Feature Modifikasjonenes historie

Counter-Strike er en av tidenes viktigste modifikasjoner. (Bilde: Valve)

Disse hobbyprosjektene forvandlet spillbransjen

Flere av dagens største spillsuksesser eksisterer kun på grunn av ivrige fans.

Vi hadde ikke stort mer enn begynt å spille før enkelte fant ut at de skulle forbedre, forandre eller utvide opplevelsen ved å gjøre endringer på spillene. Modifikasjonene har vært med oss minst siden begynnelsen på 80-tallet. Flere av dem har endt opp som langt større og viktigere enn selve moderspillet, og enkelte har til og med sparket i gang nye sjangere.

Tramp på en smurf

Vi har tradisjonelt hatt relativt frie tøyler til å modifisere PC-spillene våre, og dermed har modifikasjonenes historie blitt tett innvevd i spillenes. Modifikasjonene har ikke bare gitt ekstra underholdning for enkelte, de har vært med på å styre utviklingen. Når kundene foretrekker gratis materiale produsert av tredjeparter går det ikke upåaktet hen i bransjen, og det er heller ikke få utviklere som har startet sin karriere med å modifisere andres spill.

Introskjermen til Castle Smurfenstein.
Introskjermen til Castle Smurfenstein. (Bilde: http://cvnweb.bai.ne.jp/~preston/).

Strengt tatt har man endret på andres kode og skapt noe eget av den siden PC-spillenes spede og tekstbaserte barndom, men man anser gjerne at modifikasjoner i dagens form har sitt opphav i et hat mot smurfene. Ofte er det Castle Wolfenstein-modifikasjonen Castle Smurfenstein fra 1983 som trekkes frem. I denne parodien ble nazistene byttet ut med smurfer, og vi fikk ta kontroll over Smurfbutcher Bob som må flykte fra fangenskap i Castle Smurfenstein, det kanadiske hovedkvarteret til operasjonen Smurfkrieg.

Les kommentarene (5)

Forsiden akkurat nå

Til toppen