Battlefield.no og flere andre norske spillsamfunn står i fare for å bli lagt ned

Altibox avvikler paraplyorganisasjonen Multigamer.no.

Battlefield.no har vært et viktig knutepunkt for det norske spillmiljøet i en årrekke. De siste årene har nettsamfunnet blant annet arrangert BigWars, lanseringsfester, spillkvelder og de har hatt et godt miljø for å kunne skape modifikasjoner og få testet dem ut på serverne.

Nå kan det bli slutt på alt dette. Hovedsponsor Altibox har besluttet at de legger ned driften av paraplyorganisasjonen Multigamer.no.

– Siden vi startet Multigamer.no har spillmarkedet endret seg mye, særlig i det siste, og det er bakgrunnen for at Altibox har valgt å ikke fortsette satsingen, står det skrevet i uttalelsen på nettsidene.

LES OGSÅ: EA kutter samarbeidet med flere Battlefield-miljøer

En rekke samfunn berøres

Battlefield.no har vært det største samfunnet i Multigamer-nettverket, men nettsteder som Minecraft.no, DOSSpirit.net, HaloNorge.no og Hellfragger.no blir også berørt av av den viktigste støttepartneren nå forsvinner.

Eirik «Entreri» Nilsen i Battlefield.no.
Privat

– Vi har ikke blitt gitt noen offisiell forklaring, men det ligger nok i kortene at endringene i «spill-landskapet» de siste årene er mye av årsaken, forteller Eirik «Entreri» Nilsen i Battlefield.no til Gamer.no.

Han har vært med lenge og sitter i rådet som er direkte tilknyttet styret i Foreningen Battlefield.no. Nilsen forstår at spillverden er i endring og at behovet for slike samfunn ikke er det samme i dag som for ti år siden.

– Tidligere måtte man forholde seg til de servere og tilbud nettsamfunn som Battlefield.no tilbydde, mens det nå går veldig mye mer i «matchmaking» og lignende mekanismer innebygd i spill eller klienter som Steam og Origin.

På det aller meste skal over 2000 registrerte medlemmer ha besøkt nettstedet hver dag, men det begynner å bli en god stund siden Nilsen så slike tall.

– Da blir ikke lenger regnestykket så attraktivt for Altibox, samtidig som de har blitt en stor aktør på medie og TV. Ildsjelene innen gaming sitter vel heller ikke i de posisjonene de en gang gjorde.

Battlefield.no har vært i drift i over 13 år nå og Multigamer.no ble opprinnelig grunnlagt av noen ildsjeler fra Battlefield.no da Lyse (nå Altibox) spyttet inn betydelige summer i driften. Eierne ønsket å forholde seg til en kommersiell aktør fremfor en forening drevet på dugnad. Løsningen ble å opprette selskapet Norsk E-sport DA, som stod bak Multigamer.no.

– Tanken var at Multigamer skulle fungere som en paraply for miljøer som Battlefield.no, gjennom å tilby ekspertise innen serverdrift, webutvikling og selvsagt tilgang på den serverparken og linjer som Altibox stilte til rådighet som sponsor, forteller Nilsen.

Denne satsningen var avgjørende for at Battlefield.no og de andre søsternettstedene kunne tilby et omfattende gratistilbud til sine medlemmer.

– Altibox har vært en støtte for ikke bare for oss. Jeg vil påstå at svært mange spillere i Norge skylder denne gjengen en stor takk, selv om de kanskje ikke er klar over det.

LES OGSÅ: – Kan ikke gi bort masse Battlefield 4-servere til nettmiljøet

Jobber for å fortsette driften

Slik så Battlefield.no ut februar 2003.

I kunngjøringen fra Multigamer.no står det at alle tjenester som de har levert vil være stengt før sommeren. Spillkjøp og leie av nye servere opphører med umiddelbar virkning. Etter 31. mai vil ingen utleieservere være aktive.

– Hva må til for å kunne fortsette driften av Battlefield.no med annen aktør i ryggen?

– Ildsjeler i Battlefield.no er allerede i gang med å flytte forum og portal over på annen hostingløsning, så dette er allerede ivaretatt. Når det gjelder serverpark og spilltilbud, ser vi nå etter noe i en litt mindre skala som kan støtte noen av de mest populære serverne, samt de vi bruker til arrangementer og lignende. Vi har flinke folk som kan gjøre alt av spillhostingen og den slags, så det er snakk om ren støtte til maskinvare og linjer, svarer Nilsen.

Han mener det er realistisk å klare å holde Battlefield.no oppe også etter sommeren, og synes det er svært motiverende å oppdage hvor mye aktivitet som ligger i databasen.

– Litt artig å sitte med en database som inneholder over 1,8 millioner unike poster, det sier litt om aktiviteten vi har hatt opp gjennom årene! Battlefield.no kommer til å fortsette å leve som et trivelig forum, som tilbyr førsteklasses spillservere og arrangerer artige events i ny og ne.

– Alt er avhengig av hva folk ønsker å bidra med. Vi har alltid operert med holdningen «har du lyst, har du lov» – gitt at man viser litt stå-på-vilje og gjennomføringsevne. Alt av de morsomme tingene som har skjedd hos oss gjennom så mange år, er et resultat av at ildsjeler har stukket hodet frem og kommet med forslag de har ønsket å gjennomføre; det være seg nye servere, en helgecup, et LAN eller en liga i Counter-Strike.

Emosjonell mimring

Nilsen blir nesten litt emosjonell da vi spør om høydepunkter og milepæler fra historien til Battlefield.no, men det er tydelig at han liker å mimre om alt de har fått til siden oppstarten i 2003.

Dette organisasjonskartet viser hvor mange personer og roller som var i sving for å få Multigamer.no og Battlefield.no til å gå rundt.
Battlefield.no

– Hellfragger-LAN og liga var stort. Vår rolle i bedriftsturneringene i Battlefield 2 var stort, og det samme kan sies om den fantastisk flotte tradisjonen med VoksenLAN, som mange av våre medlemmer arrangerte i en årrekke.

– Jeg faller likevel tilbake på det indre livet i miljøet. Alle de fantastiske menneskene som har bidratt på dugnad, de utrolige gode vennene jeg har den dag i dag. Alle de interessante, morsomme, provoserende, lærerike eller fullstendig feilaktige postene på forumet. Følelsen av å koble til en smekkfull spillserver i Counter-Strike: Source og faktisk kjenne alle spillerne der inne gav nesten opplevelsen av å være med i serien Cheers. Alt samholdet, følelsen av å bidra til å skape noe både for seg selv og andre.

Han er trygg på at Battlefield.no kommer til å leve videre, selv om de må tilpasse seg nye tider.

– Vi har sett mange spillsamfunn komme og dessverre forsvinne, men vi er her enda. Det er litt blandede følelser. Selv om vi har mange medlemmer som den dag i dag besøker oss og bruker tilbudene våre, tror jeg ikke så mange av de yngre spillerne som har kommet til de siste årene vet hva et skikkelig spillsamfunn er og hvor mye det gir. «Matchmaking» og søking etter servere inne i spillet er for all del blitt lettvint og praktisk, men det vil aldri slå opplevelsen av å koble til en server der alle roper «Heisann Entreri!!» i chatten. Det var noe helt unikt, som jeg synes er et stort tap for spillingen.

Oppfordrer til økonomisk støtte

Etter at vi foretok intervjuet med Nilsen publiserte Battlefield.no en artikkel der de går gjennom hva de konkret må gjøre for å bevare nettstedet.

– Prioriteringen er å ta vare på hele medlemsdatabasen og alle forumposter helt tilbake fra da vi startet Hellfragger.no og Battlefield.no, i 1942, skriver styret i artikkelen.

De forteller hvilken forumløsning de skal gå for, hva slags publiseringsplattform som skal brukes og tegner opp et enkelt kostnadsbilde. Det fremgår også at de jobber med å finne ny sponsor som kan dekke utgifter, og avslutter med å oppforde til økonomisk støtte fra medlemmene sine i en overgangsfase.

– Om 60 personer donerer 50 kroner hver vil Battlefield.no eksistere i 2017, og så lenge medlemmene mener at Battlefield.no har en plass i det norske spillsamfunnet, står det i artikkelen.

Siste fra forsiden