Intervju

Naoki Yoshida

Denne mannen reddet Final Fantasy XIV

– Det var viktig å gjenreise tillitten mellom oss og spillerne.

Naoki Yoshida tror ærlighet er en av de viktigste faktorene til Square Enix' suksess.
Square Enix

KØLN (Gamer.no): Final Fantasy XIV hadde en tung barndom. Da spillet først ble lansert i 2010 var spillet så upolert og uferdig at det fra mange kriker og kroker ble stemplet som et av tidenes dårligste spill, og i hvert fall det dårligste i den ellers så kritikerroste serien. Spillet var faktisk så dårlig at daværende Square Enix-president Yoichi Wada gikk ut og offentlig beklaget det skuffende produktet. I stedet for å bare legge ballen død, bestemt Square Enix seg for å relansere hele greia.

Naoki Yoshida, en avslappet og ambisiøs japaner med mange og store ringer, ble hentet inn som produsent og regissør. Prosjekt Final Fantasy XIV: A Realm Reborn ble satt i gang for å gjenreise gammel stolthet for Final Fantasy-serien. Tre år etter opprinnelig utgivelse var karakterene noe helt annet, og fansen hyller Yoshida for å ha dratt i land æren til favorittserien deres.

Ærlighet varer lengst

Selv om han skal ha mye av æren for å ha nesten doblet Metacritic-scoren til Final Fantasy XIV, har Yoshida beholdt den sedvanlige, japanske beskjedenheten. Han valgte å være dønn ærlig med spillerne og utviklerteamet han tok over om hva som burde blitt gjort bedre i førsteomgang.

– Jeg tror ærlighet er en av de viktigste faktorene til vår suksess. Da jeg ble med på prosjektet, kommuniserte jeg – fra mitt eget ståsted som spiller – til spillerne hva jeg synes var feil og dårlig ved spillet. Jeg fortalte hva jeg skulle endre, hvordan og hvorfor for å ha en gjennomsiktig prosess med spillerne. I stedet for å fikse det vi hadde, laget vi et nytt spill som ga spillerne bedre opplevelser, forteller Yoshida via sin tolk.

Han beskriver seg selv som en langvarig fan av serien og svarer raskt når han blir spurt om hva som gjør et Final Fantasy-spill bra.

– Det er fire ting jeg personlig forventer av et Final Fantasy-spill. Høy kvalitet på grafikken, dyp historie, et godt lyddesign som støtter opp om grafikken og historien og en god opplevelse, sier Yoshida.

Langsiktige planer

Yoshida har ikke tenkt å hvile på laurbærene. Final Fantasy XIV får sin første utvidelse til våren, men han har allerede begynt å planlegge nytt innhold til spillet for halvannet år fram i tid. Han tenker allerede på historien og innholdet i utvidelse nummer to, som ikke engang er annonsert. Tidligere i år har nettspillerne kunne oppleve Lightning fra Final Fantasy XIII-spillene i en begivenhet i spillet, og flere slike gjensyn med andre figurer er blant tingene på blokka som kommer i ventetiden mellom utvidelsene.

Vi vurderer å ha flere figurer fra tidligere Final Fantasy-spill med i XIV, men vi må være veldig var og bevisste på hvordan vi skal bruke dem.

– Vi har absolutt langtidsplaner for spillet. Vi vurderer å ha flere figurer fra tidligere Final Fantasy-spill med i XIV, men vi må være veldig var og bevisste på hvordan vi skal bruke dem. Vi kan ikke bare kaste figurer som har dødd i tidligere spill inn i Final Fantasy XIV. Det vil ødelegge alle de fine minnene spillerne har om disse figurene. Jeg vil imidlertid ikke utelukke muligheten til å bruke figurenes kostymer i spillet, forteller Yoshida.

Om han kommer til å jobbe på et tradisjonelt Final Fantasy-spill i framtiden mener han ikke er opp til han å bestemme.

– Det kommer helt an på hva spillerne og Square Enix ønsker at jeg skal gjøre. Min jobb er å gjøre mitt aller beste med Final Fantasy XIV, og skape gode opplevelser for spillerne i dette spillet. En dag vil sikkert spillerne si «Takk, Yoshida. Nå kan du gjøre noe annet». Inntil den dagen kommer er min jobb å forbedre Final Fantasy XIV. Jeg hører folk sier at de slutter å spille spillet hvis jeg slutter å jobbe med det, så jeg tror jeg må bli en stund til, ler han.

Les også
Anmeldelse: Final Fantasy XIV: A Realm Reborn
Tillit har vært viktigere å oppnå enn penger. .

På en TV-skjerm ved siden av oss er PlayStation 3-versjonen av Final Fantasy XIV fyrt opp. Yoshidas figur sitter midt i en av hovedbyene, med 20-30 spillere som danser rundt han mens de forteller at han ikke bare reddet spillet, men også livene deres. Yoshida sender sin takknemligheten tilbake til spillerne.

– Det er takket være alle spillerne vi har kommet dit vi er i dag. Grunnen til at vi har fått så stor suksess til tross for all negativiteten på starten, er takket være at spillere, fans og media var ærlige med oss. Vi er veldig takknemmelig for støtten de har gitt oss, sier Yoshida beskjedent.

Tillit viktigere enn tall

Final Fantasy XIV har neppe gitt den økonomiske suksessen Square Enix hadde sett for seg. I hvert fall ikke ennå. Yoshida hevder imidlertid at penger ikke har vært det viktigste i relanseringen av Final Fantasy XIV. For han har det viktigste vært å gjenreise tilliten mellom spillerne og utviklerne.

– Suksessen til A Realm Reborn handler ikke bare om tall, men den avhenger av om vi klarer å etablere en tillit mellom oss, spillerne og media. Som produsent må jeg selvsagt sørge for at prosjektet ikke resulterer i røde tall på bunnlinja, men å etablere en fornyet tillit var viktigere enn tallene. Det er herlig å se at antallet spillere øker hver dag, og jeg tror vi får betalt for vårt harde arbeid, sier Yoshida.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn er lansert til Windows, PlayStation 3 og PlayStation 4 og lar spillerne spille sammen uavhengig av hvilken plattform de spiller på. I følge Yoshida var ikke det vanskeligste med utviklingen å krysse de tre plattformene.

Naoki Yoshida har lange planer for Final Fantasy XIV.

– Sony var veldig samarbeidsvillige hele veien og vi jobbet tett med de for å sørge for at det skulle bli mulig å logge på den samme serveren fra PC, PlayStation 3 og PlayStation 4. Det var faktisk ganske lett å få til. Men når det kommer til selve spillklienten, var det to ting som var spesielt krevende; for det første er det en utfordring at minnet til PlayStation 3 er så lite. Det var vanskelig å få presset alt inn på så liten plass.

Den andre utfordringen var brukergrensesnittet.

– Jeg er en kjerne-MMO-spiller, og jeg brukte mus og tastatur mye. Jeg ville at spillerne skulle få den samme opplevelsen, selv om de bruker en kontroller. Det var veldig utfordrende å utvikle det nye grensesnittet på kort tid. Teamet som utviklet konsollgrensesnittet skal ha ros for arbeidet sitt. Jeg hørt om flere spillere som vanligvis foretrekker mus og tastatur, som helst spiller Final Fantasy XIV med kontroller. Det er herlig å høre at folk bruker det grensesnittet også, forteller Yoshida.

Forsvarer betalingsmodellen

MMO-sjangeren har tradisjonelt blitt driftet av en månedlig abonnementsavgift, noe som også er tilfellet for Final Fantasy XIV: A Realm Reborn. Yoshida mener det er nødvendig å ta månedlige betalinger for å kunne opprettholde produksjonen av nytt innhold.

– Jeg har inntrykk av at mange spillere tror de fleste MMO nå er gratis, men de aller fleste startet med en abonnementsløsning, og det er en forskjell i å ha vært gratis fra starten og det å gå over til det etter hvert. Hvis man har et stort MMO, er man avhengig av å ha et stort utviklerteam for å kunne tilby nok variert innhold. Skal man kunne opprettholde et stort utviklerteam og være sikre på at vi kan betale lønnen deres må man ha penger inn, sier Yoshida.

Gratismodellen kan tjene mye penger en måned, men man har ingen garanti for at det går like bra den neste.

Abonnementsløsningen er også viktig for å gi utviklerne en trygghet i hverdagen, slik at de kan fokusere helt og holdent på jobben sin.

– Gratismodellen kan tjene mye penger en måned, men man har ingen garanti for at det går like bra den neste. Med abonnementsløsningen kan vi forsikre våre utviklere at de kommer til å få lønn neste måned, og de kan fokusere på arbeidet og ikke bekymre seg for at de ikke får råd til mat og husleie.

Han tror dessuten at spillernes mentalitet har forandret seg de siste årene, og derfor sliter flere og flere MMO-spill med å holde på kundene sine med en abonnementsløsning.

Maser du nok, kan det hende Final Fantasy XIV blir gratis å spille.

– For spillerne ser det kanskje ut som man bytter til en gratismodell, men det er sjelden fordi utviklerne vil ta det steget, men fordi de må. Jeg tror alle de store MMO-ene på markedet har lyst til å opprettholde abonnementsløsningen, men mentaliteten til spillerne er annerledes nå enn før. De ønsker å bruke penger på det de spiller nå eller har spilt før. De vil ikke betale for noe det kan hende de spiller neste måned, slik man gjør med abonnementløsningen, funderer japaneren.

Selv om han virker å ikke sette spesielt pris på gratisspill, er han beredt til å kutte abonnementsordningen om det blir nødvendig.

– Hvis det er det spillerbasen vår over hele verden etterspør, er vi klare til å gå over til en gratismodell. For å tilby den beste mulige forretningsmodellen for spillerne vil vi forsiktig revurdere og oppdatere planene våre. Ikke bare med tanke på innhold, men også finansiering. Vi må ikke nødvendigvis holde oss til abonnementsløsningen, men vi vil gjøre det best mulig for spillerne våre.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn får sin første tilleggspakke til våren:
Utvidelsen byr på nye områder, grotter, oppdrag og utstyr »

Siste fra forsiden