nintendos nyeste, men det gikk ikke helt som man trodde. Klart, det er ingen hemmelighet at konsollen selger som vann i Sahara, men få av spillene på konsollen har bygget videre på de løftene som ble avlagt i Wii Sports. Av den grunn har vi Wii-eiere måttet finne oss i mye ukontrollert risting og veiving.

Dette kan se ut til å endre seg.

Motion Plus for alle penga

Idet du fyrer opp Wii Sports Resort for første gang vil du finne din spillfigur sittende i et fly. En flygeleder eller flyvertinne introduserer deg for Wuhu-øya, en avsidesliggende og idyllisk øy langt ute på det vidstrakte hav. Etter noen kjappe replikker blir figuren din kastet ut av flyet sammen med en hel rekke andre ekstremsportentusiaster; her er det fritt fall som gjør seg gjeldende. Denne åpningsseksjonen har selvfølgelig som mål å demonstrere at Wii Sports har utviklet seg – at Motion Plus er den nye kule gutten i gata.

Og det funker. Ved å vri og vende på Wii-fjernkontrollen, vrir og vender du på avataren din. Ingen slingringsmonn, ingen etterheng, den følger bevegelsene dine med hundre prosent nøyaktighet. Videre blir du oppfordret til å være litt mer sosial der du faller gjennom tynn luft, og en hel gjeng med andre Mii-er stiller villig opp i diverse formasjoner. Det er artig, hele klasen følger dine bevegelser. Hva annen moro har jeg i vente, mon tro?

12 forskjellige aktiviteter, i det minste. Hvis jeg skal ramse opp alle: fekting, wakeboarding, frisbee, bueskyting, basket, bordtennis, golf, bowling, vannscooter, kanopadling, sykling og luftsport. Det er altså over dobbelt så mye som forrige gang, hvis man medregner golf og bowling (som også finnes i forgjengeren). Dessverre har ikke kvantitet allverdens å si i denne sammenhengen, som i så mange andre sammenhenger.

Wuhu!

Jeg skal ikke gå i dybden på hver eneste sport her nå, men i Wii Sports Resort er det definitivt noen som utmerker seg. Fekting med sverd er en av dem. Her møtes to duellanter på en plattform stasjonert i vannet, og det er om å gjøre å være først ut med å slå sin motstander ned i det bølgende dyp. Best av tre vinner, enkelt og greit. Det som gjør denne i utgangspunktet enkle aktiviteten givende, er selvsagt presisjonen. Motion Plus gjengir fortsatt dine bevegelser med urokkelig presisjon, hvilket gir deg valget til å angripe på hvilken måte du enn ønsker.

Spiller du mot en litt mer useriøs spiller vil det likevel være mulig for vedkommende å huke inn seieren med vill fekting. Si at det er mer gøy å spille som om dere ville fektet på ordentlig, da dette faktisk er mulig å gjennomføre. Hvis din motspiller fortsatt stritter imot, smekk til vedkommende med en kjepp, så det høres. Av andre givende aktiviteter på Wuhu-øya finner vi bueskyting, basket, vannscooter og til en viss grad luftakrobatikk.

I bueskyting holder man Wii-fjernkontrollen mot skjermen, med IR-sensoren pekende opp i taket. Slik styrer man siktesirkelen. Ved å føre Nunchucken bakover, slik en ekte bueskytter ville gjort for å spenne sitt verktøy, gjør du siktesirkelen mindre og dermed mer pålitelig. Med vindstyrke – og retning tatt med i betraktning er dette en av de dypere sportene, og derav mer tilfredsstillende i konkurransesammenheng. Det er rent erogent når pilen går i den absolutte origo.

Basket er heller ikke til å kimse av, for her kreves ordentlige basketkast for å lykkes med kurven. Er du halvhjertet med bevegelsen i denne modusen, blir det smekk på kjeppen og klar poengtørke. Før Wii-fjernkontrollen over hodet, gjør et lett hopp, flikk med håndleddet, profitt. Det samme med vannscooter, her holder du Nunchucken og fjernkontrollen mot hverandre som om du holder i et styre på en ekte vannscooter. Svinging gjøres ved å tilte til høyre eller venstre, samt en liten ”boost” får du ved å dytte styret fremover.

Luftakrobatikken omfatter fallskjermhopping og litt flyging med småfly, og er egentlig ingenting å hoppe i taket for. Den er imidlertidig like presis som de andre sportene jeg har nevnt, for når alt kommer til alt er det de mest presise sportene som gir deg ordentlig glede i Wii Sports Resort.

Litt ekstra pålegg

Bordtennisen er ikke mye avvikende fra sin Wii Play-søster, sykkelkjøringen krever kun slitsomme opp-og-ned-bevegelser og padling er like festlig som det høres ut. De øvrige aktivitetene sliter med identiske problemer: Det blir enten for enkelt eller for gammeldags. Bowling og golf er helt identisk fra Wii Sports, jeg merket i hvert fall ingen strengere følsomhet i denne omgang.

Heldigvis har Nintendo gjort et lite, men fornuftig grep, som involverer hver enkelt sport. Velger du for eksempel fekting, finnes det tre fektevalg innen denne grenen. En-mot-en-fekting, oppkutting av diverse grønnsaker (test av refleks) og en slags overlevelsesmodus. I sistnevnte kommer det mot deg bråte på bråte med smekkelystne Mii-figurer, og det er din jobb å felle så mange som mulig av dem.

I frisbee får du valg mellom å kaste til hund, kaste i poengringer eller å ta av helt med tidenes parksport: Frisbeegolf. Det er i hvert fall godt å se at Nintendo har tatt seg selv i nakken på dette området, da forrige Wii Sports var altfor tynt til å være et frittstående spill. I Europa fulgte det med konsollen, men amerikanere og japanere måtte pent punge ut litt ekstra for bowling, golf, boksing og tennis.

Konklusjon

Wii Sports Resort er definitivt skikket til å ta over tronen etter Wii Sports. Det ekspanderer når det kommer til tilgjengelighet, mangfold og holdbarhet, men skuffer dessverre på enkelte områder. Flere av sportene er splitter nye, men de gjør ingenting som ikke kunne vært gjort i forgjengeren. Golf og bowling er faktisk helt identiske fra forrige gang, sykling og padling sender tankene tilbake til alle ristespillene Wii har fått servert iløpet av de siste to årene.

De fleste aktivitetene er selvsagt ikke ubrukelige i godt lag, alt blir bedre i godt lag, men som den nye fanebæreren for mulighetene på Nintendos konsoll synes jeg Motion Plus kunne vært utnyttet enda litt mer. Det er uansett en lovende liten sak som lever opp til sin påståtte nøyaktighet på 1:1. Wii Sports Resort gir like mye underholdning som Wii Sports gjorde i sin tid – og opprettholder drømmen om et ordentlig førstepersons lyssabelspill i Star Wars-universet.

Siste fra forsiden