FTC vil stoppe Activision Blizzard-kjøp

Amerikanske myndigheter vil blokkere Microsofts oppkjøp av Activision Blizzard

Mener Xbox-makeren vil ødelegge for konkurranse og viser til eksklusivitet for Bethesda-spill.

Activision Blizzard

Nesten ett år har gått siden Microsoft kunngjorde planer om å kjøpe opp Activision Blizzard for 69 milliarder dollar. Siden den tid har myndigheter i flere land drevet gransking av kjøpet, for å finne ut om det kan være ødeleggende for konkurransen på markedet.

Nå har amerikanske Federal Trade Commission (FTC) funnet ut at avtalen kan skape problemer for andre konsollmakere. Forvaltningsorganet går nå rettens vei for å blokkere oppkjøpet.

LES OGSÅ: Sony mener at salget av Call of Duty til Microsoft kan påvirke konsollsalg »

Trekker frem Bethesda-eksklusivitet

Dersom oppkjøpet går gjennom vil Microsoft få kontroll over blant annet Call of Duty.
Activision

På sine nettsider forklarer FTC – som har ansvar for forbrukervern og konkurranseregulering i USA – at kjøpet vil sikre Microsoft kontroll over flere av verdens største spillserier. Dette gir Microsoft muligheten til å ødelegge for konsollkonkurrenter fremover, mener FTC.

– Med kontroll over Activisions blockbuster-serier, vil Microsoft ha både midler og motiv til å ødelegge for konkurranse ved å manipulere Activision-priser, redusere Activisions spillkvalitet eller spillopplevelser på konkurrerende konsoller og spilltjenester, endre retningslinjer og timing på tilgang på Activision-innhold eller holde igjen innhold fra konkurrenter i sin helhet, som går utover forbrukere.

Som et eksempel trekker FTC frem oppkjøpet av Bethesda i 2020. Ifølge organet hadde Microsoft forsikret europeiske myndigheter om at det ikke hadde mål om å holde igjen spill fra konkurrerende konsoller. Likevel endte det med eksklusivitet for Bethesda-spill som Starfield og Redfall.

– Microsoft har allerede vist at det kan og vil holde igjen spill fra sine rivaler. I dag går vi frem for å hindre at Microsoft får kontroll over en ledende uavhengig spillutvikler, og bruker det for å ødelegge for konkurranse i flere dynamiske og hurtigvoksende spillmarkeder, sa Holly Vedova, sjef for FTCs konkurranseavdeling.

I kjølvannet av FTCs uttalelser tok Microsoft-topp Brad Smith til Twitter for å nok en gang forsikre om at dette ikke handler om å sikre seg et monopol. Han skriver at Microsoft allerede har gjort endringer i avtalen basert på FTCs bekymringer, og er fortsatt trygg på at avtalen vil godkjennes til slutt.

LES OGSÅ: Microsoft lover 10 år med Call of Duty på Nintendo dersom Activision Blizzard-oppkjøpet godkjennes »

Siste fra forsiden