Xbox - xCloud

– Amazon og Google blir våre hovedkonkurrenter fremover

Xbox-sjefen vil bort fra det tradisjonelle kappløpet med Sony og Nintendo.

Microsoft

Siden tidenes morgen (eller 2001, da selskapet lanserte sin første stuekonsoll) har Microsoft knivet med Sony og Nintendo om hvem som var størst på spillmarkedet. De siste årene har markedet imidlertid begynt å endre seg, og for Xbox-sjef Phil Spencer kan den tradisjonelle konsollkrigen være over.

Spilling i skyen

Project xCloud lar spillere oppleve Xbox-spill via mobil eller nettbrett.
Microsoft

I et intervju med nettstedet Protocol forteller Spencer at han ikke lenger ser på Sony og Nintendo som selskapets største konkurrent. I stedet konsentrerer Microsoft seg om Amazon og Google, og den kommende kampen om såkalt Cloud-spilling.

– Når vi ser på Nintendo og Sony, vi har tonnevis med respekt for dem, men vi ser på Amazon og Google som våre hovedkonkurrenter fremover. Det betyr ikke at vi ikke respekterer Nintendo og Sony, men de tradisjonelle spillselskapene har kanskje ikke posisjonert seg riktig. Jeg antar at de kan prøve å skape sin egen Azure, men vi har investert flere titalls milliarder med dollar i skyen i løpet av de siste årene.

Azure er Microsofts skytjeneste, som blant annet danner selve grunnsteinen for strømmetjenesten Project xCloud. Med Project xCloud kan brukere kjøre Xbox-spill via nettskyen på mobil eller nettbrett, som fjerner kravet om å ha en konsoll. Det er nettopp dette Spencer mener blir nøkkelen til å kapre det moderne spillmarkedet.

Hverken Sony eller Nintendo har et lignende system selv, men Microsoft har tidligere sagt seg villig til å dele sitt nettverk med de andre.

– Jeg har ikke lyst til å bli sittende i en formatkrig med [Nintendo og Sony] mens Amazon og Google fokuserer på hvordan de kan levere spilling til syv milliarder mennesker over hele verden. Til syvende og sist er det det som er målet, forklarer Xbox-sjefen til Protocol.

Google begynte å rulle ut Stadia mot slutten av 2019.
Google

Av konkurrentene Spencer nevner er det kun Google som har sluppet sitt strømmetilbud – Google Stadia. Plattformen er fortsatt i en slags innledende fase, men tross noe rusk satt vår anmelder igjen med et positivt førsteinntrykk.

Amazon, som blant annet eier Twitch, skal etter sigende være i gang med sitt eget skytilbud for spill. Selskapet har så langt ikke kunngjort noe, men ifølge en rapport fra CNET skal en offisiell avduking komme en gang i 2020.

Microsoft er snart klar for å slippe sin neste konsoll.
Xbox Series X kommer senere i år »

Siste fra forsiden