Atari selger seriene sine

Tidligere storutgiver følger i THQs fotspor.

Atari har i lang tid slitt med økonomien. Selskapet har mer eller mindre konstant tapt penger i cirka ti år, men har stadig klart å holde hodet over vannet ved å selge unna verdifulle serier og merkevarer. I tillegg har de gjennomført en rekke innstramminger, oppsigelsesrunder og nedleggelser. Men de har fortsatt ikke klart å snu skuta på riktig kjøl.

I januar slo selskapets Amerika-divisjon seg konkurs, men håpet å omorganisere driften gjennom «chapter 11», en amerikansk konkurslov som gir skadeskutte selskaper en viss beskyttelse fra kreditorene mens de leter etter måter å redde stumpene på.

Selskapet har blant annet prøvd å selge unna hele spillbiblioteket sitt, og skal ifølge Wall Street Journal (videreformidlet av Gamesindustry.biz) ha møtt med cirka 180 potensielle kjøpere. Men prosessen resulterte kun i femten tilbud, og Atari var ikke fornøyd med noen av dem.

Test Drive Unlimited 2.

Storauksjon i juli

Nå planlegger de å auksjonere bort merkevarene sine individuelt, i stedet for samlet. Auksjonsruden skal finne sted i juli, og foregå over fire dager. Det er uklart om målet fortsatt er å auksjonere bort rubbel og bit, men serier som er bekreftet til salgs inkluderer Rollercoaster Tycoon, Total Annihilation og Test Drive.

Rollercoaster Tycoon-rettighetene vil koste minst 20 millioner kroner, mens Test Drive kan gå for 8,7 millioner eller mer. Til sammenligning skal de kun ha 1,4 millioner for Total Annihilation. Hvis de ikke oppnår minsteprisene de ber om vil ikke spillseriene selges. Hvis det er rift om enkelte serier kan imidlertid prisen bli langt høyere.

Denne auksjonen vekker minner om THQ-salget tidligere i år, hvor selskapets eiendeler solgt til et bredt spekter utgivere og utviklere. Deep Silver skaffet seg for eksempel både Saints Row, utviklerstudioet Volition og Metro-serien, mens Homeworld-rettighetene gikk til Gearbox og Sega skaffet seg Company of Heroes og utvikler Relic.

Infogrames kjøpte Atari-rettighetene i 2001. Her er Atari-klassikeren Pong.

Lange tradisjoner

Dagens Atari er ikke samme selskap som legendariske Atari fra sytti- og åttitallet. I stedet var det franske Infogrames, startet i så langt tilbake som i 1983, som kjøpte Atari-navnet og rettighetene til spillkatalogen i 2001. På det tidspunktet eksisterte kun Atari som en samling rettigheter eid av leketøysprodusenten Hasbro, og Infogrames kjøpte dem sammen med restene av den tidligere storutgiveren Microprose.

Amerika-divisjonen som er slått konkurs er egentlig restene etter GT Interactive, en amerikansk utgiver grunnlagt i 1993, som Infogrames kjøpte i 1999.

Uansett hvordan man snur og vender på det er det likevel et tradisjonsrikt selskap som nå kjemper en desperat kamp for å overleve, og selv om Atari ikke har gjort særlig mye av interesse i de senere årene har de et stort bibliotek fullstappet av klassikere – noe et kjapt blikk på nettbutikken GOGs Atari-katalog vitner om.

Les også: Atari feirer 40 år
Les også: Atari kvitter seg med Eden Games

Les også
Vi fulgte Sony-avsløringene

Siste fra forsiden