Activision ville kjøpe id Software

I forbindelse med at en av grunnleggerne av id Software har gått til sak mot selskapet, har det kommet frem at Activision har vært svært interessert i å kjøpe utvikleren.

Adrian Carmack (som ikke er i slekt med John Carmack) var en av grunnleggerne av id Software. Tidligere i år forsvant han fra selskapet, og nå hevder at han ble presset ut, etter at han nektet å selge aksjene sine for 20 millioner dollar. Carmack eier 41 prosent av selskapet, og i følge en kontrakt med de andre eierne må han selge aksjene sine tilbake til selskapet for 11 millioner dollar nå som han er ute av id Software. Dette har han ikke særlig lyst til.

11 millioner er riktignok mye penger, men fra rettsdokumentene går det fram at det omtrent bare er småpenger i forhold til det han kan få for aksjene sine om selskapet noensinne blir solgt. I fjor prøvde nemlig Activision å kjøpe id Software, og la frem et bud på 105 millioner dollar. De prøvde også å kjøpe rettighetene til Doom, Quake og Wolfenstein-franchisene for 90 millioner dollar.

Carmack hevder at de andre eierne sa nei til alle budene fra Activision slik at de kunne kvitte seg med Carmack og få kontroll over hans eierandel for mye mindre penger enn de da vil kunne selge den videre til Activision for. Hadde fjorårets bud gått gjennom, ville Carmack fått hele 40 millioner dollar for aksjene sine.

For oss utenforstående er det kanskje uinteressant hvem som får pengene fra et eventuelt oppkjøp av id Software, men det at en av verdens største og mektigste uavhengige utviklere ser ut til å kunne bli kjøpt opp er langt mer interessant. Et slikt oppkjøp betyr blant annet at Activision eller en eventuell annen kjøper vil få kontroll over teknologien bak Doom 3 (og kommende grafikkmotorer fra id) og at det ikke lenger blir id selv som bestemmer hva som skal skje med franchisene deres.

Siste fra forsiden