Digital Jesters i trøbbel

Den britiske utgiveren Digital Jesters sliter kraftig for tiden, og nå har sinte partnere anklaget dem for svindel.

Det har lenge vært klart at noe ikke har vært helt som det skulle i Digital Jesters-leiren. I vår signerte de en distribusjonsavtale med franske Nobilis, hvor de skulle distribuere en serie spill i de britiske områdene, men kun et fåtall av disse dukket noensinne opp. På det offisielle forumet til strategispillet Great Invasions kom det etter hvert frem at Digital Jesters ikke så ut til å overholde sin del av kontrakten, og at Nobilis lette etter en ny distribusjonspartner.

Kort tid etter dukket det opp en serie poster på forumet til nettstedet Adventuregamers. Her hevdet Wael Amr, sjefen for Frogwares (som skapte Sherlock Holmes and the Silver Earring) at de aldri hadde fått ett eneste øre fra Digital Jesters, på tross av at den britiske utgiveren hadde solgt en mengde kopier av spillet deres. Kommentarene hans ble indirekte støttet av Martin Gantefoehr fra House of Tales (The Moment of Silence), men Gantefoehr var veldig påpasselig med å ikke si noe som kunne lede til søksmål.

Tidligere denne uken ble situasjonen i Digital Jesters allmenn kjent, etter at Wael Amr fikk med seg sjefene i Cyanide (Pro Rugby Manager, Chaos League), Nadeo (TrackMania) og Focus Home Interactive (den franske utgiveren til Cyanide, Frogwares og Nadeo) i et skriv til nettstedet Gameindustry.biz, hvor de anklaget den britiske utgiveren for svindel. Blant annet hevdet de at de ikke hadde fått salgsrapporter, at spillene deres ble solgt til andre priser enn avtalt og at de ikke har sett snurten av inntektene fra flere av spillene sine.

Dessuten uttrykte de stor bekymring over at Digital Jesters har skiftet sitt registrerte navn fire ganger i løpet av de siste månedene, og at et nytt selskap som heter DJ Incorporated har startet opp denne sommeren. Dette selskapet vil ikke ta over noe av gjelden til Digital Jesters, men vil etter alt å dømme ta over driften av den britiske utgiveren. Brevet forteller også at noen utgivere og utviklere har startet søksmål, mens andre fortsatt venter på at DJ skal ordne opp i sakene.

Digital Jesters sin markedssjef, Leo Zullo, svarte på anklagene ved å si at selskapet har gått gjennom en vanskelig periode i de siste månedene, og at de har holdt partnerne sine oppdatert underveis. I følge Zullo er flesteparten av dem fornøyde med hvordan situasjonen utvikler seg, og Digital Jesters skal også ha oppsøkt dem med et forslag til en løsning på problemene. Zullo er også overrasket over anklagene i brevet, og hevder mye av det Wael Amr skriver er ren fiksjon.

I går ble det imidlertid klart at det er flere som er misfornøyde med Digital Jesters. Den fransk-japanske utvikleren KaosKontrol (som utvikler spill under navnet DiezelPower) sendte nemlig ut en kort pressemelding hvor de kunngjorde at de hadde avbrutt samarbeidet med Digital Jesters om utgivelsen av det kommende skytespillet DogTag, og at de nå har henvendt seg til den britiske retten for å få erklært DJ konkurs. De hevder at DJ ikke har oppfylt betingelsene i kontrakten mellom de to selskapene, og at de vurderer å anmelde sjefene i DJ for svindel.

Digital Jesters har for øyeblikket ikke kommentert denne saken, men har fjernet alt materiale vedrørende DogTag fra nettstedet sitt. Det er ventet at de kommer med en erklæring på fredag.

Siste fra forsiden