Feature

Ukens nettutgivelser (uke 21)

Alt for mange spill

Dette har vært en monsteruke på nettutgivelsesfronten.

Det burde vært forbudt med så mange spillutgivelser på én og samme uke. Men det er det ikke, så her har du dem:

Doom II (Xbox 360).

Xbox 360

Xbox 360 kan smile denne uken, for de har fått hele tre nye spill - ikke medregnet alle arkadespillene som har dukket opp på Game Room. Først ut er en virkelig klassiker; skytespillet Doom II. Dette spillet skremte, som sin forgjenger, vettet av foreldre da det kom tidlig på nittitallet, men i dag er det neppe like kontroversielt. Det er imidlertid fortsatt moro, med horder av monstre som må drepes. I tillegg til originalkampanjen får vi enn helt ny kampanje, og spillet skilter med samarbeidsspill via delt skjerm og Xbox Live.

Voodoo Dice (Xbox 360, PS3, PSP, Wii og PC).

Så har vi Voodoo Dice, et hjernetrimspill hvor du må navigere terninger gjennom seksti nivåer fulle av intrikate utfordringer. I tillegg får du 20 flerspillerbrett og fire flerspillermoduser (race, flag, tactic og arcade). Handlingen foregår i et originalt univers, og utviklerne lover endeløs variasjon takket være muligheten til å endre terningenes egenskaper. Voodoo Dice ble også lansert for Wii, PSP og PS3 denne uken. I tillegg har det kommet til PC, men geniene i Ubisoft har valgt å kun lansere PC-versjonen i Nord Amerika.

Ben 10 Alien Force: The Rise of Hex (Xbox 360).

Sist ut av de "store" spillene er Ben 10 Alien Force: The Rise of Hex. Her må Ben Tennyson kjempe mot onde Hex, som planlegger å overta jordkloden (og så videre). Ben kan forvandles til ti forskjellige romvesenformer, inkludert Big Chill, Spider Monkey og, visstnok for første gang noensinne, Lodestar. Hvis dette sier deg noe, kan du glede deg til femten nivåer med plattformaction og hjernetrim i fargerike miljøer.

River Raid (Game Room).

Så har vi ukens Game Room-spill (altså klassiske arkadespill utgitt via Microsofts virtuelle spillehall, som finnes både på Xbox 360 og PC). Ukens nyheter er Millipede, River Raid, Boxing, Buzz Bombers, Haunted House, Spider Fighter og Strategy X. Av disse er det nok det vertikalt skrollende River Raid som er mest kjent, og jeg er nok ikke den eneste som hadde en kopi av dette på min Commodore 64. I forrige uke glemte jeg forresten å nevne at Game Room ble oppdatert med følgende spill: Asteroids, Time Pilot, Demons to Diamonds, Grand Prix, Space Duel, Shark! Shark! og Stampede. Massevis av moro for nostalgikerne, med andre ord.

The Tomb of Sammun-Mak (PS3 og PC).

PlayStation Network

Det er ikke bare Xbox 360-eiere som har grunn til å være fornøyd med ukens nettutgivelser. PSN har nemlig fått massevis av nyheter. Først ut er den nyeste Sam & Max-episoden, som har fått navnet The Tomb of Sammun-Mak. Her spiller du ikke Sam og Max, men deres forfedre, Sameth og Maximus. Disse to karene tar turen til Egypt, for å finne djevelens leketøyskasse i en eldgammel, forhekset gravplass. Som vanlig loves vi massevis av humor og lekne nøtter. PC-utgaven kom forrige uke.

Fret Nice (PS3 og Xbox 360).
Les også
Anmeldelse: Legio

Neste spill ut er Fret Nice, som er perfekt for deg som har gitarkontroller men er lei av musikkspill. Dette er nemlig et plattformspill som kontrolleres ved hjelp av gitarkontrollerne til Guitar Hero og Rock Band. Spillet gir deg rollen som bandet Vibrant Chordblasters, som trues av et heavy metal-band ved navn Hair Bängers. Nå må du redde verden fra metallfrikene, enten alene eller sammen med en venn. Dette spillet kom til 360 i februar.

Söldner-X 2: Final Prototype (PS3).

Menneskeheten nok en gang truet av slemme romhorder, og det er igjen du og skipet ditt som må rydde opp i det horisontalt skrollende romskytespillet Söldner-X 2: Final Prototype. Handlingen foregår på sju nye baner med typiske skytespillmotiver, som ishuler, undervannstunneler og det ytre rom. Vanskelighetsgraden nå er basert på poengsummen din, og erfarne spillere som bygger opp høye summer skal dermed få langt tøffere motstand enn nybegynnere.

Eiere av PS3 og PSP kan også laste ned Voodoo Dice, som ble beskrevet i Xbox 360-seksjonen. I tillegg har de fått fire "minis"-spill.

Feel for Two (PS3 og PSP).

Det første av disse er Feel for Two, en japansk samling minispill. Her får du tolv små spill, alle designet rundt samarbeid for to spillere. Det ser ut som spillene selges individuelt andre steder i verden, men her får vi dem altså i én pakke. Spillene er Busy Sweets Factory, Charge! Tank Squad!, Finger Connection, Homerun Hitters, Love Cupid, One Two Boat Racing, Pile Up! Bakery, Pinball Duel, Ramen Heaven, Sheep Defence, Sweet Reversi og Tonzurakko.

Supermarket Mania (PS3 og PSP).

Neste "minis"-spill er VT Tennis, et tennisspill fra skaperne av DS-spillet Rafael Nadal Tennis, og lar deg spille tennis rundt om i verden. Du kan spille i karrieremodus eller i kjappe kamper mot datamaskinen. Spillet er også tilgjengelig på DSi. Spill nummer tre er Supermarket Mania, basert på PC-spillet ved samme navn. Her spiller du ei jente som jobber på supermarked, og må holde hyllene fulle av varer samtidig som hun takler kravstore kunder, naskere og sabotører fra en konkurrerende supermarkedkjede drevet av roboter.

I ukens siste "minis"-spill, Robin Hood: Return of Richard, må du bekjempe styrkene til den onde prinsen John, og gjenvinne freden i kongeriket England. Selvsagt er våpenet ditt pil-og-bue, og du må kjempe deg gjennom 12 nivåer for å vinne. Spillet kom på Wii i forrige uke.

Dette er imidlertid ikke alt. Eiere av PS3 og PSP kan nemlig også laste ned PlayStation-klassikeren Final Fantasy IX, for litt episk rollespilling fra Japan. Resten av PSN-oppdateringen kan du studere hos Sony.

Lead the Meerkats (Wii).

Wii og DSi

I tillegg til Voodoo Dice, som ble beskrevet i Xbox 360-delen, har Wii-eiere fått to spill: Lead the Meerkats og Art Style: Penta Tentacles. Førstnevnte er et strategispill hvor du får lede en gjeng surikater. Alle som har sett naturfilmer fra Afrika vet hvordan disse dyrene lever i tette samfunn, med underjordiske ganger, vaktposter og en forkjærlighet for å drepe slanger når det er fotografer til stede. I Lead the Meerkats må du sørge for at gruppen din får nok mat og at den er beskyttet mot rovdyr. Du må også utvide territoriet ditt, og kjempe mot en rivaliserende gruppe surikater.

Art Style: Penta Tentacles (Wii).

Art Style: Penta Tentacles gir deg rollen som en mikroskopisk organisme med tentakler i ulike farger. Nå må du spise andre organismer for å bli større. Men pass på at fargen til organismene du prøver å spise matcher fargen til tentakkelen du fanger dem med, for hvis ikke går det ille.

Virtual Console-systemet har fått ett spill denne uken, Kirby's Fun Pak, men det er til gjengjeld en samling seks småspill.

Hero of Sparta (DSi og PSP).

På DSi starter vi med God of War-klonen Hero of Sparta, som også finnes på iPhone og som "minis"-utgivelse på PSN. Dette er et tredimensjonalt actioneventyr der du spiller kong Argos, og må banke mytologiske vesener i oldtidens Hellas. Sånn som Kratos, med andre ord. Så har vi Bloons, som allerede finnes på Wii, iPhone og som "minis"-spill på PSN. Her må du poppe ballonger, rett og slett.

Animal Color Cross er en samling puslespill med dyremotiv, Flips The Magic Faraway Tree er en interaktiv billedbok, og Just SING! National Anthems lar deg synge med på en håndfull nasjonalsanger. Hva slags folk kjøper slikt?

Craft of Gods (PC).

PC

Etter tonnevis av konsollutgivelser er det klart for tonnevis av PC-utgivelser. Skal en gammel spilljournalist aldri få fred? Vi får starte med Craft of Gods, et MMO-spill basert på slavisk mytologi. Utenom den litt forfriskende settingen (i en sjanger hvor Tolkien er Gud) virker det som spillet følger den kjente MMO-malen. Utforsk en gigantisk verden, drep monstre, finn skatter, bli bedre, og så videre. Utviklerne skryter av at du kan temme alt du kommer over av dyr, og bruke dem som ridedyr. Det finnes også soner dedikert til kamp mellom spillerne.

World of Battles (PC).

Et annet nytt MMO-spill er World of Battles. Det er gratis å laste ned, men sentrert rundt mikrotransaksjoner, så jeg tar det med her i stedet for i gratisseksjonen. I World of Battles må du lage en hær og kjempe mot andre spillere i en krigersk fantasiverden, og du kan velge mellom ni forskjellige raser og om du vil være god, nøytral eller ond. Vi loves massevis av forskjellige typer enheter og taktiske muligheter. World of Battles kommer fra Frogwares, som er mest kjent for sine mange Sherlock Holmes-spill.

Legio (PC).

Neste spill ut er Legio, et strategispill hvor handlingen er satt til et fantasikongerike hvor to onde tvillinger kniver om makten. Ledio er et turbasert spill med enkle regler og få enheter, og fokuset er på kjappe runder mot datamaskinen eller andre spillere (enten over nettet eller på samme maskin). Vår anmelder var skeptisk til spillets dybde, men prisen er lav nok til at det kanskje ikke gjør så mye.

Command Ops: Battles from the Bulge (PC).

Så gjør vi et byks, både når det gjelder kompleksitet og pris. Command Ops: Battles from the Bulge er nemlig lansert denne måneden, og det er ikke akkurat billig (en digital kopi koster hele 65 euro). Til gjengjeld skal spillet by på massevis av underholdning for de som liker komplekse krigsspill. Her skrytes det av høy realisme, avansert kunstig intelligens og et kraftig og intuitivt brukergrensesnitt.

Fractal (PC og Mac).

Fra strategispill går vi over til hjernetrim. Husker du det herlige nettspillet Auditorium? Hvis svaret er nei, beordres du herved til å prøve det. Men uansett, skaperne av Auditorium er tilbake med Fractal, for PC og Mac. Her er målet å skape heksagoner ved å bevege mindre heksagoner. Men i stedet for at jeg forsøker å beskrive spillet her, bør du bare stikke innom det offisielle nettstedet, hvor du kan spille en demo i nettleseren din. Advarsel: Det er mer vanedannende enn en skulle tro.

Hotel (PC og Mac).

Så tar vi med et nytt pek-og-klikk-eventyrspill. Hotel (også dette for PC og Mac) foregår i et middelalderslott som har blitt ombygd til et luksushotell. Men slottet inneholder skjulte hemmeligheter, og disse viser seg å være livsfarlige. Et eldgammelt, magisk objekt kan nemlig brukes til å vekke onde makter til live, og nå er en mystisk kult på jakt etter objektet. Du spiller en ung politikvinne som har sjekket inn på hotellet, og som plutselig blandes inn i det farlige mysteriet. Utviklerne lover massevis av rom å utforske og nøtter som må løses.

ColorCube (PC).

Trenger du mer hjernetrim, kan du ta en titt på ColorCube, som er til salgs på GamersGate. Her må du navigere en kube gjennom 42 brett fulle av mentale utfordringer, og hvis ikke de medfølgende nivåene er nok kan du lage dine egne ved hjelp av et integrert redigeringsverktøy. Ellers skiltes det med pen (men overraskende fargeløs) 3D-grafikk og et lydspor laget av artisten Fortadelis.

Numen: Contest of Heroes (PC).

Så har vi et spill som egentlig kom ut for litt siden, men som vi misset. Numen: Contest of Heroes er et actionrollespill hvor handlingen foregår i mytologiens Hellas. Du får kontrollere en av ni helter, som må gjennomgå en serie utfordringer til ære for din gud. Dette involverer naturlig nok store mengder monsterslakt, på tolv ulike øyer. Underveis finner du massevis av våpen og rustninger som kan brukes eller selges, og du kan også lære over åtti magiske formler og spesialegenskaper. Spillet kan kjøpes fra Impulse.

Rainblood: Town of Death (PC).

Det er ikke så ofte vi får nye spill fra Kina, men denne uken har et rolle/eventyrspill som heter Rainblood: Town of Death dukket opp i engelskspråklig form. Spillet foregår i en verden inspirert av gamle kinesiske historier, og skal være svært historiefokusert. I tillegg kan det skilte med stemningsfull 2D-grafikk og massevis av fantasifulle monstre som må overvinnes i turbasert kamp.

Fishdom 2 (PC).

Nå begynner tiden å renne ut, så vi får ta de neste spillene litt kjapt. Somersault er et fargerikt plattformspill med et nytenkende, musebasert kontrollsystem. A Pinch in Saint Petersburg er nok ikke like nytenkende, det er nemlig et klassisk teksteventyrspill der du må utforske den russiske byen ved Østersjøen. Special Enquiry Detail: The Hand that Feeds er nok heller ikke særlig nytenkende, for det er et skjult objekt-spill hvor du må etterforske et mord.

Ta også en titt på hjernetrimmeren Fishdom 2, hvor du må matche fargerike brikker for å få penger til å bygge drømmeakvariet.

Farm Frenzy 3: Russian Roulette (PC).

Liker du spill hvor temaet er bondegårder, kan du teste Ranch Rush 2: Sara's Island Experiment, Dream Farm: Home Town og Farm Frenzy 3: Russian Roulette (også hos Alawar).

Er du på jakt etter retromoro kan du lese om nyhetene til Microsoft Game Room i Xbox 360-delen, eller kjøpe romskipklassikeren Independence War: Deluxe Edition hos GOG.

Hazard: The Journey of Life (PC).

Gratisutgivelser

Epic fortsetter å legge opp gratisspill for å demonstrere Unreal Development Kit, til glede for de av oss som liker å laste dem ned. Først ut er Hazard: The Journey of Life. Dette beskrives som et filosofisk førstepersons utforskning og hjernetrims-basert kunstspill, så ikke forvent noe i stil med Gears of War. Spillerne får ingen direkte mål, men skaper målene selv basert på det de vet om verdenen rundt seg.

Sanctum (PC).

Så har vi Sanctum, et førstepersons "tower defense"-spill satt til en fargerik verden. Utviklerne jobber med å lage en kommersiell versjon som skal selges via nedlasting, men inntil den blir ferdig kan vi teste den mer begrensede gratisutgaven hos Epic.

Liker du underfundige 2D-plattformere kan du teste det nyeste spillet fra svenske Nifflas, nemlig FiNCK. Spillet er gratis, men det inkluderer et redigeringsverktøy og muligheten til å laste ned brukerskapte eventyr. Disse funksjonene koster penger. For litt mer plattformbasert moro kan du teste Jigsaws.

Mamono Sweeper (web).

Har du en Amiga 1200 i huset? Da kan du teste Tracker Hero 2, som er en Guitar Hero-variant hvor du kan spille med tracker-moduler (det gamle "standardformatet" for musikk på Amiga). Artig.

Og til slutt, et morsomt nettleserspill. Mamono Sweeper bygger på det klassiske minesveiper-konseptet, men inkluderer nytenkende rollespillelementer.

Sjekk forrige ukes artikkel for mer.

Siste fra forsiden