Anmeldelse

Da forumet ble oppgradert

Hardware-nettverkets diskusjonsforum har nettopp blitt oppgradert. Les hvordan det hele gikk for seg.

Side 1
Side 2

Vi bestemte oss for å begynne oppgraderingen kl. 24.00. Dette er et tidspunkt hvor trafikken vanligvis begynner å avta, og gir oss samtidig mye tid før trafikken tar seg opp igjen ved 9-tiden på morgenen. Kl 23.30 troppet 3 personer fra driftsavdelingen opp på kontoret, vel forberedt på en lang natts arbeid. Kl 08.00 neste dag ville ytterligere en person komme på jobb for å hjelpe til med konfigurasjon, testing og feilsøking frem til lansering.

Målet var å arbeide helt til forumet var ferdig oppgradert, og brukerne ble lovet å ha forumet operativt innen kl. 12.00. Dette gav oss en god sikkerhetsmargin i tilfelle noe uventet skulle skje, men vi kunne likevel ikke være helt sikre på at forumoppgraderingen ville lykkes. Det var også grunnen til at forumoppgraderingen ikke ble annonsert i forkant av operasjonen.

Mye venting
Invision Power Board (IPB) versjon 1 ble tatt ned nøyaktig kl 24.00 natt til torsdag 13. oktober. Første steg var å ta sikkerhetskopi av data, legge ut melding om at forumet var tatt ned for vedlikehold, og skru av alle eksterne tjenester som benytter forumdatabasen.

Kl. 01.40 var første steg i oppgraderingsprosessen unnagjort. Denne delen av oppgraderingen oppretter nye tabeller som er innført i IPB2, og oppdaterer tabellstrukturen på de tabellene som er endret fra versjon 1 til 2.

Etter en ny sikkerhetskopi var neste steg å oppdatere brukerprofiler og annet innhold i MySQL-tabellene slik at det følger den nye tabellstrukturen. Blant annet oppdateres 240 000 private meldinger til nytt format. Kjøretiden på skriptet som utførte disse oppgavene var forventet å være rundt 3 timer, og det stemte også med den faktiske kjøretiden på serveren som ble benyttet under oppgraderingen.

Ettersom flere av stegene i oppdateringsprosessen tar opptil flere timer var det rom for å gjøre andre ting ved siden av selve oppgraderingen underveis. Det aller meste av forumrelatert arbeid var unnagjort på forhånd, så ved siden av innta obligatorisk føde som Cola og pizza brukte vi tiden både på annet driftsarbeid og pauseaktiviteter.

Siste store steg i oppdateringsprosedyren var en tekstfil med SQL-spørringer mot databasen. Her opprettes det blant annet to nye indekser i posts-tabellen, mens gamle indekser slettes. Denne tabellen inneholder all tekst som er skrevet i forumet opp igjennom historien og består av 2,6 GB data. Bare indeksene knyttet til denne tabellen er på hele 1,5 GB. Dette steget tok forholdsvis lang tid, men kl. 07.12 var vi klare for å gå videre. I forhold til oppgraderingen på serveren med Opteron 275 lå vi nå foran tidskjemaet med vår Opteron 250, fordi den kunne holde hele forumdatbasen i minnet.

Det var nå på morgenkvisten den hektiske jobbing startet. Mye skulle gjøres, og vi satte umiddelbart i gang med importering av tema, konfigurasjon av apache, tilpasning av tilknyttede tjenester, osv. På forhånd hadde vi utpekt dette som den mest kritiske fasen av oppgraderingen ettersom det var vanskelig å teste ut alle disse oppgavene på forhånd og vi hadde allerede jobbet i nesten 8 timer. I etterkant kan vi ikke si annet enn at dette gikk på skinner. Noen mindre feil måtte rettes underveis, men det var ingen av disse som satte oss skikkelig fast.

Kl. 10.34 ble forumet lansert med ingress på forsiden av Gamer.no. Utover dagen ble vi gjort oppmerksom på noen feil som vi rettet fortløpende. Blant annet var det en feil i "Mine innlegg"-funksjonen, og feil i tellingen av antall brukere online. Vi utførte også en del endringer i de nye templatene utover dagen for å gjøre dem mer brukervennlig.

Vi håper dere setter pris på de nye funksjonene og andre forbedringer som finnes i IPB2!

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden