Feature

Mobilspill (iOS, Android, Windows Phone)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Den første vårmåneden har gitt oss et par virkelig spillperler.

1: Ny side
2: Neste side

Penombre

Sjanger: Action
System: Android, iOS
Utvikler: Bulkypix

Last ned Penombre: iOS / Android. Pris: 7 kroner.

Ja, det finnes endeløst mange spill i sjangeren «endless runner». Spill som Temple Run og Subway Surfers kan hele tiden sees på topplistene over nedlastede spill. Grunnen til at jeg likte Penombre så godt skyldes i en stor grad den visuelle stilen. Den mørke, dystre og litt skumle stemningen i spillet traff meg mer enn mange av de kaotiske og fargefulle spillene i samme sjanger.

Her skal du styre en heks på vei hjem, men dessverre for henne er det mange feller og monstre på vei dit. Penombre er sideskrollende, og du hopper ved å trykke en gang på skjermen, eller dobbelhopper ved å trykke en gang til. Kontrollene er enkle, men det blir vanskeligere jo lenger ut i spillet du kommer. Da blir det mer feller å unngå, flere monstre som må unngås og den lille heksen løper fortere og fortere.

Til tross for enkle kontroller er ikke Penombre et enkelt spill. Animasjonene og hoppene er ganske trege, og etter hvert kreves det en god timing slik at alle farer unngås. Jeg likte også at man kunne plukke opp ulike typer magi som brukes til din forden.

Endeløse løpespill som dette finnes det mange av, men flott grafikk og en passende stemning gjør at dette skiller seg ut i mengden.

Run the Shadow

Sjanger: Gåteløsning
System: Windows Phone
Utvikler: pMynLab Games

Last ned Run the Shadow: Windows Phone. Pris: Gratis.

I Run the Shadow styrer du en sirkel, som prøver å snike seg forbi andre sirkler usett gjennom nivå etter nivå. Høres kanskje banalt ut, men de mange brettene setter virkelig de små grå på en prøve, og det er både utfordrende og moro.

Du styrer deg vei gjennom brettene ved å trykke og tegne opp den ruten du vil ta slik at hverken vakter eller andre ser deg. En lengre strek vil ta flere runder å fullføre, noe du hele tiden må ta hensyn til.

Grafikk og lyd er enkelt, men passer bra til spillet. Her er det gåtene som står i sentrum, og de hadde jeg det veldig gøy med å løse. Enkelt og greit snikspill som fungerer veldig godt på mobilen.

Prime World: Defenders

Sjanger: Strategi
System: iOS (Finnes også til PC)
Utvikler: Nival

Last ned Prime World: Defenders: iOS. Pris: 35 kroner.

Tårnforsvar er en sjanger som har blomstret opp på mobil og nettbrett. Prime World: Defenders er et ganske standard spill i så måte. Du bygger ditt forsvar med ulike tårn, og prøver å forhindre bølger med fiender fra å nå basen din. Jeg liker blandingen av tårn du kan velge mellom, som for eksempel tårnet som skyter gift eller et tårn som gjør at fiendene beveger seg saktere.

Og tårnene er nødvendige, for det finnes mange ulike typer fiender som alle vil gjøre livet surt for deg. Dermed er gifttårnene kanskje best på de svære, rustningkledde fiendene mens andre tårn tar seg best av andre fiender. Det å konstruere et best mulig forsvar er alltid morsomt, å prøve ulike måter å bygge på for å finne den rette balansen mellom tårnene.

Det som skiller Prime Worlds fra andre tårnspill er at man underveis i en runde kan få kort. Disse kortene kan låse opp nye tårn, og kan også kombineres til å gi nye og enda bedre tårn du kan bygge.

Ikke mye nytt i selve spillmekanikken, men kortene krydrer opplevelsen litt. I tillegg til dette har Prime World en flott grafikk, og er imponerende pent å se på.

Boom Beach

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Supercell

Last ned Boom Beach: iOS. Pris: Gratis.

Supercell er et av de spillselskapene som virkelig gjør det bra om dagen. De har spesialisert seg på mobilspill, og har to kjempesuksesser i Clash of Clans og Hay Day. Deres nyeste spill heter Boom Beach, og følger en lignende oppskrift som nevnte spill.

Jeg er ikke en Clash of Clans-type spiller. Jeg skjønner hvorfor mange liker det, men det er rett og slett ikke noe for meg. Derfor overrasket det meg at jeg skulle like Boom Beach såpass godt som jeg gjør. Du bygger en base, venter i minutter eller timer på at oppgraderinger, enheter eller bygninger ferdigstilles for så å angripe en annen persons base, eller noen av de nærliggende datastyrte basene for å skaffe deg ressurser.

Hovedgrunnen til at jeg liker Boom Beach er at jeg føler at jeg har mer kontroll i kampene mot andres base. Her kan man påvirke litt mer hvor enhetene dine går, du kan gi tilbake liv i et område og det føles rett og slett som om du kan påvirke en kamp i mye større grad sammenlignet med Clash of Clans.

I tillegg til dette er grafikken oppgradert, den er mer detaljert og både enheter og områdene man befinner seg i ser veldig flotte ut. Grunnprinsippet i Boom Beach er veldig likt de to tidligere spillene til Supercell, men den økte påvirkningskraften man har og at spillet er litt mer komplisert gjør at det fortjener en plass på månedens liste.

Out There

Sjanger: Strategi
System: Android, iOS
Utvikler: Mi-Klos Studio

Denne månedens soleklare favoritt.

Last ned Out There: iOS / Android. Pris: 28 - 30 kroner.

Denne månedens virkelig spilljuvel har vi spart til sist. Out There handler i all hovedsak om å reise gjennom verdensrommet, finne ulike plasser å utforske, og forhåpentligvis plukke opp nok ressurser slik at du kommer deg videre til neste planet. Det er tydelig at det er inspirert av indiesuksessen FTL, men har mer enn nok av innhold som er helt unikt til at det tåler sammenligningen.

Du startet på en ende av universet, og det eneste du vet er at du har en meget lang reise foran deg. Romskipet har plass til en gitt mengde ressurser, og det er hele tiden vanskelige valg som må tas. Du kan fly til neste planet, kanskje lande og håpe at gravingen gir mer sår tiltrengt drivstoff, eller du kan hoppe til neste planetsystem.

Det er meget spennende å utforske planeter, kanskje du finner en vennlig befolkning på den neste planeten du lander på. Alternativt kanskje du skader skipet, legger drivstoff og dør. For du kommer til å dø, mange ganger. Men hver gang du kommer deg litt videre lærer du litt mer til neste runde. Og det er nettopp denne vanskelige veien som lokker meg til et nytt forsøk gang etter gang. Jakten på det å komme bare litt lenger er avhengighetsskapende.

Out There har en fin visuell stil, et fantastisk lydspor og er definitivt det spillet jeg har spilt og også kost meg mest med i måneden som har gått.

Vil du ha flere tips til gode mobilspill? Sjekk hvilke ti spill vi anbefalte i februar.

1: Ny side
2: Neste side

Siste fra forsiden