Feature

Ferske nettutgivelser

Her er de tre siste ukenes utgivelser på nettet.

Det er gått tre uker siden siste «ukens nettutgivelser», og pausen skyldes en kombinasjon av påskeferie og sykdom. Etter som det har kommet mye rart i de siste ukene (spesielt på PC) tør jeg ikke garantere at jeg har fått med alt i denne artikkelen, men hvis det er noe som har blitt glemt skal jeg gjøre mitt beste for å få det med senere. Siden mengden spill allerede er svært stor, står jeg over gratisutgivelser denne uken.

Ubongo (Wii).

Wii og DSi

Strømmen av utgivelser til Wii ser ut til å ha stagnert litt i løpet av årets første måneder. På tross av at vi denne gangen har utgivelser for tre uker, har vi kun fått to nye WiiWare-spill og ett nytt Virtual Console-spill å skrive om. WiiWare-spill nummer én er Ubongo, som er en versjon av et kritikerrost brettspill med fokus på logikk. Spillet har historiemodus, samt mulighet for flerspiller for opp til fire spillere samtidig. Spill nummer to er Where's Wally? The Fantastic Journey Travel Pack 3. Urk.

Valet Parking: 1989 (DSi).

Virtual Console-utgivelsen er SNES-spillet The Ignition Factor, som er noe så uvanlig som et brannmannspill. Slukk branner, redd sivile og hold deg i live.

På DSi har vi imidlertid fått mange spill. Vi starter med de eldste utgivelsene: Valet Parking 1989 og Go Series: Tower of Deus. I Valet Parking 1989 spiller du en fyr som må parkere bilene til rike og berømte, uten å ødelegge dem og uten å la de vente for lenge. Bilspillet sees ovenfra, og er gjennomsyret av åttitallsstemning. Go Series: Tower of Deus er et sideskrollende plattformspill hvor du må forsøke å komme deg til toppen av et skummelt tårn. Spillet har 40 nivåer.

Plants vs. Zombies (DSi, PS3, Xbox 360, PC, Mac).

Fornøyelige Plants vs. Zombies har vært en suksess på en rekke formater, og nå er det ute på DSi. Forsvar hagen mot ekle zombier, ved hjelp av en gjeng svært hissige planter.

Så har vi Ice Hockey: Slovakia 2011, som kommer beleielig med tanke på Norges ferske hockeysuksess. Dette spillet forsøker imidlertid ikke å simulere ekte ishockey, men et klassisk ishockey-bordspill. Zoonies: Escape from Makatu er et plattform/hjernetrimspill der du spiller en løve som må unnslippe klørne til en gal heksedoktor. Ikibago er et «match 3»-spill med et pirattema. De siste DSiWare-utgivelsene for denne gang er Successfully Learn English: Year 3 og Music On: Learning Piano: Vol. 2. Titlene sier vel det du trenger å vite.

PS3 og PSP

Sony har ikke hatt de aller beste ukene, med et mye omtalt hackerangrep som blant annet har ført til at hele PlayStation Network har gått ned. Før alt styret startet rakk de imidlertid å gi ut en dose spill på nettverket.

Fancy Pants Adventure (PS3 og Xbox 360).

Vi starter med The Fancy Pants Adventures, som er basert på de artige webspillene ved samme navn. Dette er et todimensjonalt plattformspill der du spiller en strekmann i en tegnet verden, og målet er å redde din kidnappede søster, Cutie Pants. Vi loves store og åpne verdener med utfordrende fiender og smarte nøtter, og helten med de flotte buksene må bruke en rekke nye triks for å vinne. Spillet kom også til Xbox 360.

Les også
Refleksjon: Framtida ser deg
Red Johnson's Chronicles (PS3).

Red Johnson's Chronicles er neste PS3-utgivelse. Dette er en film noir-aktig blanding av «skjult objekt»-spill og eventyrspill, med tredimensjonal grafikk og massevis av intrikate nøtter som må løses. Du må saumfare miljøene på jakt etter spor, og snakke med en rekke mer eller mindre lugubre personligheter for å finne sannheten.

Battle: Los Angeles (PS3).

Så har vi Battle: Los Angeles. Den amerikanske byen Los Angeles er under angrep av ukjente styrker fra det ytre rom. Dette er et tredjepersons actionspill hvor du får rollen som marinesoldaten Lee Imlay, som sammen med figurer fra filmen må forsøke å forsvare Hollywood-byen. Du får knerte varierte og unike fiender, og at et av virkemidlene dine i kampen mot de utenomjordiske skurkene er spillets ødeleggbare miljøer. Handlingen i enspillerkampanjen skal følge handlingen i filmen.

Tilhengere av klassiske plattformspill kan ta en titt på Sonic the Hedgehog 2. Dette er en trofast versjon av det gamle Mega Drive-spillet, og den er så godt som identisk med Xbox 360-versjonen som dukket opp for et par år siden.

Duæl Invaders (PS3 og PSP).

Vi har også fått et par «minis»-spill, for PSP og PS3. Duæl Invaders (jeg har skrevet tittelen riktig, ja) er et tilsynelatende enkelt lite romskytespill med retropresentasjon, men det har en liten vri. Du kontrollerer nemlig to romskip samtidig. Spillet skilter også med samarbeidsspill. Spill nummer to er 20Q, som faktisk er en dataversjon av det klassiske pubspillet 20 Spørsmål (men er det egentlig det samme uten Knut Borge?).

Section 8: Prejudice (PC og Xbox 360).

Xbox 360

Først minner vi om at Fancy Pants Adventure også er ute på Xbox 360. Les om det i PS3-delen.

Section 8: Prejudice er en nedlastbar oppfølger til Section 8. Dette er et futuristisk førstepersons skytespill hvor du kan spille i flerspiller med opp til 40 spillere. Handlingen foregår i store og åpne miljøer, og du får både leke med ulike kampkjøretøyer og «jetpacks». Spillet skilter med flere moduser, inkludert «swarm», der spillerne må samarbeide mot horder av datastyrte fiender. Etter hvert som du spiller og oppnår ulike mål på nettet stiger du i nivå, og låser opp nye våpen. I tillegg har spillet en omfattende enspillerkampanje. Spillet er også ute på PC.

Outland (Xbox 360).

Lekre Outland kommer fra skaperne av Super Stardust HD, og beskrives som en krysning av plattformspillet Prince of Persia og romskytespillet Ikaruga. Det er et todimensjonalt plattform/actionspill hvor du navigerer deg gjennom store og fargerike jungelmiljøer fulle av fæle fiender. Som i Ikaruga kan du flippe mellom en mørk og lys form for helten din, og nøkkelen er at hvis du har den mørke formen skades du av lyse angrep, og vice versa. Det samme gjelder fiendene dine; du må for eksempel ha lys form for å skade mørke fiender.

Trouble Witches Neo (Xbox 360).

Resten av XBLA-utgivelsene kommer alle fra Japan. Vi starter med Trouble Witches Neo (som faktisk også finnes på PC, men kun på japansk). Dette er et hardbarket, horisontalt skrollende skytespill i «bullet hell»-sjangeren, hvor åtte søte stuepikehekser (faktisk) må kjempe seg gjennom fargerike nivåer ved hjelp av alkymi og magi. Et av spillets sentrale elementer er muligheten til å forvandle fiendens kuler til gull. Trouble Witches Neo skilter med samarbeidsspill for to spillere, både lokalt og via nettet.

Nin2-Jump (Xbox 360).

Så har vi Nin2-Jump fra kultutvikleren Cave. Her følger vi ninjaen NIN-JA, som må redde prinsesse Sakura fra den onde ninjaen Namakura. Han må kjempe seg gjennom femti nivåer med plattformhopping og slåssing, og om ikke det er nok kan spillet by på en ekstra «score attack»-modus. Nin2-Jump byr også på en særegen visuell presentasjon, inspirert av tradisjonell japansk kunst.

Moon Diver (Xbox 360).

Neste japanske utgivelse er Moon Diver, et todimensjonalt actionspill hvor du skal løpe, hogge og skyte deg gjennom massevis av fiender og nedkjempe store maskiner og uhyrer. Du spiller en av fem ninjakrigere som må gjenerobre jorden, i en fremtid hvor maskinene har gjort opprør mot sine skapere. Det meste av kloden ligger i ruiner, og alt håp hvilker på de fem ninjakrigernes skuldre. Opp til fire spillere kan samarbeide, og man kan når som helst hoppe inn i en annens spill. Moon Diver kom til PS3 tidligere i år.

Bangai-O HD: Missile Fury (Xbox 360).

Sist, men sikkert ikke minst, er Bangai-O HD: Missile Fury. Her er det Treasure som har stått for utviklingen, og de byr på en spennende blanding av skrollende skytespill og hjernetrim. Her gjelder det å ha refleksene i orden, når skjermen fylles av tusenvis av missiler samtidig. Spillet kommer med over hundre nivåer, fulle av utfordrende hindringer og svermer av fiender.

PC

Sanctum (PC).

Først: Section 8: Prejudice er også ute for PC. Les om det i Xbox 360-delen.

Vi starter vår alt for lange liste over nye PC-utgivelser med Sanctum. Dette er en av flere relativt ferske utgivelser som forsøker å videreutvikle tårnforsvarsjangeren på nye og spennende måter. Sanctum gjør det ved å plassere deg som en spillbar figur i miljøene. Handlingen sees fra førsteperson, og du må plassere ut forsvarstårnene for hånd. Om fiendene slipper unna kan du forsøke å skyte dem ved hjelp av en rekke ulike våpen. Denne unike sjangerblandingen kan spilles alene eller i samarbeidsmodus for to spillere.

Cargo: The Quest for Gravity (PC).

Tilhengere av det absurde kan sjekke Cargo: The Quest for Gravity (også ute på GamersGate). Dette er den nyeste utgivelsen til Ice-Pick Lodge, selskapet bak Pathologic og The Void, men i motsetning til russernes tidligere utgivelser er det ikke spesielt trist eller melankolsk. Spillet foregår i en fargerik verden befolket av små, nakne gnomer (som ifølge gudene er totalt overlegne oss mennesker). Problemet er bare at tyngdekraften har sluppet taket, så ting svever rundt på måfå. Ved å sørge for at gnomene har det moro (blant annet ved å designe dine egne fly, båter og landbaserte kjøretøyer og trekke gnomene etter deg) skapes et magisk stoff som heter FUN, og dette kan du bruke til å gi verdens vektløse bestanddeler tyngde igjen.

The Next BIG Thing (PC).

Eventyrspillet The Next BIG Thing (også på Steam og GamersGate) er tilgjengelig i boks i andre deler av verden, men ser ikke ut til å ha dukket opp i norske spillbutikker. Derfor tar vi det med her. Dette er det nyeste spillet fra skaperne av Runaway-serien, og er et pek-og-klikk-eventyr satt til en satirisk versjon av Hollywood. Journalistene Liz Allaire og Dan Murray snubler over mystiske hendelser på en kjendisfest, og dette må selvsagt undersøkes. Vi loves eventyr med massevis av rare personligheter, humor og gåter. Som vanlig i spill fra de spanske utviklerne i Pendulo skilter The Next Big Thing også med lekker, tegneserieaktig grafikk.

Shadow Harvest: Phantom Ops (PC).

Shadow Harvest: Phantom Ops (på Steam, Direct 2 Drive og GamersGate) er et action/snikespill satt til år 2025. Naturressursene er i ferd med å bli oppbrukt, noe som selvsagt fører til konflikter. Du må hjelpe ISA-agenten Myra Lee og soldaten Aron Alvarez å finne ut hvor en fryktet diktator får våpnene sine fra. De to hovedpersonene har helt forskjellige egenskaper (han sterk, hun smart), og du kan når som helst hoppe fra den ene til den andre. Nivåene skal være åpne, slik at du får stor frihet til å løse oppdragene som du vil.

The Tiny Bang Story (PC).

Artikkelens andre russiske spill er The Tiny Bang Story (også på GamersGate), og som det første (Cargo) kan det nok best beskrives som «merkelig». Spillet minner ved første (og kanskje også andre) øyekast om det ultrasjarmerende Machinarium, og er et hjernetrim/eventyrspill som foregår i vakre, håndtegnede miljøer. Dette pek-og-klikk-eventyret foregår på Tiny Planet, en liten planet som blir sprengt i biter av en asteroide. Nå må du hjelpe planetens innbyggere gjennom fem kapitler fulle av logiske nøtter og fantasifulle maskinerier. The Tiny Bang Story får forresten snart en fysisk samlerutgave, men om denne lanseres i Norge er jeg usikker på.

Your Doodles are Bugged! (PC).

Your Doodles are Bugged! ser også ut til å kunne by på en god porsjon sjarm. Dette er et hjernetrimspill der en magisk eksplosjon har forvandlet Master Doodlers insektkjæledyr til levende tegninger. Nå befinner de seg på ark fulle av livsfarlige kludrerier, og ved hjelp av din magiske penn må du redde dem fra en sikker død. Spillet minner litt om klassiske Lemmings, og skilter blant annet med et innebygd tegnestudio som lar deg lage (og dele) egne nivåer.

Yar's Revenge (PC og Xbox 360).

Arkadespillet Yar's Revenge (også på GamersGate) kom opprinnelig ut i 1981, men nå har spillet fått en nyversjon. I originalspillet kontrollerte du et insekt som måtte bekjempe en romkanon. Denne var imidlertid godt skjult bak et energiskjold, som du måtte skyte bort før du kunne angripe selve kanonen. Nye Yar's Revenge er et tredjepersons skytespill der du flyr Yar rundt i landskaper inspirert av den japanske tegneseriekunstneren Hayao Miyazaki, og bekjemper varierte fiender. Handlingen foregår over alt fra futuristiske bylandskap til tette jungelskoger. Spillet kom til Xbox 360 tidligere i år.

Universe Sandbox (PC).

Hvorvidt Universe Sandbox er et spill eller ikke kan sikkert diskuteres, men det er på Steam og derfor er det en lov som sier at jeg må ta det med. Dessuten ser det ganske spennende ut, så det gjør ikke meg noe. Universe Sandbox er, som tittelen indikerer, en gigantisk, verdensromspennende sandkasse. Lek med planeter, solsystemer og galakser, og se hva som skjer hvis du for eksempel gir jorda en ny måne eller slenger inn en blå dverg i solsystemet vårt.

Avadon: The Black Fortress (PC og Mac).

Synes du rollespill var mye bedre før? I så fall bør du vurdere å teste Avadon: The Black Fortress fra Spiderweb Software. Vi loves en enorm verden å boltre oss i, fire ulike figurklasser, samt et fritt gameplay med sideoppdrag, store valgmuligheter og mange forskjellige avslutninger. Som vanlig med Spiderwebs spill, sees handlingen fra et isometrisk synspunkt. Avadon kom til Mac tidligere i år.

Hector Episode 1 (PC, Mac og iOS).

Så over til et par eventyrspill fra Telltale Games. Hector: Badge of Carnage er en serie med tre episodebaserte spill som stammer fra iFormatene. Nå er den første episoden kommet på PC og Mac. Her følger vi politimannen Hector, som er en frekk fyllefant uten et snev av samvittighet – men han får i alle fall jobben gjort (mye takket være ekstrem kreativ bruk av ting han finner i miljøene). Spillet er et tradisjonelt pek-og-klikk-spill, og jeg anmeldte det tidligere denne uken (saken ble imidlertid henlagt av politiet).

Telltale-utgivelse nummer to er den fjerde episoden av Back to the Future: The Game. Denne heter Double Visions, og her må Marty hindre unge Emmet Brown i å gjøre sitt livs feiltakelse. Jeg skrev noen ord om spillet i går.

Dwarfs!? (PC).

Neste spill på listen vår heter Dwarfs!?, og beskrives som en blanding av to så ulike spill som Lemmings og Dwarf Fortress. Her må du styre en liten dvergekoloni, og målet er å grave så mye gull og edle stener som overhodet mulig før kolonien møter sitt uungåelige endelikt. Dette gjør du ved å dirigere dvergene til de rikeste delene av fjellet, samtidig som du passer på at de unngår de mange, mange farene i den underjordiske verdenen. Spillet har kampanjemodus og en rekke andre moduser.

Capsized (PC).

Capsized er et todimensjonalt actionspill som ser ut til å minne litt om gode, gamle Abuse (blandet med elementer fra det gode og enda eldre Exile). Du spiller en uheldig romreisende som har krasjlandet på det som må være universets farligste planet. Ved hjelp av jetpack, slengtau og mengder av ulike våpen må du komme deg levende gjennom spillets tolv nivåer, som er fulle av bisarre fiender og nøtter som må løses. Capsized kan også by på flerspiller og samarbeidsmodus.

Faery: Legends of Avalon (PC, Xbox 360 og PS3).

Rollespillet Faery: Legends of Avalon kom til Xbox 360 og PS3 for en stund siden, og nå er det også ute på PC (via GamersGate. Her får du kontroll over feer og alver, og må legge ut på en episk reise for å samle allierte og bekjempe slemminger. I dette tilfellet er problemet at kongedømet Avalon råtner innenfra, og det er din oppgave å finne ut hvorfor og få satt en stoppe for det. Rent mekanisk skal Faery by på turbaserte kamper og gi deg muligheten til å bestemme hvordan spillfiguren din skal utvikle seg.

Family Farm (PC, Mac og Linux).

Family Farm kommer til butikk mot slutten av måneden, men er nå ute på nettet. Dette et spill hvor du får i oppgave å drive en liten familiebondegård. Spillet ser ut til å bli en slags blanding av Sim Farm og The Sims. Den familieeide gården din drives av flere «sims-aktige» personer, med ulike egenskaper og behov. Handlingen foregår over en generasjon, og underveis vil du oppleve at figurene blir eldre og får barn som vokser opp for å ta over driften. Utviklerne sier at målet deres er å lage en interaktiv modell av en bondegård, samtidig som du får oppleve ti forskjellige historier som finner sted i løpet av et livsløp. Spillet er ute på PC, Mac og Linux.

Dead Meets Lead (PC).

Det er aldri noe moro når de døde står opp fra gravene sine for å spise hjernene til de av oss som har hatt vett nok til å holde oss i live, men heldigvis kan vi ta blodig hevn på dem i spill som Dead Meets Lead. Dette er et actionspill hvor handlingen sees ovenfra, og hvor du må ta knekken på horder av vandøde som skaper trøbbel. Et interessant element er at spillet ikke foregår i moderne tid, men på syttenhundretallet. Våpnene du får til rådighet speiler selvsagt dette. Spillet skilter med seksten varierte nivåer, elleve typer zombier og syv dødelige våpen.

World of Tanks (PC).

Forrige gang fikk jeg velfortjent kritikk for å ha glemt å ta med MMO-spillet World of Tanks. Derfor tar jeg det med denne gangen, i håp om at ingen legger merke til at det egentlig er litt for gammelt (de fleste ser uansett bare på bildene, så jeg kan i praksis skrive hva jeg vil her – en gang byttet jeg ut all teksten i en nettutgivelsesartikkel med et episk heltedikt som jeg hadde laget, og ingen merket forskjell). Uansett. World of Tanks er et massivt flerspillerspill satt til andre verdenskrig, hvor du får kontroll over ulike typer stridsvogner. Les vår sniktitt for mer informasjon.

Star Control 1+2 (PC).

Vi tar også med at de episodebaserte Dr. Who-eventyrspillene har dukket opp på GamersGate, slik at vi ikke-briter kan kjøpe dem. Episode 1: City of the Daleks, Episode 2: Blood of the Cybermen, Episode 3: Tardis og Episode 4: Shadows of the Vashta Nerada.

Avslutningsvis (ja, jeg vet det er flere utgivelser, men de får vi ta neste uke) tar vi en svipptur innom Good Old Games, og får med oss nyutgivelsen av et av tidenes beste spill (samt forgjengeren): Star Control 1+2. GOG har også relansert westernspillet Desperados. I tillegg har de en liten gave til oss, i form av pek-og-klikk-eventyret Dragonsphere. Dette koster den nette sum av null kroner.

Sjekk forrige artikkel for flere spill.

Siste fra forsiden