Amiga fyller 30 år i dag

Den elskede spillmaskinen har eldes med verdighet.

De som begynner å dra litt på årene husker sikkert at det ikke bare var PC-er som hadde spill å by på etter 1985. Da kom nemlig Amiga 1000, en maskin som ofte betegnes som den første multimediedatamaskinen på markedet.

Amiga 1000 var den første Amiga-modellen.

Den første Amiga-maskinen skiltet med fire kanalers stereolyd, hele 4096 farger, et godt uttenkt grafisk grensesnitt og nok minne og prosessorkraft til å gjøre maskinen ypperlig for spill. Mest kjent for de fleste er nok Amiga 500 fra 1987, som også ble den bestselgende av variantene.

Måtte gi tapt

Mot slutten av 80-tallet, og et godt stykke inn i 90-tallet var Amiga en plattform som mange sverget til, selv om de fikk stor konkurranse fra IBM-kompatible PC-er som greide å komme seg noen hestehoder foran. Til slutt bukket Amiga-maskinene under på grunn av konkurransen fra Apple og IBM, men at de har sin plass i spillhistorien er det ingen som kan bestride.

For noen år siden la vi i Gamer.no ut en artikkelserie om historien til Amiga der vi går gjennom maskinens historie, steg for steg. Den kan du få med deg i lenkene nedenfor.

Historien om Amiga – del 1
Historien om Amiga – del 2

Historien om Amiga – del 3

Siste fra forsiden